Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
GOS_KZAMEN.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
716.29 Кб
Скачать

47. Вимоги до оцінки знань, умінь та навичок. Системи оцінювання

Під оцінкою успішності учнів розуміють систему певних показників, які відображають об'єктивні знання та вміння учнів.

Оцінка враховує: обсяг, рівень та якість оволодіння тими, хто навчається знаннями, вміннями та навичками.

Обсяг знань по визначеному предмету - це перелік головних понять, законів, ідей, теорій, які лежать в основі даної науки та інтерпретуються в навчальних програмах.

Крім обсягу до основних показників оволодіння учнем знаннями відносять рівні їх засвоєння: репродуктивний, алгоритмічний, творчий. В 12-ти бальній системі вказують такі рівні: початковий, середній, достатній, високий

Різні рівні засвоєння знань визначаються їх якістю (параметри знань) - міцність, повнота, глибина, оперативність, гнучкість, конкретність та узагальненість, систематичність та системність.

Міцність знань - це збереження в пам'яті вивченого матеріалу, яке за даними психологів, характеризується повнотою і тривалістю, легкістю та безпомилковістю відтворення. Повнота визначається кількістю всіх елементів знання про об'єкт, який вивчається, який передбачають навчальні програми. Глибина характеризується чисельністю усвідомлених учнями суттєвих зв'язків та відношень в знаннях. Оперативність передбачає вміння учня використовувати знання в стандартних, однотипних ситуаціях. Гнучкість знань - це вміння находити варіативні засоби використання в ситуаціях, що змінюються. Конкретність та узагальненість - це вміння розкривати конкретні прояви узагальненого знання і підвести конкретні знання під узагальнення. Систематичність та системність характеризують різні аспекти знань учнів. Систематичність - це засвоєння навчального матеріалу в його логічній послідовності та спадкоємності. Системність - усвідомлення певного об'єкта пізнання в цілому зі всіма його елементами та взаємозв'язками між ними.

На оперативність знань впливає їхня повнота та глибина: чим більше фактичних знань та зв'язків між ними які засвоїв учень, тим більше у нього ситуацій для їхнього використання. Щоб знання використовувалися творчо, необхідно сформувати у учня узагальнені навчальні дії для продуктивного пошуку різних варіантів рішення проблем. Це гнучкість знань.

Міцність знань забезпечується їхньою оперативністю і систематичністю. Чим частіше учень оперує знаннями, тим вони міцніші. На оперативність та гнучкість знань впливають їх конкретність, узагальненість та системність і тощо.

При визначенні навчальних досягнень учнів аналізу­ються: характеристики відповіді учня (елементарна, фрагментарна, повна, логічна, доказова, обгрунтована, творча); якість знань (правильність, повнота, осмисленість, глибина, гнучкість, дієвість, системність, узагальненість, міц­ність); ступінь сформованості загальнонавчальних та пред­метних умінь і навичок; рівень оволодіння розумовими опе­раціями (вміння аналізувати, синтезувати, порівнювати, абстрагувати, узагальнювати, робити висновки тощо); досвід творчої діяльності (вміння виявляти проблеми, формулювати гіпотези, розв'язувати проблеми); самостійність оцінних суджень.

(Системи оцінювання обов’язково: або 12-ти бальну (школа) або 100 бальну (вуз)).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]