Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Стадник.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
808.31 Кб
Скачать

С. Орлине

Неподалік села знаходиться пам'ятка природи державного значення – Великий каньон Криму – найглибший каньйон України. Висота стін сягає 300-320 м при ширині днища в окремих місцях 3-5 м, а довжина 3 км. По вузькому днищу тече гірська річка, створюючи десятки невеликих водоспадів, водних каскадів, кам'яних жолобів і ванн.

А в самому селі збереглась Юсупівська мечеть і створено етнографічний центр кримських татар.

М. Ялта

Центр кліматичного курорту Велика Ялта, що простягнувся вздовж морського узбережжя більше, ніж на 70 км, і який зв'язаний з Сімферополем тролейбусною лінією. Розташована Ялта у мальовничому природному амфітеатрі, закритому від холодних північних вітрів Кримськими горами, що зумовило кліматичні умови схожі до середземноморських.

Хоча перша письмова згадка про Ялту відноситься до ХІІ ст., та найймовірніше поселення було засновано грецькими поселенцями ще до нашої ери і отримало назву Яліта (пізніше Джаліта, Кауліта, Еталіта). Але розвиток Ялти як кліматичного курорту пов'язаний з будівництвом у середині ХІХ ст. доріг, які зв'язали місто з Сімферополем (через Алушту) та Севастополем, а також дослідженням лікувальних властивостей ялтинського клімату лікарем С. Боткіним. Нині тут понад 150 лікувальних і оздоровчих закладів.

м. Алушта

Приморський кліматичний курорт, центр Великої Алушти, яка простягнулась від схилів гори Аю-Даг до с. Привітне. Розташована Алушта в найбільшій гірській котловині південного берегу Криму в оточенні величних гірських масивів. У долині широко розвинено виноградарство та вирощування ефірних і лікувальних рослин.

Бажаючі можуть здійснити прогулянки на вершину г. Демерджі, в долину Привідів чи до руїн середньовічної фортеці Фуна, а також до водоспаду Джур-Джур.

Чатир-Даг

Один з найвищих гірських масивів Кримських гір, що підноситься на північ від Алушти. На північному плато масиву розвинений карст у вапняках, багато печер і карстових лійок. Серед туристів найпопулярнішими є печери Мармурова й Еміне-Баїр-Хосар, обладнані для відвідування та відомі надзвичайно красивими сталактитами й сталагмітами.

м. Судак

Невеликий і популярний приморський кліматичний курорт на південно-східному узбережжі Криму.

Хоча археологічні дані свідчать про заселення цієї території ще в період середнього палеоліту (орієнтовно 40 тис. років тому назад), перша згадка про Сугдею (пізніше Сурож, Судак) відноситься до 212 р., коли племена аланів, так думають вчені, побудували тут перші укріплення.

м. Феодосія

Приморський кліматичний курорт, старовинне місто, засноване в VI ст. до н. е. греками-колоністами, яке з IV ст. до н. е. входило до складу Боспорської держави. Але матеріальні пам'ятки, які дійшли до нашого часу, відносяться до XIV-XVI ст., коли тут господарювали генуезці і які дали місту назву Кафа. Коли Кримом володіло Кримське ханство Кафа була важливим центром работоргівлі.

м. Керч

Старовинне місто, місто-герой, значний промисловий центр і порт на березі Керченської протоки.

Численні пам'ятки античної культури сьогодні включено до історико-археологічного заповідника. Це, насамперед, розкопки столиці Боспорської держави Пантікапея та розташованих неподалік Німфея та Мермекія, Царський і Мелек-Чесменський кургани – місця поховання боспорських царів, склеп Деметри, інші пам'ятки. З пам'яток архітектури більш пізнього часу варто відзначити церкву Іоанна Предтечі, древня частина якої можливо була побудована у VIII-X ст.