Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
7_profor_ntats_ya_ta_profv_db_r.doc
Скачиваний:
41
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
236.54 Кб
Скачать

13. Класифікація професій є.О.Клімова, Дж. Холанда. Та їх характеристика.

У наш час найбільш популярною і поширеною у практичній психології та педагогіці є класифікація професій, розроблена С.О.Клімовим.

Усі професії, залежна від особливостей основного предмета праці, вчений поділяє на п 'ять типів:

• «люди на-природа»;

• «людина-техніка» ;

• «людина-людина»;

• «людина-знакова система»;

• «людина-художній образ.

Професії «людина-природа». Представники цього типу мають справу ч рослинними і тваринними організмами, мікроорганізмами та вивченням умов їх існування. До цих професій відносяться: агроном, зоотехнік, вете­ринар, мікробіолог, лісничий, технік лісового господарства, агроном, садівник, плодоовочівник, виноградар, бджоляр, квітникар, тваринник, біо­лог, біохімік, генетик та ін.

Спеціаліст цього типу має мати здатність до передбачення і оцінюван­ня мінливих станів природи, добре розвинену інтуїцію, здатність до про­гностичного мислення, високу працездатність. Він повинен бути ініціативним і самостійним, турботливим і активним. Особливо важливими для працівників цього типу є такі риси, як терпіння, наполегливість, спосте­режливість, здатність до систематичного ведення записів у щоденнику, чдатність працювати за умови, коли результат праці стане відомим не відразу, а через певний період часу.

Професії «людина-техніка» і нежива природа. Основу цієї професій­ної сфери складають такі шкільні предмети як фізика, хімія, математика, креслення. До технічних відносяться професії, що пов'язані з добуванням і обробкою грунтів та гірських пород (наприклад, шахтар, бурильник, буль-дочерист та ін), професії з обробки і використання неметалевих промис-іювих матеріалів і напівфабрикатів (тесляр, столяр, швець, хутровик), про-

фесії з оброки металів. Також сюди відносять професії, пов'язані з меха­нічним складанням і монтажем машин, електроприладів, ремонтом та об­слуговуванням автомобілів, автоматів, апаратів. Це також професії, що пов'язані з ремонтом, монтажем та будівництвом споруд (всі будівельні нрофесії), транспортом та виробництвом сільськогосподарських продуктів.

Професії типу «людина-техніка» висувають підвищені вимоги до роз­витку технічного мислення, просторово-образної уяви, технічного сприй­няття, сенсомоторної координації, точності і «гнучкості» рухів. Вони ви­магають добре розвиненої моторики, уваги. Для деяких професій цього типу особливе значення мають розвиток зорового, слухового, вібраційно­го та м'язево-суглобного сприймання.

Професії типу «людина-людина» мають відношення до навчання, роз­витку, виховання, лікування, обслуговування. Домінуюче значення для тих, хто обирає будь-яку професію з цієї групи, має ставлення до людей, ціннісні орієнтації, моральні засади. Предметом пізнання, обслуговування, пере­творення серед професій «людина-людина» є соціальні системи, товари­ства, групи населення, люди різного віку. Тому завданням психодіагности­ки є виявлення особиотісних якостей, які обумовлені особливостями емо­ційної сфери, потребою у спілкуванні, поведінковим («соціальним») інте­лектом. Людина, яка обирає професію з сфери «людина-людина», має мати добре розвинені комунікативні та організаторські здібності.

Сюди відносяться такі професії: вчитель, вихователь, психолог, лікар, юрист, менеджер, керівник, а також будь-який представник професій з сфери обслуговування: перукар, продавець, бібліотекар та Ін.

Для професій типу «людина-знакова система» важливими є точність сприйняття, оперативна і довготривала пам'ять, стійкість і концентрація уваги, терпіння, посидючість, емоційна стійкість, здатність до монотонної одноманітної праці, вміння аналізувати її узагальнювати інформацію. Пред­ставник цієї сфери діяльності повинен любити працю з цифрами, форму­лами, хімічними символами, схемами, графіками тощо.

До цієї групи відносять професії, які пов'язані Із створенням і оформ­ленням документів, (секретар, діловод, економіст, бухгалтер, касир, про­граміст, комп'ютерщик, кресляр тощо). Людина, яка має певні дефекти мовлення, яка швидко втомлюється і дратується від нав'язливого спілку­вання, може з успіхом оволодіти і з задоволенням працювати в професії даного типу.

Професії типу «людина-художній образ»- це професії, які пов'язані з образотворчою діяльністю, музикою, літературно-художнього та акторсь­ко-сценічною діяльністю. Цей тип професій вимагає розвитку образної пам'яті, уяви, образного мислення, естетичного відчуття тощо. До цих професій відносять не лише професії художника, музиканта, композитора, філолога, літератора, письменника, актора, режисера, , але й ті, які або безпосередньо пов'язані з названими вище професіями, або обслуговують їх: художник-декоратор, реставратор, дизайнер, концертмейстер, перукар та ін.

//. За метою праці ЦІ пять типів професій поділяють на три класи:

1. Гностичні (Г), які вимагають від фахівця виразної пізнавальної ак­тивності, стійкої уваги, спостережливості, інтересу до властивостей пев­них об'єктів.

2. Перетворюючі (П), які вимагають схильності до професійного впли­ву на навколишнє середовище, інтересів до процесів і результатів.

3. Пошукові (По), пов 'язані з інтересом до інновацій, творчого мис­лення іуявою.

///. Залежно від основних знарядь праці, в межах кожного класу виокремлюють (однак не завжди) чотири відділи:

1. Професії ручної праці (Р), наприклад:

2. Професії машинно-ручної праці (М) - машини з ручним управлін­ням створюються для обробки, перетворення і переміщення предметів праці, і тому типовими професіями у цьому підрозділі будуть: машиніст екскаватора, токар, водій автомобіля.

3. Професії, пов'язані з застосуванням автоматизованих і автома­тичних систем (А) - оператор інкубаційних цехів, оператор станків з про­грамним управлінням, оператор магнітного запису.

4. Професії, пов'язані з переважанням функціональних засобів праці (Ф). Тут маються на увазі психологічні засоби праці (різного роду мислен-неві, образні та ін. еталони, наприклад у диригента - образні еталони, у акробата - мисленневий зразок послідовності дій тощо).

/У. За умовами праці Є.О.Клімов виділяє 4 групи професій:

- Праця в умовах мікроклімату, що близький до побутових, кімнатних (б): лаборанти, бухгалтери, оператори ЕОМ;

- Праця, пов'язана з перебуванням на відкритому повітрі в будь-яку погоду (о): агроном, монтажник стальних і залізобетонних конструкцій, Інспектор ДАІ;

- Робота у незвичайних умовах, зокрема, на висоті, підводою, землею, при підвищеній або пониженій температурі (н): водолаз, пожежник,

- Робота в умовах підвищеної моральної відповідальності за життя і здоров'я людей, великі матеріальні цінності, (м): вихователь дитячого дошкільного закладу, учитель, слідчий тощо.

Виокремленні групи не виключають одна одну, а частково співпадають. Використовуючи умовні позначення, можна оглядову «карту» світу про­фесій та приблизну формулу професії, як реальної, так і вигаданої.

Класифікація професій Дж.Холланда

Великою популярністю в Україні і за кордоном користується класифі­кація професій Дж. Холланда, яка розроблена вченим у 1966 році. її пере­вагою є те, що вона об'єднує в собі теорію особистості з теорією вибору професії. Дж. Холланд спирається на думку, що успішність діяльності виз­начається такими якостями, як ціннісні орієнтації, інтереси, установки, відношення, мотиви. Саме на основі цих критеріїв Холланд виділив шість професійно орієнтованих типів особистості: реалістичний, інтелектуаль­ний, соціальний, конвенціональний (стандартний, орієнтований на загаль­но прийняті норми і традиції), діловий (підприємливий), артистичний (ху­дожній).

Кожний тип характеризується певними особливостями темпераменту, характеру тощо. У зв'язку з цим певному психологічному типу особис­тості відповідають професії, в яких людина може досягнути найбільших успіхів:

• реалістичний, орієнтований на створення матеріальних речей, обслу­говування технологічних процесів, технічного обладнання;

• інтелектуальний - на розумову працю;

• соціальний - на взаємодію із соціальним середовищем;

• конвенціональний - на чітко структуровапу діяльність, роботу за ал­горитмом;

• підприємливий - на керівництво людьми і бізнес;

• художній - на творчість.

Для встановлення типів особистості Холланд розробив методики діа­гностик, які допомагають визначити професійні переваги і інтереси.

Суть теорії Холланда полягає в тому, що успіх в професійній діяль­ності, задоволення працею залежать від відповідності типу особистості ціпові професійного середовища, яке створюється людьми, що займають схожі позиції, володіють подібними професійно важливими якостями і поводяться подібно.

В загальних рисах моделі професійного середовища, що відповідають певним типам особистості виглядають так:

Реалістичне професійне середовище характеризується тим, що пред­метом праці тут є конкретні реальні речі. Це може бути сфера виробницт­ва, використання різних матеріальних цінностей і засобів. Для виконання робіт необхідна вправність, рухливість, наполегливість, фізична сила.

Бесіди короткі і стереотипні. Соціальні навички необхідні лише для обміну мінімальною інформацією. Результат діяльності передбачуваний і матеріальний. Професії: механік, зоотехнік, водій, інженер, агроном, ма­шиніст, електрик та ін.

Інтелектуальне професійне середовище характеризується вирішен­ням завдань, що передбачають наявність абстрактного мислення та твор­чих здібностей. Прилади, що використовуються в даній сфері діяльності вимагають інтелектуальних, а не фізичних навичок. Міжособистісне спілку­вання не є значущим, але вимагає володіння спеціальними термінами та поняттями, уміння приймати і передавати складні словесні конструкції. Результат праці - передбачуваний, може бути не матеріальний, характер завдань вимагає високого рівня інтелекту. Професії: геолог, хімік, вчений, редактор, фізик тощо.

Соціальне професійне середовище відповідає соціальному типу осо­бистості. Це робота з людьми, що передбачає наявність умінь розбиратися у поведінці людей і спілкуватися з ними. Характер знань різноманітний, а результати праці не завжди можна передбачити. Професії: соціолог пе­дагог, психолог, лікар, адвокат, профконсультант та ін.

Конвенціональне професійне середовище характеризується вирішеним завдань, що вимагають здібностей до обробки конкретної рутинної Інфор­мації. Це в основному робота з документами, цифрами, фактами, банками даних та ін. Робота вимагає точності, ретельності. Професії бухгалтер, ревізор, податковий інспектор, фінансист, оператор ЕОМ та ін.

Підприємницьке професійне середовище характеризується виконан­ням завдань, що особистісної ініціативи, вміння керувати, соціальних на­вичок, уміння розбиратися у мотивах поведінки різних людей, комуніка­бельності, гнучкості, уміння переконувати. Результат роботи не завжди передбаченні'!, але реалістичний. Професії: бізнесмен, брокер, спеціаліст з реклами, постачальник, страховий агент та ін.

Артистичне професійне середовище характеризується розв'язанням проблем і завдань, що передбачають наявність художнього смаку, уяви, фантазії, інтуїції.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]