Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпора моделі MAX.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
323.07 Кб
Скачать

29. Соціальна політика Швеції

Шведська модель (Швеція, Норвегія, Фінляндія та інші країни) — найбільш соціалізована модель, тобто економіка най­більшою мірою працює на задоволення потреб членів суспіль­ства. Вона відзначається надзвичайно високою часткою ВВП, яка розподіляється через бюджет (понад 50%), акумулюванням у руках держави значних фінансових ресурсів, домінуванням ідеї рівності та солідарності у здійсненні соціальної політики, активною упереджувальною політикою, профілактичними заходами у сфері зайнятості, жорсткою політикою доходів, високим рівнем соці­ального захисту населення, що забезпечується в основному за дер­жавні кошти. Тут соціальна політика тісно пов'язана з держав­ним регулюванням економіки, яке має чітко виражену соціальну спрямованість, тобто соціальна політика виступає як мета еконо­мічної діяльності держави.

30. Державний дерижизм як форма активного регулювання економічних процесів

В екон. думці вцілому можна виокремити 2 головних напрями, що по-різному визнач характер причинно-наслідкових зв’язків в екон процесах – екон.лібералізм та екон дирижизм.

Дирижизм – походить із Франції післявоєєного часу і своїм розвитком завдячує т.зв. соціологічній школі на чолі з Перру. Концепції, які були розраховані її представниками використовувались у практиці державного регулювання економіки із викор методів індикативного планування, які в свою чергу складали основу дирижизму. Екон дирижизм – напрям екон думки, вчення екон політики уряду, що хар-ся направленістю на максимально можливе втручання держави в економ процеси. Форми втручання держави у сусп. вир-во: націоналізація; формування держ сектору; держ фінансування капіталовкладень; планування економіки; адміністративне контролювання цін, кредиту, з/п тощо. Дирижисти стверджували, що екон система неможливо підтримувати у стані рівноваги унаслідок недосконалості ринкового механізму. Прихильники екон дирижизму виступ за глобальне рег-ня економіки, включно до обмеження свободи підприємництва. Вони вважають, що держава повинна впливати не лише на кон’юктуру ринку й сукупний попит, а й на структуру економіки, пом’якшуючи тим самим структурні дисбаланси.

31. Господарський механізм в економічній моделі дирижизму.

Екон дирижизм – напрям екон думки, вчення екон політики уряду, що хар-ся направленістю на максимально можливе втручання держави в економ процеси. Форми втручання держави у сусп. вир-во: націоналізація; формування держ сектору; держ фінансування капіталовкладень; планування економіки; адміністративне контролювання цін, кредиту, з/п тощо. Для дирижизма держава є головним суб’єктом регулювання. Дирижисти стверджували, що екон система неможливо підтримувати у стані рівноваги унаслідок недосконалості ринкового механізму. Вважається, що хоча ринок і спонукає до випуску продукції, але не встановлює його точних меж, що часто призводить до кризових ситуацій в економіці і неповній зайнятості. Прихильники екон дирижизму виступ за глобальне рег-ня економіки, включно до обмеження свободи підприємництва. Вони вважають, що держава повинна впливати не лише на кон’юктуру ринку й сукупний попит, а й на структуру економіки, пом’якшуючи тим самим структурні дисбаланси.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]