Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДРОЗДОВПоняття фінансового контролінг1.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
252.42 Кб
Скачать

1.2 Види та функції фінансового контролінгу

Незалежно від поставлених завдань, фінансовий контро­лінг, як і сам контролінг, поділяють за часовою ознакою на оперативний та стратегічний. Кожен з них включає різні інс­трументи, процеси планування та оцінювання. Стратегічний фінансовий контролінг спрямований на забезпечення досяг­нення довгострокових цілей, зокрема, збільшення вартості та забезпечення стабільного розвитку підприємства. До компе­тенції оперативного фінансового контролінгу належать серед- ньо- і короткострокові планування та оцінювання діяльності, які спрямовані на визначення короткострокових цілей; коор­динація (управління) дій щодо виявлення, зменшення та уникнення ризиків; забезпечення прийняття швидких управ­лінських рішень (рис. 1.1).

Рис. 1.1. Часовий поділ фінансового контролінгу

Основу стратегічного фінансового контролінгу формує дов­гострокове планування, яке визначає майбутню стратегію ді­яльності всього підприємства або ж окремого напрямку його ді­яльності. Поділяємо думку німецького економіста А. Кюнцлє, який зазначає, що для забезпечення функціонування страте­гічного фінансового контролінгу на підприємстві необхідно створити базу для стратегічного фінансового бюджету та стратегічних узагальнень [25]. Поясненням до вище зазначеного може слугувати графік, запропонований цим автором [25], у якому про­ілюстровано частини-етапи впровадження стратегічного фі­нансового контролінгу (рис. 1.2).

Рис. 1.2 Складові стратегічного фінансового контролінгу

Фактично, таке покрокове застосування фінансового конт­ролінгу дозволить максимально ефективно проаналізувати діяльність підприємства, спрогнозувати його подальші дії та сформувати варіанти стратегічних управлінських рішень.

Оперативний фінансовий контролінг спрямований на роз­робку середньо- та короткострокових стратегій. Як і стратегіч­ний фінансовий контролінг, оперативний фінансовий конт­ролінг має кілька складових: принципи та дії, кількісне відоб­раження показників діяльності та складання оперативних фінансових бюджетів, які відображено на рис. 1.3. Взаємодію стратегічного та оперативного фінансового кон­тролінгу відображено в додатку А, де показане чітке налаго­дження функціонування цих видів підсистеми прийняття управлінських рішень, принципи їх реалізації та кількісне вираження, а також види бюджетів,які при цьому застосовують.

Рис. 1.3 складові оперативного фінансового контролінгу

За допомогою табл. 1.1 відобразимо стримуючі та стимулюючі фактори, які впливають на ефективність функціонування як стратегічного, так і оперативного виду контролінгу.

Таблиця 1.1 Елементи впливу на функціонування різних видів фінансового контролінгу

Види фінансового контролінгу

Завдання

Стимулюючі фактори

Стримуючі фактори

Стратегічний фінансовий контролінг

Планування та оцінка довгострокових цілей та стратегій на основі фінансових показників.

Чітко визначений стратегічний процес планування. Впровадження інструментів стратегічного планування. Подальший бенчмаркінгу галузі.

Занадто детальне планування майбутніх показників. «Ізольоване» планування показників успішності. Недостатнє знання про методи та інструменти оцінк проектівю

Оперативний фінансовий контролінг

Планування та оцінка середньо та короткострокових цілей та виявлення ризиків.

Хороша організація обліку. Хороше забезпечення електоронно-обчислювальною технікою. Наявність інформації.

Ведення відкритого бухгалтерського обліку. Складна структура підприємства. Відсутність забезпечення.Занадто детальна сегментація за галузями та напрямами діяльностію

Незважаючи на часовий поділ фінансового контролінгу, обидва його види тісно взаємодіють між собою та мають багато спільного (дод. А). Приклад взаємодії стратегічного і оперативного фінансового контролінгу – бюджетування, що є одним з найважливіших елементів як оперативного, так і стратегічного фінансового котролінгу. Застосування оперативних бюджетів щомісяця дозволяє провести контроль ефективності заходів, які використовує як підприємство загалом, так і окре­мі його підрозділи, наприклад, для зменшення або ж взагалі відмови від певних проектів, з метою прискорення процесу прийняття управлінських рішень.

Використання стратегічних бюджетів дає змогу визначити рух грошових коштів; спрогнозувати витрати та доходи, а отже, і визначити план діяльності на майбутні періоди. Ос­кільки бюджетування є найважливішим елементом і водночас методом фінансового контролінгу, варто зауважити, що засто­сування "стандартної" системи формування бюджетів не зав жди дає можливість правильно оцінити фінансову ситуацію, в якій перебуває підприємство. На практиці варто застосовувати сегментацію бюджетів, яка максимально сприяє диверсифікації витрат і доходів підприємства та чітко­му визначенню рівня відповідальності працівників. Такий поділ, також, дає можливість швидко акумулювати дані, не­обхідні для прийняття управлінського рішення.

Розроблення принципів і процесів стратегічного та опера­тивного фінансового контролінгу та їх впровадження на під­приємстві потребує автоматизації усіх бізнес-процесів. Це особливо стосується реалізації конкретних стратегій, які ви­магають кількісного вимірювання ефективності діяльності та кількісного відображення рівня відповідальності.

За чеським автором Ф. Фрайбергом [26], функції фінансового контролінгу проявляються в трьох основних сферах: отриман­ні фінансових ресурсів (джерел), в управлінні ними та в їх ви­користанні. Фінансові ресурси підприємство, насамперед, за­лучає з ринків капіталу. Частина їх не одразу потрапляє в обіг, а зберігається у вигляді резервів ліквідності, інші ресурси йдуть на виробництво та на інвестиції, їх використовують для обслуговування боргу, для покриття зобов'язань та кредитів, розрахунків з державою (податки) й акціонерами (дивіденди) тощо.

Визначення функцій фінансового контролінгу не обмежу­ється запропонованим Ф.Фрайбергом переліком, існують і інші класифікації функцій фінансового контролінгу. Зокрема, JI. Малишева [16]до основних функцій відносить такі:

  1. нагляд за виконанням фінансових завдань, які регулює система фінансових норм і показників;

  2. вимірювання відхилень фактичних результатів діяль­ності від запланованих; діагностика серйозних відхилень по­казників фінансового стану підприємства і суттєвого зниження темпів його фінансового розвитку, розробка оперативних управлінських рішень для нормалізації фінансової діяльності компанії;

  3. коригування певних показників внаслідок зміни зов­нішнього фінансового оточення, кон'юнктури фінансового ринку і внутрішніх умов здійснення господарської діяльності підприємства.

Запропонована класифікація чітко відображає той факт, що фінансовий контролінг є не лише системою внутрішнього контролю, але й охоплює забезпечення зв'язку між формуван­ням інформаційної бази, фінансовим аналізом, фінансовим плануванням та фінансовим контролем на підприємстві.

Підтримуючи думку А. Болдіна [4], який визначає фінансо­вий контролінг як підсистему управління, спрямовану на під­тримку фінансового менеджменту, свої погляди щодо визна­чення функцій фінансового контролінгу висловлює Г.П. Мі­зерна [18] і відображає це за допомогою схеми, зображеної на рис. 1.4.

Рис.1.4 Система функцій фінансового менеджменту з Г.П. Мізерною

Подібний поділ функцій фінансового контролінгу наводить професор О.О. Терещенко [23] у своїй праці "Фінансова діяльність суб'єктів господарювання", а саме: координація, фінансова стратегія, планування та бюджетування, бюджетний конт­роль, внутрішній консалтинг та методологічне забезпечення, внутрішній аудит та ревізія.

Аналізуючи усі наведені класифікації функцій фінансово­го контролінгу та виходячи з даного нами визначення фінан­сового контролінгу вважаємо за потрібне подати у табл. 2.2 функції, які на нашу думку, найбільш відповідають сутності контролінгу.

Таблиця 1.2. Функції фінансового контролінгу

Функція

Автор

Отримання фінансових ресурсів, управ­ління ними та їх використання

Ф. Фрайберг [26]

Нагляд за виконанням фінансових завдань.

Вимір відхилень фактичних результатів діяльності від запланованих.

Діагностика серйозних відхилень показ­ників фінансового стану підприємства і суттєвого зниження темпів його фінансо­вого розвитку

JI. Малишева [16]

Продовження таблиці 2.2

Прогнозування.

Планування.

Бюджетування.

Фінансовий аналіз.

Фінансовий контроль.

Оцінка ризиків

Г. Мізерна [18]

Координація.

Формування фінансової стратегії.

Планування та бюджетування.

Бюджетний контроль.

Внутрішній консалтинг та методологічне забезпечення.

Внутрішній аудит та ревізія

О. Терещенко [23]

Деякі з наведених функцій є певною мірою подібними та спрямованими на виконання ідентичних завдань, але разом з цим ця класифікація максимально відповідає функціям, які

Методики і технології фінансового контролінгу

виконує фінансовий контролінг. Очевидно, функції фінансо­вого контролінгу, з одного боку, можна поділити на ті, що спрямовані на досягнення стратегічних цілей, а з іншого — на ті, що мають на меті забезпечення певних оперативних (так­тичних) цілей.

Реалізація усіх перерахованих функцій як стратегічного, так і оперативного фінансового контролінгу в сучасних ринко­вих умовах не можлива без дотримання певних концепцій, без застосування ринкових загальних та спеціальних методів і процедур цього виду підсистем прийняття управлінських рі­шень. Саме тому, далі буде описано концепції фінансового контролінгу, а також як загальнонаукові, загальноекономіч­ні, так і нові автоматизовані методи цього виду контролінгу.