Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
11-21.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
51.51 Кб
Скачать

11. Творчість Дж. Остен

Джейн Остін (англ. Jane Austen, 16 грудня 1775 — 18 липня 1817) — англійська письменниця. Відзначалася реалістичним, але іронічним і навіть кусючим стилем.

предтеча реалізму в британській літературі, сатирик, писала так звані романи моралі.

Героїні творів Остін — сучасні їй панянки із верстви не дуже заможних дворянських родин, а головна тема творчості письменниці — мораль англійського суспільства ранньої індустріальної епохи.

Юність і зрілість Джейн Остін припали на неспокійні часи: йшли Наполеонівські війни, Війна за незалежність у Північній Америці, Англія була охоплена промисловим переворотом, по ній вже прокотилися перші виступи луддитів, Ірландія була охоплена повстаннями. Джейн Остін полягала в жвавій листуванні з братами, їх дружинами, далекими родичами, а деякі з них були безпосередніми учасниками історичних подій. Французька революція докорінно змінила долю Елізи де Фейд, брати Чарльз і Френсіс вирушили на війну з Францією. У Вест-Індії помер жених Кассандри; протягом кількох років у родині Остинов виховувався син колишнього губернатора Індії Уоррена Гастінгса. Листи давали Джейн Остін безцінний матеріал для її романів. І хоча в жодному з них не знайти оповідання про війни або революціях, а дія ніколи не виносяться за межі Англії, вплив відбувається навколо особливо відчутно, наприклад, в останньому її роман «Доводи розуму», де чимало моряків, тільки що повернулися на сушу після військових дій, які відзначилися в боях, плавали в Вест-Індію. Однак Остін не вважала себе компетентної докладно писати про військові дії і почалася колоніальної експансії Англії.

Джейн Остін не здобула великої слави за свого життя. Протягом півстоліття після смерті її читали мало, хоча почала утворюватися група палких шанувальників. Увага до Остін відродилася в кінці дев‘ятнадцятого століття, й кількість літературних публікацій, присвячених аналізу її творчості, зросла, продовжуючи зростати й досі。

Твори Джейн Остін неодноразово екранізувалися, часто кінофільми за мотивами її романів здобували престижні нагороди。

У національному опитуванні «Найулюбленіші книги Британії», яке проводила телекорпорація BBC в 2003 році, роман Джейн Остін «Гордість і упередження» посів друге місце, поступившись лише «Володарю Перснів» Толкіна.

У творчості Остін можна виділити два періоди: у 1795—1798 були створені ранні романи; 1811—1816 — період написання романів, які згодом прославилися, таких як «Гордість і упередження» і «Розум і почуття».

Юнацькі твори

  • Три сестри (The Three Sisters)

  • Любов і дружба (Love and Freindship), зі знаменитою друкарською помилкою в слові «friendship» у назві.

  • Історія Англії (The History of England)

  • Прекрасна Кассандра (The Beautifull Cassandra)

Романи

  • Розум і почуття (Sense and Sensibility, 1811)

  • Гордість і упередження (1813)

  • Менсфілд парк (1814)

  • Емма (1816)

  • Аргументи розуму (1817), опублікований посмертно

  • Нортенгерське абатство (1818), опублікований посмертно

Незавершені твори

  • Леді Сюзан (Lady Susan), епістолярний роман, не завершений

  • Вотсони (The Watsons), не завершений

  • Сендітон (Sanditon), не завершений

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]