Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Makroekonomie(vsfs.matros.cz-JcXWP).docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
222.95 Кб
Скачать

Veřejný (státní) dluh

  • Veřejný dluh vyjadřuje sumu závazků státu na všech úrovních vůči jiným osobám. Hlavní příčinou vzniku veřejného dluhu jsou deficity veřejných rozpočtů – skončí-li nějaký veřejný rozpočet v deficitu, znamená to závazek státu. Veřejný dluh tak lze rovněž definovat jako sumu deficitů veřejných rozpočtů za jednotlivá období.

  • Součástí veřejného dluhu je státní dluh, který vyjadřuje závazek státu na ústřední úrovni vůči jiným osobám. Hlavní příčinou státního dluhu je deficit státního rozpočtu – státní dluh je sumou deficitů státního rozpočtu za jednotlivá období. Přebytek veřejných rozpočtů (státního rozpočtu) veřejný (stání) dluh snižuje, deficit veřejných rozpočtů (státního rozpočtu) veřejný (stání) dluh zvyšuje.

  • Každý dluh, a tedy i veřejný či státní dluh, musí být nějakým způsoben řešen – věřitelé mohou chtít požadovat jeho splácení.

Řešení:

  • Snížit veřejné výdaje.

  • Zvýšit daně nebo jiné příjmy státního rozpočtu.

  • Monetizace dluhu.

14. Phillipsova křivka

  • Původní křivka vyjadřovala vztah mezi mírou nezaměstnanosti a tempem růstu mezd. Má klesající tvar – s růstem nezaměstnanosti klesají mzdy.

Phillipsova křivka V krátkém období

  • Vztah mezi mírou nezaměstnanosti a tempem růstu mezd byl brzy (tj. v průběhu 60. let 20. století) přetransformován do vztahu mezi mírou nezaměstnanosti a mírou inflace

Phillipsova křivka tak začala znázorňovat vztah mezi nezaměstnaností a inflací, který je obvykle inverzní:

  • pokud míra nezaměstnanosti klesá, tak míra inflace roste

  • pokud míra nezaměstnanosti roste, tak míra inflace klesá

Přitom existuje jedna míra nezaměstnanosti, která tvar Phillipsovy křivky významně ovlivní. Jedná se o přirozenou míru nezaměstnanosti (u*). Platí zde následující závislosti:

  • pokud skutečná míra nezaměstnanosti (tj. hodnota u) klesne pod hodnotu u*, začne hodnota inflace prudce růst.

  • pokud hodnota u přesáhne hodnotu u*, bude inflace obvykle velmi stabilní (přibližně stejná), kdy bude ovlivněna zejména vztahem mezi tempem růstu nabídky peněz a tempem růstu poptávky po penězích, přičemž se předpokládá, že tempo růstu nabídky peněz je vyšší než tempo růstu poptávky po penězích, tudíž inflace je kladná.

Zde uvedené závislosti platí pouze v krátkém období. Proto budeme používat název krátkodobá Phillipsova křivka, či Phillipsova křivka krátkého období (SRPC).

Dlouhodobá Phillipsova křivka

Dlouhodobá Phillipsova křivka (LRPC) je svislá a je na úrovni přirozené míry nezaměstnanosti - ať je inflace jakákoliv, tak míra nezaměstnanosti se v dlouhém období vrací na úroveň přirozené míry nezaměstnanosti.

Adaptivní očekávání a PC

Adaptivní očekávání jsou založena na minulém vývoji, kdy jednotlivé subjekty očekávají, že to, co platilo (se dělo) v minulosti, bude platit (se dít) i v budoucnosti.

Z teorie adaptivních očekávání plyne, že krátkodobá Phillipsova křivka (SRPC) je při poklesu míry nezaměstnanosti (u) pod přirozenou míru nezaměstnanosti (u*) klesající – krátkodobě tedy může docházet k poklesu hodnoty u pod hodnotu u*, přičemž tento pokles je doprovázen růstem inflace. Dlouhodobě je však Phillipsova křivka (LRPC) svislá na úrovni u*.

Racionální očekávání a PC

Racionální očekávání vycházejí ze všech dostupných informací, kterými v současnosti rozhodující se a jednající člověk disponuje. Nejsou tedy založena pouze na minulém vývoji, ale i na předpovědích budoucího vývoje apod.

Z teorie racionálních očekávání plyne, že Phillipsova křivka by měla být jak v krátkém, tak v dlouhém období (tedy jak křivka SRPC, tak křivka LRPC) svislá na úrovni přirozené míry nezaměstnanosti.

32

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]