Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Derzh_spit_MT.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
757.25 Кб
Скачать

30.Сутність та особливості досліджень зарубіжних тов. Ринків

Маркетингове дослідження зарубіжних ринків - це система збору, обробки, аналізу та прогнозування даних, необхідних для прийняття рішень у міжнародній маркетинговій діяльності. Метою будь-якого маркетингового дослідження є: зменшення ризику від рішень стосовно міжнародної активності фірми;Мінімізація ризику досягається на основі використання висновків міжнародного маркетингового дослідження у прийнятті рішень;Під висновками міжнародного маркетингового дослідження розуміється систематизована інформація про стан та можливі варіанти розвитку об’єкта дослідження. Основними об’єктами досліджень зовнішніх ринків є наступні: ринкове та підприємницьке середовище; вимоги світового або зарубіжного ринку до товару, тобто вимоги покупців зарубіжних країн до споживчих властивостей продукту і відповідному набору супутніх продажу і споживанню товару послуг; вивчення ємкості ринку, характеру і еластичності попиту; рівень світових цін і їх динаміка; фірмова структура ринку і склад зарубіжних партнерів, а саме споживачів, посередники, постачальники і конкуренти; Рівень і характер ринкової конкуренції; Форми роботи, що прийняті у торговельній практиці по даному товару на конкретному ринку і його сегментах; Особливості психології поведінки кінцевих покупців і споживачів конкретних товарів. Особливості маркетингового дослідження зовнішніх ринків: 1) Велике поле дослідження(дослідників повинно цікавити буквально все – пропозиція, конкуренти, просування, споживачі, попит, канали розповсюдження, ціни); 2) Технічні труднощі збору інформації:Повна відсутність інформації;Ненадійна статична інформація;Обмеження на доступ до інформації;Мовні труднощі (переклад, діалекти); Поведінка респондентів. 3) Висока вартість досліджень, особливо збору первинної інформації; 4) Труднощі порівнянь і пояснень; 5) Проблеми розробки рекомендацій.

31. Методи відбору потенційних покраїнних товарних ринків

Визначення власних мотивів виходу чи невиходу на зовнішні ринки повинно бути покладене в основу розробки концепції міжнародного маркетингу. При відмінностях підходів різних фірм до розробки концепції виділимо, як найбільш характерні, наступні результатні ознаки, отримані в процесі розробки:

1) характеристика вихідної ситуації;

2) головна стратегічна ціль маркетингової концепції;

3) девіз (рекламний слоган) фірми;

4) пріоритетні ринки та ціль маркетингової концепції на них;

5) нові стратегічні області бізнесу;

6) ціль розширеної маркетингової концепції;

7) аналіз власних потенційних можливостей на цих ринкахз точки зору товару, ціни та ін. маркетингових ? ;

8) цілі комплексу маркетингу (продуктової, цінової, збуто-розподільної, комунікаційної політики);

9)ринкові обмеження та небезпеки (загрози);

10) критерії ринкової сегментації (географічні, виробничі, споживчі).

Розробка концепції охоплює попередній та етапи І-IV процесу планування і реалізації міжнародного маркетингу і органічно входить в нього.

Попередній етап – збір попередньої інформації та орієнтовний аналіз потенційних закордонних ринків і вибір пріоритетних країн; оцінки власних ЗЕ можливостей.

Етапи І – ІІ І. Збір детальної інформації по кожній пріоритетній країні.

ІІ. Визначення ринкових шансів, ризиків, сильних і слабких сторін власного потенціалу на кожному пріоритетному ринку.

Етапи ІІІ-ІV ІІІ. Визначення відповідно до генеральних цілей підприємства загальних цілей ЗЕД, цілей стосовно зарубіжних ринків, критеріїв сегментування і відбору ринків.

ІV .Розробка варіантів стратегії проникнення на ринки, відповідних їм форм зовнішньоекономічних зв`язків.

Етапи V-VI V .Оцінка альтернативних стратегій на реальність; відповідність потенціалу підприємства ; вибір стратегій.

VI .Розробка планів маркетингу по кожній пріоритетній країні, оптимізація загальної стратегії ЗЕД підприємства.

Етапи VII,ІХ VII. Розробка оперативних планів маркетингових заходів

ІХ . Реалізація оперативних планів.

VIII . Контроль.

ІХ . Коригування планів.