Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Tema_7.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
164.35 Кб
Скачать

7.2. Послуги з бронювання квитків і оренди транспортних засобів

Нині у сфері реалізації готельних послуг активно використовується комп'ютерна техніка. Зараз вже важко уявити, як могли бронюватися номери в готелях різними турагентами і компаніями з урахуванням всіляких знижок за відсутності систем комп'ютерного бронювання. Нині ці системи дуже поширені і добре скоординовані.

Сьогодні найбільші готельні компанії, турагентства і виробники комп'ютерних систем прагнуть створити суперглобальну єдину комп'ютерну систему бронювання. Одночасно невеликі готельні фірми і окремі турагентства висловлюють тривогу з приводу створення такої системи, побоюючись її монополізації.

Стратегія готельних компаній, які розраховують працювати на міжнародному ринку, полягає в об'єднанні можливостей внутрішньоготельних комп'ютерних систем, що дозволяють збільшувати доходи від продажу місць, з потужними системами бронювання, які можуть підключатися до глобальних комп'ютерних мереж і використовувати електронне устаткування з бронювання третього покоління.

Такі системи в пункті бронювання (продажі) повинні надавати детальну інформацію (графічну і у вигляді фільму), максимально полегшувати і прискорювати процес продажу готельних місць. Вже зараз створена технологія, що дозволяє користуватися банком даних усіх глобальних комп'ютерних систем через один термінал.

Один із напрямів розвитку глобальних комп'ютерних мереж подальше вдосконалення комп'ютерної техніки і технології зв'язку (космічною, оптичною і т. д.). Розвиток системи зв'язку, комп'ютерної техніки і збільшення користувачів - висувають нову складну проблему. Зокрема, поява домашніх комп'ютерів, підключених до комп'ютерних мереж, дозволяє робити бронювання транспортних і готельних послуг безпосередньо самим мандрівником, внаслідок чого може відпасти необхідність в посередниках.

Умовно сам процес бронювання можна розділити на дві складові частини:

1. Підбір відповідного варіанту розміщення. Підбір робиться на сайті вибраної системи бронювання, де представлені об'єкти розміщення, що знаходяться у продажу. Інформація подається у вигляді детального опису об'єкту, його інфраструктури і номерного фонду з переліком фотографій. Також на сайті можна ознайомитися з цінами на розміщення, додаткові послуги і подивитися наявність місць.

2. Бронювання місць. Після вибору відповідного варіанту шляхом набору логіна і пароля турагент потрапляє в систему бронювання. У системі необхідно вибрати тип розміщення і ввести інформацію про туристів. Після натиснення кнопки "Забронювати" вибрані місця будуть заброньовані. Залишається роздрукувати документи для туриста і рахунок на оплату для агента. Ніякого додаткового підтвердження чекати не доведеться. Оплата робиться впродовж трьох банківських днів з моменту бронювання.

Розвиток Інтернет дозволило не лише здешевити засоби зв'язку, але й отримати реальну можливість працювати усім учасникам туристського ринку як єдиному офісу. Робота з глобальними системами бронювання через Інтернет дозволяє агентству не лише отримувати оперативну і достовірну інформацію про ціни і кількість вільних місць у будь-який момент часу, але і мати можливість стежити за проходженням замовлення на усіх етапах його здійснення.

Існують різні системи бронювання (CRS - computer reservation systems), усі вони відрізняються один від одного, як набором пропонованих послуг, так і технологією роботи. Найстаріші системи, такі як Selena, Amadeus, Gabriel, працюють в основному через спеціальні термінали, які підприємство повинно встановити у себе в офісі. Для роботи через ці системи необхідно прокласти канал зв'язку (дріт) для найближчого вузла. Це пов'язано з тим, що вони створювалися давно, тоді не було Інтернету. Технологія роботи побудована на складних командах, а довідка, закладена в систему, є простим текстом. У цих системах немає фотографій, карт і іншої графічної інформації. Навчання роботі в таких системах коштує дорого і не всім по кишені. Самостійно співробітник зможе працювати з CRS не раніше, ніж через рік.

Через ці системи в основному реалізуються авіаційні і залізничні квитки, а також бронюються готельні номери. Багато фірм, що відповідають за експлуатацію класичних CRS, ведуть розробки програм, що дозволяють працювати з цими системами через Інтернет. Молоді системи бронювання використовують як засоби зв'язку - Інтернет, а в якості терміналу - звичайний комп'ютер. Витрати на роботу через них невисокі і доступні навіть невеликим фірмам.

В умовах сучасного готелю, підключеного до однієї з таких систем, значно спрощується процедура бронювання квитків і транспортних засобів.

Працюючи з системою бронювання, готелі можуть пропонувати великий асортимент послуг клієнтові. Системи бронювання дозволяють підібрати послуги, що максимально задовольняють клієнта, за декілька хвилин, а іноді і секунд. Швидко підібрати потрібні клієнтові послуги дозволяє система пошуку, реалізована в системі бронювання. На клієнтів справляє позитивне враження можливість швидко підібрати потрібні послуги. Після того, як послуги вибрані співробітники готелю за декілька хвилин бронюють місця і роздруковують усі необхідні документи.

Працюючи з системою бронювання, готель отримує рахунок автоматично при бронюванні за декілька хвилин. Інформація про надходження грошей на рахунок постачальника співробітник готелю отримує через систему бронювання за запитом через декілька секунд.

Однією з додаткових готельних послуг є організація прокату автомобілів – дуже поширена серед туристів послуга. У структурі багатьох відомих готелів існують або свої пункти з прокату автомобілів, або філії і точки від відомих фірм, що займаються вказаною діяльністю. Усі послуги з бронювання автомобілів надаються найчастіше на стандартних умовах:

- вік туриста має бути не менше 21 року і не більше 70 років (іноді від 25 до 75 років);

- наявність у туриста паспорта чи будь-якого документу, що засвідчує особу, і водійського посвідчення міжнародного зразка;

- до моменту укладення договору оренди водійське посвідчення має бути дійсне не менше двох років (у Великобританії - не менше року);

- внесення невеликої застави;

- наявність кредитної картки (у таких країнах як Іспанія, Франція та ін.).

Ціна оренди залежить від класу автомобіля і від престижу готелю або орендної компанії, діючої при ньому. До того, як підписати орендний договір на прокат автомобіля, клієнт має бути ознайомлений з тим, що входить у вартість орендної плати. А входити туди повинні:

  • необмежений пробіг автомобіля;

  • доставка автомобіля клієнтові в межах міста;

  • ремонт або заміна автомобіля у разі технічної несправності;

  • повна страховка на випадок ДТП не з вини клієнта;

  • страховка, що покриває збитки, завдані автомобілеві в ДТП з вини клієнта;

  • страховка пасажирів від нещасних випадків (окрім водія);

  • податки.

Машину туристові повинні надати з повним баком, але і повернути власникам її потрібно з повним баком. За додаткову плату можна придбати право на водіння машини другим водієм.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]