Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Полный отчёт.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
2.72 Mб
Скачать

2.2 Господарська оцінка рельєфу

Рельєф Харкова хоча і представлений хвилястою рівниною з легким нахилом на південний-захід (до басейну Дніпра) й на південний-схід (до басейну Дону) все ж не заважає широкій господарській діяльності людини, зокрема, вирощуванню сільськогосподарських культур, будівництву низки галузей промисловості та ін.

2.3 Господарська оцінка мінерально – сировинних ресурсів

Треба зазначити,що на території самого міста Харків немає відкритих родовищ, відомі лише декілько джерел чистої мінеральної води.

2. 4. Господарська оцінка клімату та кліматичних ресурсів

Для міста харкова характерним є помірно континентальний тип клімату: зима холодна і сніжна, але мінлива, літо — спекотне. Середня температура року — + 6,9 °C (у січні — 6,9, у липні + 20,3). Середня кількість опадів за рік 513 мм, найбільша в червні й липні. В самому місті і в приміських околицях клімат м'якший, ніж на прилеглій північній території, і тому придатний для городництва і садівництва, включно з виноградарством.

2. 5. Господарська оцінка водних ресурсів

Ріка Сіверський Донець - головна водна артерія Харківщини - є притокою Дона, на території області ця річка несе свої води протяжністю 370 км (загальна її довжина 1053 км). її основні притоки на території області - ріки Оскіл, Уди, Берека, Харків, Лопань, Сухий Торець, Балаклейка, Вовча, Великий Бурлук та ін..

Харків розташований на вододільному підвищенні і в долині річок (Харків, Лопань, Уди, Немишля); на території сучасного Харкова ці невеликі річки сходяться і вливаються (через Уди) до Сіверського Дінця.

2. 6. Господарська оцінка ґрунтів

Ґрунтовий покрив міста формується тривалий час, міські ґрунти спадкують як певні характеристики природних ґрунтів, так і відбивають інтенсивність і характер промислового розвитку міста. Міські ґрунти виконують роль природного геохімічного бар'єру, тому в них накопичуються забруднюючі речовини які надходять з атмосферного повітря, талих і дощових вод. На санітарно-гігієнічні показники ґрунту також впливають таки чинники, як наявність звалищ побутових і промислових відходів, відсутність централізованого відводу каналізаційних стоків від приватної забудови. Для м. Харкова характерно забруднення ґрунтів важкими металами — мідь, ртуть, цинк, свинець, кадмій, хром, які накопичуються у поверхневому горизонті ґрунтів. Вздовж крупних транспортних магістралей характерна надмірна концентрація свинцю, поліциклічних ароматичних вуглеводнів. Забруднення ґрунтів на територіях санітарно-захисних зон, містах відпочинку, територіях дитячих закладів відхилення від нормативних величин фіксується у 40 % проб, у 20 % — у районах розташування підприємств.

2. 7. Господарська оцінка рослинного та тваринного світу

У лісах і парках Харківщини росте більш ніж 1000 видів і форм дерев та кущів. Найбільш поширені лісові породи - дуб черешчатий і сосна звичайна. Нерідко зустрічається ялина. З порід-супутників поширені липа, клен, ясен. На достатньо вологих грунтах ростуть береза, вільха, верба, осика, тополя. В лісах чимало дикоростучих плодових дерев - яблунь, груш. Існує багато тварин, які використовують специфічність лісостепової зони - живуть у лісі, а на відкритих ділянках шукають їжу, живуть в одному місці, а розмножуються в іншому і т. д. У Харківських лісах живуть лосі, благородні олені, косулі, дикі кабани. З хижаків, крім лисиці і ласки, зустрічаються куниця, лісовий тхір, горностай, єнотовидний собака і вовк. Серед лісових гризунів особливо поширені білки, лісові соні, жовтогорла миші, підземні і руді лісові полівки. Птахи також представлені великою кількістю видів. Це соловей, дрімлюга, вальдшнеп, славки, коноплянки, ворони, сороки, лелеки, дятли, сови і багато інших.