Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
lyubimyy_ekzamen.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
1.04 Mб
Скачать

51. Правова охорона фірмових найменувань.

Фірмове найменування є обов'язковим атрибутом будь-якої комерційної організації. На відміну від торговельної марки, воно відрізняє (принаймні, повинно відрізняти) одне підприємство від іншого незалежно від тих товарів або послуг, які реалізує або пропонує це підприємство (на відміну від торговельної марки, реєструється відносно товарів та (або) відносно послуг).

В п. 1 ст. 90 Цивільного кодексу України закріплено норми, що відносяться до найменування юридичної особи: ”Юридична особа повинна мати своє найменування, яке містить інформацію про його організаційно-правову форму.” Згідно з п. 3 тієї ж статті: „Найменування юридичної особи вказується в її установчих документах і вноситься до єдиного державного реєстру.”.

Структура фірмового найменування складається з двох відносно самостійних частин. Одна частина містить вказівку на організаційно-правову форму підприємства, його тип і предмет діяльності. А в деяких випадках - і інші характеристики. Друга (її можна назвати розпізнавальна) частина ділиться на обов'язкові й факультативні додавання.

П. 2 ст. 90 Цивільного кодексу України встановлює: «Юридична особа, що є підприємницьким товариством, може мати комерційне (фірмове) найменування. Комерційне найменування юридичної особи може бути зареєстроване у порядку, встановленому законом».

Взагалі чинне законодавство допускає, що те ж саме словесне позначення може одержати правову охорону і як знак, і як фірмове найменування. При цьому суб'єктами права на них можуть виступати як та сама юридична особа, так і різні особи, які займаються подібною чи однаковою діяльністю.

Захиститися від використання іншими особами аналогічних (схожих), а не тотожних (однакових) фірмових найменувань досить складно. А без наявності зареєстрованого товарного знаку - на сьогодні практично неможливо.

Тому рекомендується обирати для назви своєї фірми, незалежно від її виду (комерційна чи ні), такі найменування, які можуть бути зареєстровані як товарні знаки відносно певних товарів і послуг. Тоді у випадку конфлікту буде легше відстоювати свої права на найменування, тому що, з одного боку, воно буде охоронятися як товарний знак, а з іншого боку - як фірмове найменування.

Стаття 489. Правова охорона комерційного найменування

1. Правова охорона надається комерційному найменуванню, якщо воно дає можливість вирізнити одну особу з-поміж інших та не вводить в оману споживачів щодо справжньої її діяльності.

2. Право інтелектуальної власності на комерційне найменування є чинним з моменту першого використання цього найменування та охороняється без обов'язкового подання заявки на нього чи його реєстрації і незалежно від того, є чи не є комерційне найменування частиною торговельної марки.

3. Відомості про комерційне найменування можуть вноситися до реєстрів, порядок ведення яких встановлюється законом.

4. Особи можуть мати однакові комерційні найменування, якщо це не вводить в оману споживачів щодо товарів, які вони виробляють та (або) реалізовують, та послуг, які ними надаються.

Стаття 490. Майнові права інтелектуальної власності на комерційне найменування

1. Майновими правами інтелектуальної власності на комерційне найменування є:

1) право на використання комерційного найменування;

2) право перешкоджати іншим особам неправомірно використовувати комерційне найменування, в тому числі забороняти таке використання;

3) інші майнові права інтелектуальної власності, встановлені законом.

2. Майнові права інтелектуальної власності на комерційне найменування передаються іншій особі лише разом з цілісним майновим комплексом особи, якій ці права належать, або його відповідною частиною.

Стаття 491. Припинення чинності майнових прав інтелектуальної власності на комерційне найменування

1. Чинність майнових прав інтелектуальної власності на комерційне найменування припиняється у разі ліквідації юридичної особи та з інших підстав, встановлених законом.

Юридична особа, що є підприємницьким товариством, може мати комерційне (фірмове) найменування, зареєстроване в порядку, встановленому законом. Крім повного найменування (не більше ніж 182 символи) юридична особа може мати скорочене найменування (не більше ніж 38 символів).

Юридична особа не має права використовувати найменування іншої юридичної особи. Суб'єкт господарювання, комерційне найменування якого було включено до реєстру раніше, має пріоритетне право захисту перед будь-яким іншим суб'єктом, тотожне комерційне найменування якого включено до реєстру пізніше.

Найменування господарського товариства повинно містити зазначення виду товариства, для повних і командитних товариств — прізвища (найменування) учасників товариства, які несуть додаткову відповідальність за зобов'язаннями товариства всім своїм майном, а також інші необхідні відомості.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]