Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КР. ПРОЦЕС. ЛЕК.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
712.7 Кб
Скачать

VI. Представники потерпілого, цивільного позивача і цивільного відповідача у кримінальному процесі.

Представниками потерпілого, цивільного позивача (ЦП) і цивільного відповідача (ЦВ) можуть бути : адвокати, близькі родичі, законні представники, так звані представники у галузі права, а також інші особи які за постановою особи, що проводить дізнання, слідчого, судді або за ухвалою суду.

Якщо ЦП або ЦВ є п.у.о.о. то представниками їхніх інтересів можуть бути спеціально уповноважені ними на те особи.

Фізична чи юридична особа може мати представника в кримінальному процесі тільки з моменту визнання її потерпілою, ЦП або притягнення її як ЦВ.

Підставою для допущення особи як представника є:

  • для адвокатів які є членом будь-якого адвокатського об’єднання – ордер цього об’єднання,

  • для адвоката який займається індивідуальною діяльністю, а також фахівця – угода між ними і стороною яку вони будуть представляти,

  • для законного представника – документ який підтверджує його відношення до потерпілого, ЦП, ЦВ,

  • для близьких родичів та інших осіб – належним чином оформлена довіреність, доручення,

Представники користуються процесуальними правами осіб інтереси яких вони представляють і можуть брати участь в кримінальній справі як поряд з потерпілим, ЦП, ЦВ так і замінюючи їх.

Процесуальні права представляючих осіб представники набувають з моменту винесення особою, що проводить дізнання, слідчим, суддею постанови, а відповідно судом – ухвали про визнання представником потерпілого, ЦП, ЦВ.

Представник не має права використовувати свої повноваження на шкоду інтересам особи яку він представляє.

Повнолітній і дієздатний потерпілий, ЦП і ЦВ в любий час може відмовитися від представника і продовжити захист своїх інтересів самостійно.

Особа допитана або така яка підлягає допиту в якості свідка не може бути представником по справі.

Посадові особи які ведуть процес зобов’язані в такому випадку роз’яснити потерпілому, ЦП і ЦВ право мати представника з числа інших осіб вказаних в ст. 52 КПК.

Ст. 63 КПК передбачає й інші умови та обставини які виключають участь в справі представників.

Представником потерпілого, ЦП і ЦВ не може бути особа яка брала участь в цій справі в якості слідчого, або особи яка проводила дізнання, прокурора, судді, секретаря судового засідання, експерта, спеціаліста захисника, а також особа є родичем кого не будь зі складу суду або обвинувача .

Захисник не може брати участі у справі як представник коли він по цій справі надавав, надає юридичну допомогу особі інтереси якої протирічять інтересам особи яка звернулася з вимогою про ведення її справи або коли він брав участь в справі як перекладач або понятий, а також тоді коли в розслідуванні або розгляді справи бере участь посадова особа з якою захисник знаходиться в родинних відносинах.

При наявності цих обставин особа повинна відмовитися від виконання обов’язків представника потерпілого, ЦП і ЦВ по даній справі. За цими ж підставами вона може бути відсторонена від участі в справі слідчим, прокурором чи судом.