Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Менеджм персоналу.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
1.08 Mб
Скачать
  1. Показники та критерії оцінювання персоналу.

Відповідно до цілей, завдань, елементів процесу оці­нювання персоналу, можна зазначити, що побудова моделі оцін­ки персоналу в кожній організації є вкрай важливою й відповіда­льною справою. У загальному вигляді система оцінки персоналу містить такі блоки:І. Зміст оцінки (об'єкт аналізу, ті конкретні якості людини, її трудової поведінки, показники результатів її праці, які потребу­ють оцінки). II. Система критеріїв оцінювання та їхнє вимірювання.III. Система способів, методів та інструментів оцінювання. IV. Процедура оцінювання, якою визначаються його порядок, місце проведення, суб'єкти, терміни й періодичність, а також технічні й організаційні засоби, що використовуються під час оцінювання персоналу.

Залежно від цілей та завдань оцінювання в окремих організа­ціях використовують різні види оцінок персоналу. Вони класифі­куються за багатьма ознаками.

За змістом оцінки можуть бути частковими, коли оцінюються лише певні якості виконавця чи виконання, та комплексними, ко­ли оцінюються комплексні характеристики ділових і особистісних якостей, трудової поведінки, результатів діяльності. За регулярністю проведення розрізняються: регулярні оцін­ки, які проводяться постійно, періодичні, які проводяться раз на 'півроку, на рік, на два роки; та епізодичні, які обумовлені певним випадком (завершенням випробувального терміну, пересуванням по службі, заходами дисциплінарної відповідальності тощо). Залежно від періоду оцінювання поділяється на поточ­ну, підсумкову й перспективну. За системністю оцінювання використовуються: системні оці­нки, проведення яких охоплює всі блоки системи оцінки; безсис­темні оцінки, коли оціннику надається право вибору критеріїв, методів, способів, інструментів, процедур оцінювання. За суб'єктом оцінювання розрізняються оцінка працівника його керівником, колегами, клієнтами, підлеглими та всебічна, так звана 360°-оцінка, яка враховує в комплексі всі перерахо­вані оцінки. Крім того, суб'єктом оцінювання може бути й сам оцінюва­ний. За професійно-функціональною структурою оцінюваних оцінка може мати такі види: оцінка робітників; оцінка службовців (фахівців); оцінка керівників. Найповніше система оцінки персоналу проявляється в комп­лексній оцінці працівника, яка може розроблятись за всіма кате­горіями персоналу організації.

  1. Оцінювання персоналу за ключовими компетенціями.

Оцінка персоналу являє собою систему виявлення певних характеристик співробітників, які потім допомагають керівнику в прийнятті управлінських рішень, спрямованих на збільшення результативності підлеглих.

Оцінка персоналу допомогає вивчити ступінь підготовленості працівника до виконання саме того виду діяльності, якою він займається, а також виявити рівень його потенційних можливостей з метою оцінки перспектив росту, а також розробки кадрових заходів, необхідних для досягнення цілей кадрової політики.

важливість оцінки персоналу полягає не тільки в оцінюванні умінь і навичок, які притаманні робітнику в даний час, а також у виявленні потенційних здібностей удосконалювати їх у майбутньому. Отже, в оцінці персоналу необхідно використовувати таку методику, яка буде враховувати ці особливості. Одним з найбільш ефективних методів такої оцінки є компетентністний підхід, який з моменту його створення не отримав достатнього визнання в Україні, але в даний момент, в період розвитку сучасної ринкової економіки, активно використовується багатьма провідними організаціями країни.

Компетенції були «придумані» для того, щоб описати вимоги до працівників компанії, наявність яких дозволить досягти стратегічних цілей компанії. Іншими словами, щоб організація успішно просувалася до наміченої мети, їй потрібна команда, де кожен учасник належною мірою володіє потрібними ключовими компетенціями. Тому основне завдання оцінки: дізнатися, чи відповідає команда вимогам до неї (чи володіє компетенціями). І якщо ні, то як наблизити команду до її «ідеального» бачення. Звідси виникає друге важливе завдання оцінки - формування індивідуальних планів розвитку співробітників.

Отже, компетентнісний підхід - підхід, який описує інтелектуальні та ділові якості працівника, його навички міжособистісної комунікації, необхідні для успішної професійної діяльності в рамках існуючої в організації корпоративної культури.

Використання компетентністного підходу дозволяє значно знизити кількість помилок при прийнятті кадрових рішень. Саме тому, цей підхід може забезпечити той прорив, який необхідний у розвитку оцінки, тому що сьогодні спостерігається своєрідне «замкнуте коло», яке характеризується вкладенням модифікації в одні й ті ж самі засоби оцінки персоналу, що дає не той результат, який очікується фахівцями.