Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ver_0_1.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
1.45 Mб
Скачать

Система лінійних рівнянь

(3)

яка одержана із системи (2) заміною всіх вільних членів нулями, називається відповідною (асоційованою) до системи (2) однорідною системою лінійних рівнянь.

Теорема 3. (Про накладання розв'язків) Множина { }, де -який-небудь розв’язок неоднорідної системи (2), а L-множина всіх розв’язків відповідної однорідної системи (3) є множина всіх розв’язків неоднорідної системи лінійних рівнянь (2).

Висновок 1. Сума розв’язку неоднорідної системи і розв’язку відповідної однорідної системи є розв’язком неоднорідної системи.

Висновок 2. Різниця будь-яких двох розв’язків неоднорідної системи лінійних рівнянь є розв’язок відповідної однорідної системи.

Необхідні і достатні умови рівності визначника нулю.

Розглянемо спочатку системи рівнянь, в яких кількість невідомих і кількість рівнянь рівні між собою, тобто = n. Нехай, наприклад, = 2, тоді маємо систему двох лінійних рівнянь з двома невідомими:

Визначником другого порядку називається вираз

.

Якщо n = m = 3, то маємо систему трьох лінійних рівнянь з трьома невідомими:

Визначником третього порядку називається вираз:

. (1.2)

Властивість 1. Визначник не змінюється в результаті тран­спонування.

Властивість 2. Якщо один із рядків визначника складається лише з нулів, то такий визначник дорівнює нулю.

Властивість 3. Якщо поміняти місцями будь-які два рядки визначника, то його знак зміниться на протилежний.

Властивість 4. Визначник, який має два однакові рядки, дорівнює нулю.

Властивість 5. Якщо елементи будь-якого рядка визначника помножити на стале число С, то й визначник помножиться на С.

Властивість 6. Визначник, який має два пропорційні рядки, дорівнює нулю.

Властивість 7. Якщо всі елементи будь-якого рядка визначника можна подати у вигляді суми двох доданків, то такий визначник дорівнює сумі двох визначників, у яких елементами цього рядка будуть відповідно перший доданок у першому визначнику і другий доданок у другому визначнику, а решта елементів будуть ті самі, що й у початковому визначнику.

Властивість 8. Визначник не зміниться, якщо до елементів будь-якого рядка додати відповідні елементи довільного іншого рядка, попередньо помножені не деяке число.

11.n-вимірний векторний простір

Означення. Сукупність упорядкованих систем з n дійсних чисел, для яких визначено дії додавання і множення на число, утворює n-вимірний векторний простір Vn.

Елементами заданого таким чином простору будуть впорядковані системи чисел, які називатимемо n-вимірними векторами і записуватимемо: . Числа ai, i = 1, 2, 3, ..., n називаються компонентами вектора . Якщо розглянути ще один елемент простору Vn — вектор , то у просторі Vn можна виконувати такі дії.

Додавання двох векторів за правилом:

.

Множення вектора на число , за правилом:

.

Два вектори і вважаються рівними, якщо виконуються рівності . Роль нуля відіграє . З означень дій додавання і множення вектора на число випливають властивості:

Означення. Вектор називається лінійною комбінацією векторів , якщо існують такі числа , що .

Система векторів називається лінійно залежною, якщо існують такі числа хоча б одне з яких відмінне від нуля, що виконується рівність

. (1.16)

Якщо рівність (1.16) можлива лише в разі, коли всі , то система векторів називається лінійно незалежною.

Будь-яка система векторів, що складається з більшої кількості векторів, ніж розмірність простору Vn, буде лінійно залежною.

Лінійно незалежна система n-вимірних векторів називається максимальною, або повною, лінійно незалежною системою, якщо в результаті додавання до неї будь-якого відмінного від n-вимірного вектора вона стає лінійно залежною.

З розглянутого твердження випливає, що в n-вимірному просторі кожна лінійно незалежна система, яка складається з n векторів, буде максимальною, а також будь-яка максимальна, лінійно незалежна система векторів у цьому просторі складається з n векторів.

Означення. Базисом векторного простору Vn називається будь-яка максимальна (повна) лінійно незалежна система векторів цього простору. Так, систему векторів:

можна розглядати як базис простору V3.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]