Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Стадник.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
808.31 Кб
Скачать

4.Замки та фортеці України Стародавній замок Домбромиля

Ц е древнє місто в Старосамбірському районі давно було об'єктом моїх дорожніх мрій. Довгоочікувана зустріч з Добромилем відбулася у серпні 2004 року. Пізніше бувала тут у 2009 і 2010 рр.

До польського кордону звідси зовсім недалеко. Добромиль знаходиться за 115 км від Львова і 24 км від Старого Самбора. Через Добромиль проходить шосе Самбір - Мостиська та залізниця Хирів-Перемишль. Ось і відповідь для тих, хто позбавлений власного автотранспорту щодо способів проникнення у Добромиль. Можна добиратися маршрутними таксі від автовокзалу поблизу залізничного Двірця у Львові. Їхати треба з пересадкою у Самборі. Вартість квитка до Самбора: 5-6 грн, з Самбора до Добромиля десь в районі 4 грн. (дані на 2004 рік). Цей спосіб непоганий, якщо хочете оглянути Самбір. Спосіб номер два: знову маршрутки, але вже до райцентру Старий Самбір. Далі - знову пересідаємо. Хоча, кажуть, є й прямі бусики відразу до Добромиля. З Самбору можна рухатися далі ще й за способом номер три: електричкою повз Скелівку з її старовинним оборонним костелом.  Який з способів обрати, залежить від мети візиту. Якщо це замок і лише замок - їдьте маршрутками, причому не до Добромиля, а до селаТернавка, це в 4 км не доїжджаючи до міста. Замок штурмувати тим, хто жаліє власні ноги, звідси буде комфортніше - ближче тому що.  Якщо ж є бажання оглянути інші пам'ятки Добромиля, то електричка - дешевий і непоганий варіант. Щоправда, від вокзалу до цетру міста далеченько, але цим маршрутом їздять автобуси. Не забудьте роздивлятися старі кам'янички дорогою до ратуші.

Котелевська фортеця

Котелевська фортеця — фортеця у містечку Слобідської України Котельві (нині районний центр Полтавської області), що існувала у XVIIXVIII століттях.

Фортеця була споруджена на початку XVII століття на березі річки Котельви для захисту території Слобідської України від нападів кримських татар. Укріплення первісно складалися із земляного валу з ровом, палісаду та, ймовірно, 8 дерев'яних башт. З трьох боків оточувалася річкою.

Під час Північної війни (1709) фортеця, як не належним чином обладнана, зазнала руйнувань.

У 1718 році цитадель у Котельві капітально відбудовують. Вона мала п'ятикутну форму. Довжина огорожі фортеці приблизно дорівнювала 1452 м, товщина у верхній частині 2,55 м, стіни були подвійні «плетені». Поверху стін були встановлені тури — конічної форми лозяні коші, засипані землею. По кутах укріплення розташовувались 4 ворітні (проїзні башти) заввишки 5,4 м, завширшки 4,32 м кожна, які разом із кутовими бастіонами (захисними спорудами п'ятикутної форми), що складалися із земляних валів, посилювали потужність фортеці.

На території Котелевської фортеці розміщувалося 2 церкви, близько 200 дворів.

Збереглися свідчення, що укріплення Котелевської фортеці підтримувалися у задовільному стані ще в 1768 році. Наприкінці XVIII століття Котелевська фортеця занепала.

5.Козацькими шляхами

Київ – Переяслав-Хмельницький – Корсунь-Шевченківський – Черкаси – Чигирин – Суботів – Холодний Яр – Дніпропетровськ – Старі Кодаки – Запоріжжя – Нікополь – Капулівка – Жовті Води – Пилява – Збараж – Зборів – Львів – Берестечко

Перша писемна згадка про українських козаків міститься у хроніці М. Бєльського від 1489 р., перше козацьке укріплення у 1552 р. Збудував на дніпровському острові Мала Хортиця Д. Вишневецький. Військово-політична організація Запорізька Січ в окремі періоди сягала 16-22 полків, що в свою чергу поділялися на сотні. Туристично-екскурсійний напрям "Козацькими шляхами" відтворює картини героїчних козацько-селянських повстань кінця ХVI – початку ХVII ст. і битв Визвольної війни українського народу під проводом Богдана Хмельницького 1648-1657 рр., а також ХVIII ст.

Туристи побувають там, де колись вели бої з супротивником козаки на чолі з Северином Наливайком, Максимом Кривоносом, Іваном Богуном, Максимом Залізняком і багатьма іншими. Під час екскурсій можна багато дізнатися про життя, побут, звичаї безстрашних лицарів-козаків – захисників рідної землі.