Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpora_vse_krim_10_12_28_29_34_38_39_41_47.docx
Скачиваний:
8
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
425.69 Кб
Скачать

Цифрові оформлення

Для цього найпростіше встановити відповідні атрибути тега <BODY> . Атрибут ТЕХТ= визначає колір тексту на сторіночці, а атрибут BGCOLOR= - колір фону. Назви квітів можна вводити по назвах, наприклад: "black" (чорний), "white" (білий), "yellow" (жовтий), "green" (зелений), "fuchsia" (бузковий) і т.д. Існує досить багато назв квітів, які можна використовувати в HTML, проте можна отримати будь-який з кольорів, ввівши його шестнадцатерічний номер. Причому це не так складно, як може показатися.

Шестнадцатерічний номер кольору повинен складатися з шести цифр. Перші дві означають інтенсивність червоної складової, другі дві - зеленою і останні дві - синій. Таким чином, червоний колір позначається як FFOOOO, зелений, - OOFFOO і синій - OOOOFF. Колір з номером 000000 - чер- ний (немає жодної складової), а FFFFFF - білий. Якщо це зрозуміло, то можна поекспериментувати з інтенсивністю кожної складової окремо. Якщо FFOOOO - це червоний колір, то 880000 - вже темно-червоний, а 440000 - червоно-коричневий; 220000 схожий на коричневий, а 110000 - чорний з червонуватим відтінком. Так само OOFFOO - це яскравий зеле ний, ООААОО - приємний зелений для листя, 007700 - темно-зелений

003300 - дуже темний зелений і 001100 - чорний із зеленуватим відтінком. Трохи поекспериментувавши з інтенсивністю кожної складової, можна спробувати змішувати кольори. Таким чином, можна навчитися швидко вводити колір в цифровому вигляді. Звичайно, в різних HTML-редакторах можна вибирати колір з палітри звичайним способом, “на око”, але завжди краще знати точно, що відбувається в коді. До речі, якщо комусь не до душі шестнадцатерічниє числа, то за допомогою CSS він зможе визначати колір і за допомогою звичайних, десяткових чисел.

Перед шестнадцатерічним номером кольору необхідно поставити знак #. Наприклад, для наший сторіночки кольору можна визначити так:

<BODY BGCOLOR="#BABAAO" TEXT="#1D1D18">

Додаткові варіанти оформлення

відображають текст, що знаходиться між тегамі <CITY></CITY> курсивом. Наприклад, якщо ви напишете наступне"

А.С. Пушкін сам говорив

що він <CITY>лиру присвятив народу

своему</CITY> по цьому є всі підстави вважати, що доля російського народу

була для нього не байдужа.

Тепер давайте уявимо собі, що нам треба відтворити на веб-сервері-сторіночці фрагмент кода-HTML і проілюструвати його відображення. Причому код HTML ми хочемо виділити моноширінним шрифтом (як це звичайно і робиться, наприклад, в цій книзі). Для цього можна застосувати тег <CODE>, як показано нижче.

Якщо ви напишете наступний код: <br>

<code> <hr WIDTH="80%" SIZE="15">,

</code><br> те це відобразиться так:

<HR WIDTH="80%" SIZE="15">

Крім тега <CODE>, звернете увагу на вживання спеціальних символів < і > для відображення кутових дужок

Замість тега <CODE> можна також спожити і тег <ТТ> . Різниця між ними така ж, як між тегамі <EМ> і <I> . Тобто, тег <CODE> визначає логічний фрагмент, який зазвичай виводиться моноширінним!

Тобто шрифтом, в якому всі символи мають однакову ширину, на зразок машинки, що пише.

шрифтом, як код, а тег <ТТ> просто застосовує до фрагмента моноширінний шрифт. Різниця, прямо скажемо, невелика.

Для відображення великих фрагментів коду існує ще один тег - <LISTING> . Важ текст, ув'язнений між ним і його закриваючим тегом, відображається не просто моноширінним шрифтом, а ще і з пропуском рядка до і після коду, і зазвичай дрібнішим шрифтом. Крім того, в цьому тексті зберігається початкове форматування (як при використанні тега <PRE> ). Проте використання цього тега вже давно не рекомендоване WWW-консорціумом.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]