Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Фізіологія LTR.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
247.81 Кб
Скачать

4. Види артеріального тиску.

1. Тиск крові, що розвивається в артеріях під час систоли називається систолічним, або максимальним тиском (СТ). СТ, який дорівнює 110-125 мм рт. ст. називається нормотонічним, нижче 100 мм рт.ст. - гіпотонічним, вище 140 мм рт. ст. - гіпертонічним.

2. Тиск крові, що розвивається в артеріях під час діастоли, коли тиск серця падає до 0, називається діастолічним, або мінімальним тиском (ДТ). Він створюється завдяки судинному тонусу. ДТ, як правило, на 10 мм рт. ст. перевищує половину СТ (60-80 мм рт.ст.).

3. Пульсовий тиск (ПТ) - це різниця між СТ і ДТ. При фізичній роботі пульсовий тиск повинен збільшуватись або не змінюватися. Зменшення ПТ є поганою реакцією на навантаження.

4. Середній тиск (Рср) – це тиск крові без коливань його величин. Він спостерігається в артеріолах. капілярах, венах. Наближену величину Рср можна одержати за формулою Рср = ДТ + 1/3 ПТ. У здорових людей Рср у великому колі кровообігу становить 90-100 мм рт. ст. і є найбільш стабільним показником. Зміна Рср є однією з ранніх ознак порушення кровобігу.

Чинники, які визначають артеріальний тиск.

1. Чим більша величина ХОК, тим більші показники АТ.

2. Чим більший судинний опір, тим більші показники АТ.

3. Фази серцевого циклу. Під час систоли величина АТ є максимальною, під час діастоли – мінімальною.

4. Вік. У людей похилого віку стінки судин потовщені, внаслідок атеросклерозу, тому мало розтягуються, що призводить до підвищення тиску.

5. Стать. У жінок тиск на 6-8 мм рт. ст. нижчий, ніж у чоловіків.

6. Маса тіла. Тиск більший у людей з підвищеною масою тіла, ніж у людей з нормальною масою тіла.

7. Тривале паління. У людей, які палять СТ зростає на 10-20 мм рт. ст. і більше.

9. Генетичні фактори. Схильність до гіпертонії передається спадково.

10. Фізична робота. При виконанні фізичних вправ показники тиску змінюються.

11. Положення тіла. В положенні лежачи найменший тиск, якщо сісти або встати, тиск збільшується. Причина – рух крові утруднюють гідростатичний тиск (тиск стовпа крові) і сила гравітації.

Реакція артеріального тиску на фізичне навантаження.

При виконанні статичних зусиль без натужування і з натужуванням СТ підвищується на 30-50 мм рт. ст., а ДТ – на 20-30 мм рт. ст. Під час виконання швидкісно-силових вправ (стрибки, метання і под.) у момент зусилля СТ дещо підвищується до 150-160 мм рт. ст., а ДТ не змінюється або дещо зростає. Силові вправи підвищують як СТ, так і ДТ на 10-20 мм рт. ст.

При виконанні циклічних вправ (біг, ходьба, плавання, їзда на велосипеді і под.) підвищення СТ залежить від потужності навантаження – чим більша потужність, тим вище СТ. У перші секунди циклічної роботи СТ зростає дуже швидко, досягаючи максимального для даної роботи рівня, а потім протягом 1-2 хв дещо знижується і стабілізується.

Рівень ДТ при виконанні циклічної роботи тривалістю не менше 20 с в нормі зменшується, що спричинено робочою гіперемією (збільшення кількості активних судин), або не змінюється. Підвищення ДТ оцінюється як несприятлива реакція серцево-судинної системи на фізичне навантаження. У деяких людей рівень ДТ може знижуватися при циклічній роботі до нуля. Це явище носить назву «феномен безкінечного тону». Реальна величина ДТ при цьому не менше 50 мм рт. ст. Виникнення феномену безкінечного тону пов’язано з особливостями методики вимірювання АТ.