Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
re1.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
130.63 Кб
Скачать

Реґіональна економіка

Зміст

8.4. Розподіл регіонального доходу 287

  1. Головна тотожність регіональних і національних рахунків 287

  1. Використання регіонального доходу 289

РОЗДІЛ 9. ЕКОНОМІКА УКРАЇНИ ЯК ЄДНІСТЬ РЕГІОНАЛЬНИХ СОЦІАЛЬНО- ЕКОНОМІЧНИХ СИСТЕМ 294

9.1. Мікроекономічні райони України 295

, 9.2. Мезоекономічні райони України 300

9.2.7. Київський мезоекономічний район 303

  1. Львівський мезоекономічний район 308

  2. Харківський мезоекономічний район 313

  3. Дніпропетровський мезоекономічний район 318

  4. Донецький мезоекономічний район 323

  5. Одеський мезоекономічний район 328

  6. Національний макр о економічний район України... 333

  1. Міжнародні економічні зв'язки України та її інтеграція у світову економіку 336

  2. Мегаекономічні райони світу 342

  1. Мегаекономічні райони Європи 344

  2. Мегаекономічні райони Російської Федерації і Азії... 352

  3. Мегаекономічні райони Америки 361

  4. Мегаекономічні райони Африки 367

  5. Мегаекономічні райони Австралії та Океанії 375

  6. Економіка континентів і світу 379

РОЗДІЛ 10. РЕГІОНАЛЬНЕ ЕКОНОМІЧНЕ ЗРОСТАННЯ.... 384

10.1. Теоретичні основи економічного зростання 385

  1. Фактори сталого розвитку економіки 385

  2. Нові підходи до категорії "продуктивна сила" ■ в умовах ринку 388

10.1.3. Продуктивна функція праці та економічне зростання .... 392

10.2. Фінансові передумови економічного зростання у регіоні... 399

  1. Засади реформування регіональних фінансів 399

  1. Виробничий підхід до формування бюджетів і економічного зростання 403

6 ^^^^^^^^^^

10.3. Інноваційно-інвестиційні основи економічного зростання 411

  1. Формування ринку інновацій у регіоні 411

  2. Формування реальної конкурентоспроможності

і нововведень в регіоні 417

10.4. Розвиток кооперації у системі заходів регіонального економічного зростання 421

  1. Сутність видів і форм кооперації 421

  2. Проблеми кооперації і шляхи їх розв'язання

в регіонах України 423

10.4.3. Напрями і ризики кооперації в Україні 426

РОЗДІЛ 11. ЕКОЛОГІЯ У СИСТЕМІ РЕГІОНАЛЬНОЇ

ЕКОНОМІКИ 430

  1. Наукові засади раціонального природокористування ...431

  2. Екологічний моніторинг і система екологічної

інформації 436

11.3. Економічний механізм природокористування

та охорони довкілля 442

  1. Економічна і соціальна ефективність природоохоронної діяльності 446

  1. Світовий досвід і міжнародне співробітництво

у сфері охорони довкілля 451

МЕТОДИЧНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ВИКЛАДАННЯ

І ВИВЧЕННЯ ДИСЦИПЛІНИ 457

Кредитно-модульна система планування вивчення дисципліни ... 457 Тестування поточного і підсумкового рівня знань студентів...477 Довідка:

макроекономічні показники країн світу за мегарегіонами ..517

моделювання економіки методом "нейронних мереж" 524

викиди шкідливих речовин в атмосферне повітря

в регіонах України 526

КОРОТКИЙ ТЕРМІНОЛОГІЧНИЙ СЛОВНИК 529

РЕКОМЕНДОВАНА ЛІТЕРАТУРА 539

7

ВСТУП

Національно-господарська система України представляє собою складний соціально-економічний комплекс, регіональні складові якого суттєво впливають на розв'язання їхніх територіальних і національних проблем.

Перехід економіки України до ринкової моделі господарювання визначає і відповідні принципи управління економікою та соці­альною сферою у регіонах. У формуванні ринкової економіки роль регіону повинна бути значно вища, ніж вона є тепер. Річ у тому, що окрема територія виконує такі важливі функції, як створен­ня матеріальних, трудових, наукових умов виробничої діяльності, забезпечення місця проживання і організації побуту, відпочинку, навчання і оздоровлення людей. Вона виступає як простір, в яко­му формуються ознаки етнічної спільності населення, впливає на формування і розвиток її економічної і соціальної системи, і відпо­відно, на процеси їх управління та регулювання. Суспільний поділ праці призводить до формування регіональної структури націо­нальної економіки як системи господарських утворень на окре­мих територіях.

Регіон (від латинського слова "region" — область, ріїйон) пред­ставляє собою частину території, на якій функціонує певний комп­лекс галузей виробництва, виробничої і соціальної інфраструкту­ри. З погляду процесу відтворення регіон не є якоюсь замкнутою системою. І треба відзначити, що автор цього видання обґрун­товує розвиток регіону з погляду його внутрішніх, міжрегіональ­них і навіть міжнаціональних зв'язків, а також створення пере­думов економічної самодостатності регіонів, що дає можливості здійснювати вигідні зв'язки з іншими регіонами і функціонувати на основі міжрегіонального і міжнаціонального обміну в рамках єдиного національно-господарського комплексу як його складової частини.

Логіка посібника "Регіональна економіка" переконує, що рин­кова економічна трансформація на регіональному рівні повинна бути спрямована, по-перше, на зміцнення економічної самостій­ності місцевих органів влади і підприємств на їх території, підви-

щення ефективності і комплексності розвитку регіонів, створен­ня сприятливих умов для діяльності підприємств, по-друге на забезпечення ефективності, спеціалізації і кооперації регіонів у складі єдиної національно-економічної системи України, стиму­лювання інвестиційної та інноваційної привабливості регіонів, комплексного й економного використання ресурсів регіонів. В цих умовах зростає роль і значення регіонального управління і регу­лювання територіальним розвитком на принципах продуктивної і ефективної віддачі праці і капіталу підприємств регіону, розпо­ділу прибутків підприємств для вирішення регіональних і держав­них проблем.

Навчальний посібник націлює на те, що вирішальне значення для національно-господарського зростання має економічне зро­стання підприємств і регіонів, у яких вони розміщені. Вимога постійного зростання суспільного виробництва і все більше задо­волення потреб людей повинно реалізовуватися через економічне зростання регіонів. Перехід до ринкової економіки, формування на­ціонального ринку з особливою гостротою ставлять питання про розширення сфери дії ринкового механізму, на основі якого з'являєть­ся можливість поєднати інтереси окремих регіонів з інтересами країни загалом, забезпечити еквівалентний обмін між окремими регіонами та досягнути ними стану економічної самодостатності.

Важливість глибокого вивчення проблем і тенденцій розвитку економіки регіонів України і світу особливо зростає тепер, коли Україна стала політичним і економічним чинником усіх процесів у Європі і світі. З'ясування цих проблем і тенденцій має не лише теоретичне чи пізнавальне, а й практичне політичне значення. Знання економіки України і її регіонів, політики зрушень у струк­турі економіки, прагнення українського народу до співробітництва з усіма народами світу, проведення політики ринкових і демокра­тичних перетворень, які ведуть до економічного зростання, без сумніву, викличе інтерес зарубіжних підприємців до взаємовигід­ного співробітництва з підприємцями в Україні. А український народ, який упродовж століть виборював свою національну дер­жаву і незалежність заслуговує право працювати на самого себе та довіри інших народів світу, рівнопартнерського співробіт­ництва в системі соціально-економічного життя.

Книга стала результатом роботи над навчальним курсом "Ре­гіональна економіка", який було розроблено автором на основі галузевого стандарту вищої освіти України у формі освітньо-професійної програми підготовки бакалавра за спеціальностями 0501 "Економіка і підприємництво " затвердженого МОН Ук­раїни у зв 'язку із вдосконаленням навчальних дисциплін і програм після приєднання України до Болонської декларації. Структура і зміст посібника передбачають два програмні модулі: модуль 1 "Регіональна економіка " і модуль 2 "Екологія ".

Статистичну інформацію зібрав, систематизував і здійснив аналіз та моделювання економіки методом "нейронних мереж " — М. Б. Заблоцький, комп'ютерний набір — М. В. Бачинська та І. І. Герасимова.

Будемо щиро вдячні всім, хто висловить свої зауваження та побажання щодо вдосконалення змісту і структури посібника.

Наша адреса: 75005, м. Львів, вул. Туган-Барановського, 10.

РОЗДІЛ 1

ПРЕДМЕТ, МЕТОД І ЗАВДАННЯ ДИСЦИПЛІНИ

План викладу і засвоєння матеріалу:

  1. Предмет і об'єкт регіональної економіки.

  2. Метод і завдання регіональної економіки.

  3. Регіональна економіка в системі економічних і природни­чих наук.

  4. Закономірності, принципи і фактори формування регіональ­ної економіки.

Регіональна економіка новий напрям економічної науки, яка вивчає розвиток господарства окремих територій країни.

Кожна країна має свою територіально-адміністративну органі­зацію, наприклад, в Україні — це адміністративні області, райо­ни тощо, кожне з яких здійснює організацію господарської діяль­ності у своєму регіоні. Територіально-адміністративні регіони склалися історично. В основі їх створення були природно-ресурсні, торговельні передумови формування поселень і виробничої спеціа­лізації. Сьогодні окремі регіони України мають досить високий економічний потенціал і виражену спеціалізацію виробництва.

1.1. Предмет і об'єкт регіональної економіки

Дисципліна "Регіональна економіка" як науково обґрунтова­на система знань володіє своїм предметом.

Предмет регіональної економіки. Це насамперед просторово-виробничі явища і причинно-наслідкові зв'язки між ними, у нашо­му випадку чинники формування поселень і виробництва на ок­ремій території, на які спрямована дія суб'єкта для їх пізнання.

— П

* Предмет регіональної економіки це закони і закономір­ності виникнення, розвитку поселень і виробництва та їх пропорцій по території, формування відносно спеціалізова­них територіальних економічних систем.

Закони товаровиробництва, товарообміну, господарської зба­лансованості спонукають до виробництва засобів життя, здійс­нювати виробництво товарів з найменшим витратами, тобто роз­міщувати їх у тих місцях, де є наявні ресурси, незначні транс­портні переміщення ресурсів і праці. У місцях виробництва, на перехрестях торговельних шляхів виникали поселення, які пере­творювалися у великі, середні населені пункти в міру розвитку виробництва, торгівлі. Окремі населені пункти набували функцій управління, центрів зосередження капіталу, праці, торгівлі, до яких тяжіли населенні пункти прилеглих територій. Природні умо­ви, ресурси, навики праці, обмін товарами визначали просторові пропорції об'єктів виробництва на окремій території. Формува­лася відповідна транспортна інфраструктура, яка функціональ­но взаємозв'язувала населені пункти і виробництва в господар­ську систему з певними особливостями її спеціалізації.

Об'єкт регіональної економіки. Закони товаровиробництва, товарообміну і господарської збалансованості проявляють свою дію на розміщення і розвиток поселень, виробництв, транспорт­них шляхів між виробничими об'єктами та населеними пунктами. Об'єктом регіональної економіки є складна територіальна госпо­дарська система. Тут взаємодіють > виробництво і споживання, > переміщення товарів і людей, >обіг грошових і матеріальних ре­сурсів. За окремими населеними пунктами закріпляються функції управління, регулювання, концентрації праці, капіталу і торгівлі.

* Об'єкт регіональної економіки це територія, на якій роз­міщені населені пункти, виробничі об'єкти, транспортна си­стема з властивою для даної території спеціалізацією ви­робництва.

Об'єкт регіональної економіки є складною структурою вироб­ничо-споживчого характеру. Його складовими є: територія, ^розселення, ^виробництво, ^інфраструктура.

Ч> Територія. Головними параметрами території як одного з елементів об'єктів дослідження регіональної економіки є площа регіону, конфігурація меж регіону, фізико-географічні особливості рельєфу, водних артерій, лісових площ, сільськогосподарських угідь, рівень ерозії ґрунтів тощо. Величина площі характеризує спільність господарських взаємозв'язків і певне тяжіння виробників і споживачів до єдиного регіонального центру, а конфігурація меж — лінію розмежування сусідніх регіональних економічних си­стем. Характер рельєфу, мережа річок і водойм, наявність рівнин і височин, лісів, боліт, ґрунтів, гір і т. ін. є важливими чинниками розвитку господарських об'єктів, формування як затрат вироб­ництва, так і спеціалізації господарської діяльності загалом.

^> Розселення. Це один із найважливіших елементів об'єкта регіональної економіки. Він характеризує територіальне розселен­ня населення регіону, співвідношення чисельності населення у містах, селах і селищах міського типу. Важливим є співвідношен­ня населення і площі, сільськогосподарських угідь, ріллі регіону, водних ресурсів, рекреаційних ресурсів тощо. Розміщення насе­лених пунктів по території регіону визначає їх функції як усере­дині регіону, так і у відносинах міжрегіонального і міжнаціональ­ного рівня. У кожному регіоні неодмінно є населений пункт, який протягом історичного розвитку виробництва, торгівлі, управлін­ня набував функцій регіонального центру, до якого тяжіли менші за чисельністю поселення. За чисельністю населення пункти регі­ону можна розділити на чотири групи: центральний населений пункт з найбільшою чисельністю — відносно велике місто, насе­лені пункти з середньою чисельністю, невеликі містечка, селища міського типу і села, до яких можна віднести й хутори. Централь­ний населений пункт набирає функцій управління великого за площею регіону, невеликі містечка — функцій управління менших за площею територій у складі регіону, а села — функцій управлін­ня земельними і сільськогосподарськими ресурсами навколо сво­го поселення.

Ч> Виробництво. Цей елемент об'єкта регіональної економіки характеризує зосередження праці і капіталу в місцях наявних си­ровинних ресурсів для їх переробки у готовий до споживання про-

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]