Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
71-80.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
110.59 Кб
Скачать

4. Шляхи підвищення ефективності льонарства

Збільшення виробництва продукції льонарства і підвищення його економічної ефективності досягають на основі інтенсифікації галузі. Підвищенню продуктивності і ефективності льонарства сприяє впровадження високоврожайних сортів льону, стійких до вилягання, обсипання насіння і ураження грибковими хворобами, з кращою якістю волокна, придатних до механізованого збирання врожаю.

Важливе значення для підвищення врожайності льону-довгунця має внесення органічних та мінеральних добрив. В умовах високого рівня агротехніки вирощування льону-довгунця ефективність льонарства залежить, зокрема, від застосування гербіцидів у період догляду за посівами.

Основою підвищення ефективності льонарства є впровадження комплексної механізації вирощування льону-довгунця, збирання врожаю, промислових способів виготовлення і переробки трести На переробку льонотрести на волокно і його реалізацію в господарствах припадає 70-80 % загальних затрат праці в льонарстві.

Високою ефективністю визначається рулонна технологія збирання льону. Порівняно із звичайною технологією, затрати праці зменшуються в 4-5 разів, що значно знижує трудомісткість продукції і сприяє підвищенню її рентабельності.

Одним із факторів підвищення ефективності льонарства є розвиток агропромислової інтеграції, що передбачає тісні зв'язки та кооперацію спеціалізованих господарств і льонозаводів, а також організацію агропромислових підприємств і об'єднань.

В умовах переходу до ринкових відносин найбільш ефективно виявляє себе оренда землі переробними підприємствами

79.

Доречно дати тлумачення поняттю “земля” як засобу виробництва та навести традиційні особливості землі, які визначають її як головний засіб виробництва. А саме:

• земля не є продуктом людської праці, це дар природи, природна умова діяльності людини;

• земля незамінна, без неї неможливо здійснювати виробничий процес;

• земля просторово обмежена, людина може лише розширити сферу її використання;

• вирізняється великою різновидністю якості, неоднаковою продуктивністю.

Свою виробничу силу земля реалізує через родючість. Тому далі необхідно розглянути зміст та значення цього поняття, навести види родючості ґрунтів, показники, якими вона визначається та основні чинники зростання родючості ґрунтів в сучасних умовах.

80

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]