Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Прийоми.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
56.32 Кб
Скачать

Логічні засади редагування

У залежності від того, чи існує між посилкою (засновком) і висновком відношення логічного порядку (следования) розрізняють два види умовиводів – дедуктивний та індуктивний.

При дедуктивному – висновок з логічною необхідністю випливає (виходить) з прийнятих посилок. Істинні посилки завжди ведуть до істинного висновку.

При індуктивному – висновок не випливає логічно з прийнятих посилок. Істинность останніх не гарантує істинності висновку, який є лише вірогідним, правдоподібним.

Наприклад. Якщо починається дощ, то земля стає мокрою. Дощ почався – значить, земля мокра. Якщо А (дощ), то В (земля мокра). А; значить, В. Однак навпаки неправильно: Земля мокра (В), значить пішов дощ (А).

Але. Якщо людина хворіє (А), то в неї підвищена температура (В). Іванов хворіє – значить, у нього підвищена температура. Не обов’язково, якщо А (хворіє), то В (температура). Однак навпаки правильно: У Іванова підвищена температура (В) – значить, він хворіє (В).

Може бути й такий варіант, коли посилка неправильна, а висновок правильний. „Залізо – гарний провідник електрики (А). Воно широко використовується у промисловості (В).

Узагальнення без достатніх на те обґрунтувань – досить розповсюджена помилка при індукції. Нардеп Іванов – нечесний політик. Усі політики нечесні. Треба підходити обережно. Чим більша база індукції (конкретики), тим більша вірогідність істинності твердження.

Особливості аналітичного процесу

Аналіз тексту зводиться до перевірки редактором дотримання автором у творі загальноприйнятих норм логіки. Тобто чи відповідають його роздуми, висновки, та визначення таким вимогам логіки, як точність (доказів, тез і антитез), визначення (понять) несуперечливість (ідейного змісту), обґрунтованість (висновків, загальних положень).

Треба випрацьовувати рефлекс

на порушення

тих чи інших норм логіки!

Будь-який аналіз твору базується на 2 операціях:

  1. уявному поділі тексту на частини;

  2. дослідженні зв’язків між цими частинами, а також між змістовими одиницями тексту й затекстовою даністю, тобто контекстом.

У контексті авторського мовлення логічна схема не дуже помітна, прихована, розчинена в змістових нюансах, не всі ланки предикації наявні, порядок слів вільний, чимало з них виконують суто пояснювальну або уточнюючу функцію, передають лише відтінки значення ключових слів. Це ускладнює аналіз і потребує оволодіння його раціональними прийомами-навиками, які б давали змогу перевірити думку автора за допомогою логічних правил та законів.

Прийоми виявлення логічних зв’язків

Їх називають ще сигнальними, бо, допомагаючи виділити в тексті той чи інший зв’язок, вони подають сигнал до його аналізу й оцінки. Не виявлений логічний зв’язок не може бути перевірений

Виявлення слів або розділових знаків,

що виражають характер логічних відношень.

Приклад. (З анотації) Цей навчальний посібник, призначений для учнів музичних шкіл, доступний усім любителям музики і бажаючим ознайомитися з її історією...

Приклад. Перед самою садибою пішов дощ, тому через дорогу перебігли. На веранді чекав самовар.

Зіставлення суджень або понять, логічний звязок між якими

словесно або пунктуаційно не виражений.

Приклад. „...В номер Х була надрукована анкета, за допомогою якої редакція хотіла встановити, які розділи, жанри, теми викликають найбільший інтерес у читача, хвилюють його, не залишають байдужим.

Треба сказати, що очікування редакції повністю справдилися. Листи ще продовжують надходити, а редакція вже має сотні й сотні відповідей на анкету. Навіть після поверхового ознайомлення з ними співробітники редакції зробили для себе чимало важливих відкриттів.

Приклад, існує порада М.Горького жінкам-письменницям: „Пишіть про жінок, не слід ховатися, як Жорж Санд, за чоловічими псевдонімами”. .

Прийоми, що допомагають перевірити правильність логічних звязків

Чітке виокремлення суджень

і згортання їх до якомога простіших

Приклад. При виготовленні циферблатів слід враховувати, що матеріалом для друку, як правило, є метал або тверда пластмаса, що не дозволяє застосовувати для друку металеві форми, наприклад цинкові кліше, штампи тощо. Тому друк здійснюється через яку-небудь еластичну проміжну поверхню.

Відновлення пропущених ланок

Приклад. У гострій боротьбі сумський „Спартак” переграв таки луганську „Зорю”. Рахунок свідчить про напруженість зустрічі – 1:0.

Приклад: ...Через Псел, важко дихаючи, переплив старий лось. Вийшов на безлюдний берег, обтрусився, підняв горду голову й сторожко повів великими вухами. Не вловивши ніякого підозрілого шарудіння (лосі, як відомо, підсліпуваті), він повільно рушив до лісосмуги.

Зіставляння логічно зв’язаних ланок

Приклад. На всеукраїнській олімпіаді з теоретичної механіки чудово показав себе студент СумДУ Іван Петров, який став її переможцем. Не менш вдало виступили й інші представники нашого університету Петро Іванов та Дмитро Сидоров, які посіли відповідно друге й четверте місця.

Зіставляння судження про один або декілька близьких предметів

протягом одного твору.

Приклад. Паралельно-послідовне поєднання операцій характеризується тим, що однакові й однієї партії деталі при багатоопераційному їх виробництві надходять на чергову операцію одразу ж після їх обробки на попередній операції, що дозволяє виконувати кожну наступну операцію без перерв, а відтак і простоїв обладнання. При цьому на попередній, більш трудомісткій операції накопичується певна кількість цих виробів, що забезпечує роботу без пауз і допомагає закінчити операцію в самий ранній з усіх можливих моментів..

Приклад. Уже ніхто не заперечуватиме, що сучасні комп’ютери здатні розв’язувати найскладніші задачі з вищої математики. Але одна справа розвязувати математичні задачі, а зовсім інша – задачі управління виробництвом або транспортними потоками, які потребують ще й уміння логічно розмірковувати.

Декому здається, що робота обчислювальника значно механічніша (відтак легко піддається автоматизації), ніж, скажімо, робота залізничного диспетчера.

Зіставляння логічно однорідних членів

з узагальнюючим або загальним словом і між собою

Приклад: Усі роботи на складі хімікатів, де сталася аварія, велися еменесникамси (загоном МНС) у спецодязі, поверх якого надіті резиновий фартух, резинові рукавиці і захисні окуляри, аби не отримати хімічних опіків... Редактор не зробив зіставлення загальних слів поверх одягу надіті з рядом однорідних додатків фартух, рукавиці, окуляри...

Приклад: На зустрічі з почесними громадянами міста прийшло чимало його жителів, а також військових, чиновників, офіцерів і курсантів з інституту артилерії... Зрозуміло, що в одному ряду неприпустимо розділяти військових і офіцерів та солдат, які також є військовими.

Зіставляння конкретизуючих фактів з узагальнювальним положенням

Приклад. Село знаходилося досить далеко від міста, але не тільки це було причиною поганого постачання населення товарами широкого вжитку. Серед інших причин – несприятливі географічні умови, зокрема відсутність асфальтованої дороги...

Приклад: Усі герої цього твору мають відношення до боротьби з окупантами. Сидір Артемович Ковпак, командир партизанського загону, став унікальним явищем в історії партизанського руху. Почав з організації невеличкої групи народних месників, а закінчив командуванням багатотисячним зєднанням...

Зіставляння у визначенні двох частин –

яка визначається і яка визначає

Приклад. Віньєтка – невелике графічне зображення, елемент прикрашання друкованої продукції. Наприклад дипломів, грамот, атестатів, книг.

Приклад: Передплатними виданнями називають видання, які розповсюджуються за передплатою.

Зіставляння підстави і наслідку

Приклад. Розширення й інтенсифікація в цьому регіоні промисловості, а також зростання населення призвели до використання величезної кількості води. З іншого боку, потреба у чистій воді зростає через (з причини) забруднення водоймищ неочищеними стічними водами промислових підприємств і населених пунктів.

Приклад. Якщо видання художньої літератури не викликало суперечок між видавцям, то книги суспільно-політичної тематики стали підставою для розходження у їхніх поглядах...

...

Зіставляння тези й аргументів

Приклад: Початок філософської психології не може бути позначено якоюсь певною датою. Хоча б тому, що донаукова психологія не лише хронологічно передувала, але й продовжувала та продовжує своє існування поряд з філософською...

Чотири основні закони правильного мислення

  1. Закон тотожності

У певному виводі кожна думка повинна при повторенні мати один і той же стійкий зміст.

Тобто кожну логічну одиницю в процесі аналізу треба розглядати як тотожну самій собі, скільки б разів не зустрічалася вона в тексті. Скажімо, якщо СумДУ згадується як провідний університет регіону, то лишається такий завжди, у будь-якому контексту. Треба слідкувати, аби цей закон не порушувався, а якщо зустрічаються думки, що істотно різняться від „еталонної”, то слід відокремлювати їх композиційно.

Наприклад. А якщо йдеться про педагогічну освіту, то, безперечно, провідним університетом регіону є педагогічний ім. А.С.Макаренка.

2. Закон суперечності

Одночасно істинними не можуть бути протилежні думки про той самий предмет, узятий в той самий час в тому самому відношенні.

Тобто не можна сказати, наприклад, що чай одночасно гарячій і холодний. Але діє цей закон лише в межах лінійної логіки (апорії Зенона). Той же чай може бути водночас гарячим і холодним відносно якихось інших показників, ніж за Цельсієм.

Прийнято розрізняти контактні й дискантні (виразні й імпліцитні) суперечності. Контактні – виникають у контактуючих частинах тексту, а дискантні – у віддалених одна від одної. Виразні – такі суперечності, що кидаються в очі, а імпліцитні – приховані. Приклади. Контактно-виразні.............. Контактно-імпліцитні.......Дискантно-виразні........... Дискантно-виразні.. „Спогади Ікара” мали вийти у серії „Українці у світовій цивілізації”... А через декілька абзаців: „У книзі „Сповідь Ікара” використані фотографії скульптур...” (УМ. – 2007. – 6 квітня).

3. Закон виключеного третього

З двох висловлювань, що суперечать одне одному в той самий час і в тому самому відношенні, якесь одне є неодмінно істинним. Цей закон визнають не всі.

Р або невірно, що Р. Під час подорожі Платон побував або не побував у Індії Одне з цих тверджень – істинне. Незабаром буде (не буде) підвищення пенсій. Інших можливостей бути не може (в лінійній логіці). А в нелінійній... Підвищення пенсії буде, але насправді – ні, бо на основні товари та послуги зростуть ціни.. Дивлячись в якій Індії: земній чи духовній (веди, брахманізм, йога, буддизм) Платон міг бути в духовній Індії й не бути в земній.

4. Закон достатньої підстави

Кожна думка повинна бути обґрунтована іншими думками, істинність яких доведена. Не повинно бути „голих” ані тверджень, ані заперечень. Будь-яка теза має бути обґрунтована, тобто аргументована.