Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КР. ПРОЦЕС. ЛЕК.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
712.7 Кб
Скачать

VI. Дізнання по справам про злочини які не є тяжкими. Дізнання по справам про тяжкі і особливо тяжкі злочини.

Під юридичним поняттям які провадяться слідчими і оперативно-розшуковими засобами по виявленню ознак злочину і осіб, що його скоїли (ст. 103 КПК).

Отже, дізнання – це врегульована нормами кримінально процесуального права діяльність спеціально уповноважених державних органів яка здійснюється оперативно-розшуковими і процесуальними методами під наглядом прокурора з метою виявлення, попередження, присічення і розкриття злочину.

Органи дізнання передбачені в статті 101 КПК.

Про виявлений злочин і початок дізнання орган дізнання негайно повідомляє прокурора.

Порядок провадження дізнання у кримінальному процесі залежить від того, ознаки якого злочину виявлені:

- у справах про злочини які не є тяжкими;

- у справах про тяжкі чи особливо тяжкі злочини.

У справах про злочини, що не є тяжкими чи особливо тяжкими дізнання провадиться у строк не більше 10 днів починаючи з моменту встановлення особи яка його вчинила.

У справі про тяжкий чи особливо тяжкий злочин дізнання провадиться у строк не більше 10 днів з моменту порушення справи.

При наявності ознак злочину, що не є тяжким чи особливо тяжким орган дізнання порушує кримінальну справу і керуючись вимогами кримінально-процесуального закону проводить слідчі дії до встановлення особи, що його скоїла. Ст. 104 КПК не регламентує строк на протязі якого орган має проводити слідчі дії до встановлення особи як і не визначає змісту самого поняття "встановлення особи".

Очевидно встановлення особи необхідно пов'язувати з появою в кримінальній справі процесуальної фігури підозрюваного або з порушенням кримінальної справи відносно конкретної особи .

Після встановлення особи органом дізнання на протязі 10 діб проводять дізнання після чого складають постанову про направлення справи для провадження досудового слідства яка затверджується прокурором.

Якщо по справі про злочини, що не є тяжкими чи особливо тяжкими особа не була встановлена дізнання призупиняється на підставі вимог ст. 209 КПК і справа в слідчий відділ не передається.

При наявності підстав указаних в ст. 211 КПК таке призупинення кримінальної справи може бути закрите.

У випадку порушення органом дізнання справи про тяжкий чи особливо тяжкий злочин він зобов’язаний на протязі 10 діб з моменту порушення кримінальної справи провести необхідні слідчі дії по виявленні ознак злочину і осіб, що його скоїли, а потім незалежно від того чи встановлена особа, що скоїла злочин передати матеріали кримінальної справи через прокурора для провадження досудового слідства.

Якщо по справі про тяжкий чи особливо тяжкий злочин переданій слідчому не встановлена особа, що його скоїла орган дізнання продовжує виконувати оперативно-розшукові заходи і повідомляє слідчого про їх результати.

Після вступу слідчого в справу орган дізнання зобов’язаний виконати доручення слідчого по провадженню слідчих і розшукових дій.

При провадженні дізнання як у справах про злочин, що не є тяжким чи особливо тяжким, так і у справах про злочин тяжкий чи особливо тяжкий орган дізнання не має права виносити постанову про притягнення особи як обвинуваченого і проводити його допит, тому що цю процесуальну дію може проводити тільки слідчий.

При наявності підстав указаних в ст. 6 КПК орган дізнання має право закрити провадження по кримінальній справі і на протязі доби направити прокурору копію, про прийняте рішення.

Загальний строк дізнання – 10 діб, але варто мати на увазі, що згідно з частиною 3 якою було доповнено ст. 108 КПК у разі обрання до підсудного запобіжного заходу у порядку передбаченому ст. 165-2 КПК дізнання проводиться в строк не більше 5 діб з моменту обрання запобіжного заходу.

Останніми змінами і доповненнями до КПК передбачено розширення компетенції особи яка проводить дізнання, зокрема ч.3 ст. 66 КПК передбачає можливість дізнавача в справі яка знаходиться в його провадженні доручити підрозділам, що здійснюють оперативно-розшукову діяльність провести оперативно-розшукову діяльність чи використати засіб для отримання фактичних даних які можуть бути доказами в справі.