Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
450588_D3170_shpori_nacionalna_ekonomika.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
807.94 Кб
Скачать

7.Виробничий потенціал у. Та його хар-а.

Вир потенціал (ВП)- сук спроможність галузей нар госп-ва та регіонів виробляти промисл та с/г продукцію, здійсн інвест та іннов діял-ть і надавати послуги нас-ню та вир-ву. Склад ВП: прир рес (тіла і сили природи, які за певного розвитку прод сил можуть бути викор для задов. потреб людського сусп.-ва: земля, надра, ліси, водні ресурси), трудові рес (частина нас країни, яке за своїми фіх та дух здібностями, набутою освітою та проф.-кваліф рівнем здатна працювати у нар госп та займатись сусп. корисною дія-стю), виробн. фонди, органічне поєднання та взаємодія яких забезп вир-во продукції і надання послуг як для країни в цілому, так і для окремих її регіонів. За своєю структурою ВП - сук підп.-ств і орг-цій, які належать до різних галузей та сфер дія-ті (підп.-ва з видобув. кор копалин, вир-ва різних видів промислі с/г продукції тощо). Основна і провідна галузь ВП У. – промисловість. Пром.-сть Укр- осн галузь, що забезп потеби нар госп країни у паливі, енергії, паливі, сировині, забезп пост технолог переозброєння, а також задов. потреби. У пром-сті ств 50% нац. доходу, що зумовлює виріш вплив на розширене відтворення. Пром-сть У. хар-ся розвинутою галузевою структурою і представлена потужним паливно-енерг і металург комплексами, сучасним багатогалузевим машинобуд, хім і нафтохім пром.-стю, вир-твом будматеріалів, легкою, харч галузями тощо. Має місце «відплив інтелекту» зі сфери пром. Вир-ва в торгівлю ті інші невиробн сфери. Високим є р-нь зношеності осн засобів у галузі вир-ва пром. продукції, що знижує еф-сть викор-ня мат-техн, енерг та інших рес, припинення дія-сті підп.-ств. Отже, в останні часи ↓ еф-сть вир-ва і виник крит. стан ВП. Причини: 1. розрив госп зв’язків між СРСР-республіками, встан-ня митних бар’єрів, натуралізація обміну 2. недоск. реформув.ек-ки, її мат-техн бази, здійснення заходів з реф.-ня ек-ки без урахування специф умов і нац. особл У 3. здій-ня реф.-ня у сфері обміну, була занедбана сфера вир-ва.

Деякі цифри і факти щодо ВП:

1) обсяг пром.. прод. – більше 400 млрд грн, що становить більше 50% заг. випуску продукції країни; 2) у промисловості працює більше 4 млн чоловік; 3) у промисловості зосереджено більше 1/3 основних фондів і основних засобів країни.

8.Склад та характеристика науково-технічного потенціалу у.

НТП- сук спроможність галузей нар госп-ва та регіонів виробляти промисл та с/г продукцію, здійсн інвест та іннов діял-ть і надавати послуги нас-ню та вир-ву. Склад НТП: прир рес (тіла і сили природи, які за певного розвитку прод сил можуть бути викор для задов. потреб людського сусп.-ва: земля, надра, ліси, водні ресурси), трудові рес (частина нас країни, яке за своїми фіх та дух здібностями, набутою освітою та проф.-кваліф рівнем здатна працювати у нар госп та займатись сусп. корисною дія-стю), виробнфонди, органічне поєднання та взаємодія яких забезп вир-во продукції і надання послуг як для країни в цілому, так і для окремих її регіонів. За своєю структурою НТП - сук підп.-ств і орг-цій, які належать до різних галузей та сфер дія-ті (науково-дослідні організації вузи тощо). Найважливішою складовою НТП є наукові кадри. У. традиційно вважається країною з значним наук потенціалом, визнаними в світі наук школами, розвиненою системою підготовки кадрів. До складу НП У. належить мережа наукових орг.-й, яка зосереджена в 4-ох секторах: академічному, галузевому, заводському та вузівському (сектор вищої освіти). В 2004 р. наук-техн розробки винайдено 1477 орг-ями, серед яких найбільша кількість належала галузевому (639), 387 – академічному, 166 – вузівському секторам. Офіційно затверджені індикатори наук-техн розвитку країн-членів ЄС, що хар-ть насиченість держави наук кадрами - кільк прац-ків, що виконують дослідження і розробки в заг чис зайнятих в ек-ці країни ( на 1 тис осіб). Насиченість науковими кадрами в У -5,3 чол на 1000 зайнятих в ек-ці. Спостерігається стрімкий розвиток мережі закладів із підготовки наук кадрів, зростає чис аспіратнів, докторантів, кандидатів наук. Негат тенденції: погіршення вікової структури наук кадрів, зростання сумісництва осн (наук) дія-ті з ін. видами дія-ті, триває процес еміграції наук кадрів, зокрема спеціалістів вищої квал-ї; недостатнє фін-ня ( лише 35%) аг обсягу нук і наук-техн робіт за рах держ коштів. Для подолання негат явищ та ↑ еф-сті викор-ня НТП було прийнято ВР Коцепцію наук-техн та іннов розвитку У. ( 1999р.) і ЗУ « Про наук і наук-техн дія-сть». Для більш ефект функ-ня НТП, його впливу на ек-ку необх пошук шляхів ефект-шого викор-ня потенціалу нац. ек-ки.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]