Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Менеджм персоналу.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
1.08 Mб
Скачать
  1. Форми, види та переваги аутсорсингу.

Аутсорсинг – цілеспрямоване виділення та передавання певних функцій чи видів діяльності зовнішнім організаціям.

Види: 1) частковий (передача пених функцій чи частини бізнес-процесів); 2) повний (передача всіх повноважень).

Переваги:

1) швидкий розвиток технологій;

2) обмеженість необхідних ресурсів;

3) гнучке реагування в змінах зовнішнього та внутрішнього середовищ;

4) економія фінансових ресурсів;

5) неперервність надання таких послуг;

6) економія часу;

7) вивільнення завдань, що є трудомісткими.

  1. Основні етапи розроблення та реалізації аутсорсинг-проекту.

  1. Загальні положення та типовий зміст контракту з аутсорсингу.

Аутсорсинг ("делегування повноважень") дозволяє залучати для виконання конкретних робіт спеціалізовані компанії, що часто зручно, безпечно і вигідно. За останній час виконання певних робіт для організацій іншими спеціалізованими фірмами-аутсорсерами стало, широко поширюватися.

Новим видом аутсорінгових послуг стала передача для внеофісного зберігання архівних документів в спеціалізовані організації. Як відомо, в будь-яких організаціях створюється власний архів. Для цього необхідно спеціальне приміщення, а також наявність у штаті посади архіваріуса. А для організації правильного зберігання документів необхідні ще обов'язкові системи пожежної та охоронної сигналізації, підтримання постійної температури і вологості в приміщенні архіву. А ще необхідні додаткові витрати на архівні стелажі, комп'ютери, робочі місця для архівістів та ін Але можна такі турботи щодо зберігання документів передати професійної фірмі, у якої вже є спеціалізоване архівне сховище, є штат професійних архівістів, досвід зберігання і роботи з документами організацій і підприємців різного профілю діяльності.

Архівний аутсорсинг вигідний практично для будь-яких підприємницьких структур, так як вони отримують відповідний і дистанційно-керований у багатьох випадках архів, в якому документи безпечно зберігаються в установленому порядку, до закінчення термінів їх зберігання. При цьому документи захищені від доступу до них як не уповноважених працівників організації, так і несанкціонованого доступу до них третіх осіб. При організації зберігання, як правило, використовуються автоматизовані процеси, комп'ютеризація. За договором архівного аутсорсингу зберігач несе повну відповідальність за втрату або псування документів, взятих на зберігання.

З'явилися на ринку аутсорсингові компанії, що представляють комерційним організаціям, особливо що займаються виробничою діяльністю, послуги в області екології. Вони полягають у комерційному екологічному супроводі діяльності підприємства відповідно до федерального законодавства, тим більше, що екологічна документація, пов'язані з нею звітність і платежі досить своєрідні. Такі фірми беруть на себе і обов'язки по захисту інтересів замовника з боку контролюючих органів, розробку екологічної

документації, необхідної організаціям і т.п.

Чимало тепер і компаній, що професійно займаються логістикою, тобто сказанням послуг з організації вантажоперевезень різними видами транспорту й захисту при перевезеннях. Із спеціалізованими фірмами тепер не рідко укладаються договори аутсорсингу на ведення бухобліку, виконання послуг по захисту інформації, надання послуг з інформаційно-обчислювальному обслуговування, надання маркетингових послуг і ряд ін А послуги охорони підприємств - це теж аутсорсинг. Аутсорсинг і аутстаффінг - це нове ефективна форма підприємництва. Однак такі види договірних відносин не слід розглядати як спосіб вирішення всіх проблем функціонування підприємницьких структур. Ці договори є лише одним з можливих підходів до деяких проблем бізнесу. Оцінка доцільності їхнього застосування повинна бути заснована на порівнянні з іншими методами і формами діяльності, а також з урахуванням впливу податкової системи на економічну їх доцільність. На закінчення необхідно помітити, що податкові органи нерідко з пристрастю і підозрою ставляться до зазначених договірних відносин, вимагаючи доказів економічної їх вигоди. Тому ще, не рідко рекомендується при укладенні подібних договорів навіть уникати в них слів "аутсорсинг або аутстаффінг", використовуючи замість них більш зрозумілі для всіх терміни "оренда персоналу" і "залучення працівників з боку", "надання послуг спеціалізованої фірмою".