Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
02riadenie financnej situacie.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
422.91 Кб
Скачать

2.5.1 Druhy výkazov cash flow

Z časového hľadiska sa prehľad peňažných tokov môže zostavovať ako:

  • Retrospektívny výkaz, ktorý vyjadruje dôsledok minulého obdobia. Spätný prehľad je zameraný na minulé toky, ktoré už v podniku boli uskutočnené. Čerpá informácie z účtovných výkazov, konkrétne zo súvahy a výkazu ziskov a strát, pričom na kompetentné a kvalitné zostavenie prehľadu sú potrebné aj informácie analytickej evidencie účtovníctva. Jeho zostavenie má iba kontrolnú funkciu, pretože po účtovnej uzávierke je už i stav disponibilných peňažných zdrojov známy. Retrospektívny prehľad peňažných tokov je povinnou časťou poznámok, ktoré tvoria súčasť účtovnej závierky, ktorá povinne podlieha auditu. Prínosom zostavenia retrospektívneho prehľadu peňažných tokov je možnosť percentuálneho alebo absolútneho vyčíslenia podielu jednotlivých operácií pri tvorbe a rozdelení disponibilných peňažných prostriedkov.

Význam prehľadu o peňažných tokoch, ktorý tvorí súčasť účtovných výkazov a zostavuje sa po skončení obdobia, ktoré je predmetom hodnotenia, v súčasnosti narastá. Jeho význam možno zhrnúť do nasledovných charakteristických významových oblastí:

  • Prehľad peňažných tokov podáva súhrnný prehľad o tom, ako podnik v danom období peniaze získaval a načo ich využíval.

  • Časť výkazu, ktorá sa týka prevádzkovej činnosti, umožňuje zistiť, do akej miery výsledok hospodárenia z bežnej činnosti zodpovedá skutočne zarobeným prostriedkom a ako je produkcia peňazí ovplyvnená zmenami pracovného kapitálu a jeho hlavných zložiek.

  • Výkaz nie je jednoznačne upravený, ale je dôležité, aby bola zabezpečená prehľadnosť, najmä pri platbách daní a prijatých a vyplatených úrokoch.

  • Oddelene vystupujú vo výkaze platby plynúce z mimoriadnych výnosov a nákladov.

  • Veľká pozornosť by mala byť venovaná aj peňažným tokom spojeným s investičnou činnosťou, a to najmä zmene stavu pohľadávok a záväzkov, ktoré plynú z investičnej činnosti.

  • Pri hodnotení vnútorného financovania je významná tvorba a použitie peňažných tokov v súvislosti s pohybom dlhodobého kapitálu, teda finančný cash flow. Sem patria najmä splátky poskytnutých úverov a prijímanie dodatočných úverov, peňažné toky súvisiace s pohybom vlastného imania, predovšetkým výplata dividend a zvyšovanie vlastného imania spojené s prílivom peňažných prostriedkov.

  • Saldo prevádzkových, investičných a finančných tokov tvorí celkový peňažný tok. Mal by sa rovnať rozdielu medzi počiatočným a konečným stavom peňažných prostriedkov a peňažných ekvivalentov, ktorý je zaznamenaný v súvahe. Práve preto majú peňažné toky dôležitý význam, pretože zo všetkých účtovných veličín najviac súvisia s hodnotou podniku.

  • Predikčný výkaz, ktorý vyjadruje predpoklad na budúce obdobie. Prehľad peňažných tokov by mali podniky vypracovávať v rámci svojej plánovacej činnosti. Tento prehľad peňažných tokov sústreďuje podnikové ciele v peňažnej podobe v ich časovom rámci a posudzuje, či bude v podniku dostatok peňažných prostriedkov na uskutočnenie stanovených cieľov v stanovenom čase. V prípade predpokladaného nedostatku peňažných prostriedkov je možné napraviť tento nedostatok prílevom peňazí z vonkajších zdrojov. Z praktického hľadiska je potrebné zostavovať predikčný výkaz cash flow aspoň raz za mesiac, pričom je potrebné priebežne aktualizovať údaje v ňom obsiahnuté. Vzniknutý rozdiel je potom možné vhodnými opatreniami včas korigovať.

Predikčný prehľad peňažných tokov je zostavovaný z informácií, ktoré sú výstupom plánovacieho procesu podniku, sú doplnené aktuálnym stavom v podniku. Prehľad peňažných tokov je výrazným prostriedkom pri plánovaní platobnej schopnosti podnikov, zisťovaní slabých miest v platobnej schopnosti podniku a umožňuje pripraviť sa na nepriaznivé obdobia. Množstvo a zmena finančných tokov v čase, informuje o úspešnosti napojenia podniku na jeho okolie. Pre plynulý chod podniku je dôležitejšie mať dostatočnú výšku peňažných prostriedkov, ako neustále vysoký zisk.

Prehľad peňažných tokov je nástrojom, ktorý má manažment podniku k dispozícií na predikciu slabých miest v platobnej schopnosti podniku. Umožňuje pripraviť sa na nepriaznivé obdobia. Ročný plán peňažných tokov je potrebný, ale mesačným plánovaním sa musí postupne upresňovať. Iba týmto spôsobom je možné udržať prijateľné podmienky pre nerušený chod podniku.

Pre plánovanie cash flow je charakteristické, že okrem krátkodobého a dlhodobého časového horizontu sa zostavuje aj na bežné časové obdobie, tj. na jednotlivé dni v týždni. Takto zostavovaný plán cash flow sa využíva na kontrolu, koordináciu a usmerňovanie pokladničných príjmov a výdavkov. [27], [120]

Plán cash flow má priamu väzbu na ostatné časti plánu podniku a to najmä na plán predaja, plán nákupu, plán investícií a na ďalšie plány resp. rozpočty. Rozhodnutia v týchto častiach plánu podniku môžu priamo a nepriamo ovplyvniť tok hotovosti s cieľom dosiahnuť požadovanú rovnováhu medzi potrebou hotovosti a disponibilnou hotovosťou. V rozhodujúcej miere však kvalita plánu cash flow závisí od úrovne a kvality vypracovaného plánu nákladov a výnosov. [60]

Pri zostavovaní prehľadu za minulé obdobie ide o kontrolu dodržania princípov účtovníctva a overenie správnosti údajov. Pri zostavovaní prehľadu s pohľadom do budúcnosti ide o ubezpečenie sa, či bude podnik platobne schopný na konci plánovacieho obdobia. Prístupy k zostaveniu oboch typov sú rovnaké, ale čerpajú z rozdielnych informačných zdrojov.

Výkazy cash flow sú zostavované tak, že príjmové toky sú vyjadrené kladnými číslami a výdavkové toky zápornými číslami. Lepšiu prehľadnosť príjmov a výdavkov je možné dosiahnuť ich usporiadaním nie pod seba, ale tak, že:

  • ľavú časť tabuľky predstavujú príjmy, t.j. zdroje peňažných prostriedkov,

  • pravú stranu tvoria výdavky, ktoré predstavujú použitie peňažných prostriedkov.

Takéto usporiadanie peňažných tokov sa nazýva Bilancia cash flow. Filozofia bilancie Cash flow vychádza z účtovného princípu, kde sa musí zhodovať štruktúra zdrojov a použitie peňažných prostriedkov (tabuľka 2.3). [24], [118]

Tab. 2.3 Bilancia cash flow

Zdroj: vlastné spracovanie podľa [24]

Zdroje

Použitie

čistý zisk

dotácie a subvencie

prírastky položiek pasív

úbytky položiek aktív

prírastky položiek aktív

úbytky položiek pasív

vyplatené dividendy

ostatné použitie zisku

Z bilancie Cash Flow možno zistiť do akej miery sú potreby podniku financované zo zisku a ostatných vlastných zdrojov a do akej miery úverom a inými cudzími zdrojmi.