Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
450588_D3170_shpori_nacionalna_ekonomika.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
807.94 Кб
Скачать

24.Державні фінанси: економічний зміст, роль та структура.

Держ фінанси (ДФ) за своїм ек змістом - с-ма фін відносин щодо розп та перерозп ВВП, що пов’язана з форм-ням фін рес у розпор держави та її викор-ням спеціально створеними центр та місц органами влади та підпоряд ним підрозділами для забезп певних завдань і ф-й держави. С-ма ДФ – це с-ма норм-правових актів, які забезп та регул ці відносини.Державні фінанси – центральна ланка фінансової системи, що забезпечує функціонування державного сектору ек-ки та фінансової сфери Укр. Вона включає складові: 1)бюджетна с-ма, нормативно-правова база якої забезпечується бюджетним законодавством;2)податкова с-ма, н-п база якої забезпечується податковим законодавством;3)с-ма державних внутрішніх і зовнішніх запозичень;4)с-ма державних цільових фондів, що забезпечує державні соціальні гарантії, державне страхування населення тощо;5)с-ма фінансів підприємств і організацій державної і комунальної форм власності, у т.ч. установ та організацій сектору загальнодержавного управління.

Економічний зміст державних фінансів у тому, що вони є системою фінансових відносин щодо розподілу та перерозподілу ВВП, тобто: 1)з формуванням фінансових ресурсів у розпорядженні держави 2)їх використанням спеціально створеними центральними і місцевими органами влади і управління та підпорядкованими ним підрозділами для забезпечення певних завдань та функцій держави.

Роль системи державних фінансів в економіці країни визначається тим, яку величину фінансових ресурсів держава мобілізує у своє розпорядження, на які цілі та як ефективно їх розподіляє та використовує. Державні фінанси в Укр. нині складають майже 60% усіх фінанс ресурсів у державі,за допомогою яких вона здійснює свою фінансову політику.

Особливим елементом системи державних фінансів є сукупність державних установ, які надають рух с-ма державних фінансів. Провідну роль у законотворчому процесі щодо фінансової сфери виконують Комітет з питань бюджету та Комітет з питань фінансів і банківської діяльності ВРУ. Управління здійснюється Міністерством фінансів Укр. Забезпечують виконання та контроль за використанням державних фондів Рахункова Палата Укр., Державна контрольна-ревізійна служба Укр., с-ма органів Державної податкової адміністрації У., Митні органи Укр. тощо.

25.Бюджетна с-ма у. Як центральна ланка системи державних фінансів.

Центральною ланкою системи державних фінансів будь-якої країни є бюджетна с-ма. В Укр. бюджетна с-ма складається з Держ бюджету та місцевих бюджетів.

Зведений бюджет Укр. складається з державного бюджету і місцевих бюджетів (1 р-нь), місцеві бюджети складаються з бюджету АРК, міських бюджетів міст Києва та Севастополя, обласних бюджетів, районних бюджетів (2 р-нь) та бюджетів територіальних громад. Останні складаються з міських, районних у містах, сільських, селищних (3 р-нь).

«Бюджетний устрій» характеризує організацію та принципи побудови бюджетної системи, а також взаємозв’язок між її окремими ланками. Бюджетний устрій Укр. визначається з урахуванням державного устрою та адміністративно-територіального поділу країни.

Бюджетним кодексом У. визначені принципи бюджетної системи:1)єдність 2)збалансованість 3)самостійність4)повнота5)обґрунтованість6)ефективність7)субсидіарність8)цільове використання бюджетних коштів 9)справедливість й неупередженість 10)публічність й прозорість 11)відпов-сть учасників бюджетного процесу.

Зведений бюджет в Укр. формується на основі найважливіших економічних і фінансових документів країни, через нього реалізується макроекономічна політика держави та відображаються інтереси міністерств і відомств, підприємств і організацій, різних верств населення та всіх регіонів У..

Для здійснення контролю за фінансовою діяльністю державних органів, органів місцевого самоврядування та інших розпорядників бюджетних коштів (бюджетних установ), а також для аналізу й забезпечення загальнодержавної і міжнародної порівнянності бюджетних показників застосовується бюджетна класифікація, яка складається з класифікації: доходів, видатків, фінансування бюджету, боргу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]