Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
педагогіка.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
20.09.2019
Размер:
734.21 Кб
Скачать

Циклоїдний тип

П.Б. Ганнушкіна (1933) включив до "групи циклоїди" чотири типи психопатів: "конституційно-депресивних", "конституційно-збуджених" (гіпертімних), циклотимиков й емотивно-лабільних. Циклотимія їм розглядалася як тип психопатії.

У підлітковому віці можна бачити два варіанти циклоїдної акцентуації: типові і лабільні циклоїди.

Типові циклоїди в дитинстві нічим не відрізняються від однолітків або частіше справляють враження гипертимов. З настанням пубертатного періоду виникає перша субдепрессивной фаза. Її відрізняє схильність до апатії і дратівливості. З ранку відчувається млявість і занепад сил, все валиться з рук. Те, що раніше давалося легко і просто, тепер вимагає неймовірних зусиль. Важче стає вчитися. Людське суспільство починає обтяжувати, компанії однолітків избегаются, пригоди і ризик втрачають будь-яку привабливість. Перш галасливі і жваві підлітки в ці періоди стають млявими домосідами. Падає апетит, але замість властивої вираженим депресій безсоння нерідко спостерігається сонливість. Співзвучно настрою все набуває песимістичного забарвлення. Дрібні неприємності і невдачі, які зазвичай починають сипатися через падіння працездатності, переживають вкрай важко. На зауваження і докори нерідко відповідають роздратуванням, часом грубістю і гнівом, але в глибині душі впадаючи ще більше зневіри. Серйозні невдачі і нарікання оточуючих можуть поглибити субдепресивний стан або викликати гостру афективну реакцію з суїциднимі спробами. Зазвичай лише тільки в цьому випадку циклоїдні підлітки потрапляють під спостереження психіатра.

У типових циклоїди фази звичайно нетривалі і тривають дві-три тижні.

У циклоїдна підлітків є свої "місця найменшого опору". Найважливішим із них, ймовірно, є нестійкість до корінної ломки життєвого стереотипу. Цим, мабуть, пояснюються властиві циклоїдам затяжні субдепрессівние реакції на першому курсі вищих навчальних закладів. Різка зміна характеру навчального процесу, оманлива легкість перших студентських днів, відсутність щоденного контролю з боку викладачів, що змінюються необхідністю засвоїти в короткий період заліково-екзаменаційної сесії набагато більший, ніж у школі, матеріал, - все це ламає щеплений попередніми десятиліттями навчальний стереотип. Здатність в період підйому на льоту засвоювати матеріал шкільної програми тут виявляється недостатньою. Згаяний доводиться надолужувати посиленими заняттями, а в субдепрессивной фазі і це не призводить до бажаних результатів. Перевтома та астенія затягують субдепрессивной фазу, з'являється відраза до навчання і до розумової роботи взагалі.

Лабільні циклоїди, на відміну від типових, багато в чому наближаються до лабільному (емоційно-лабільному або реактивно-лабільному) типу. Фази тут набагато коротше - кілька "хороших" днів змінюють декілька "поганих". "Погані" дні більше відзначені поганим настроєм, ніж млявістю, занепадом сил або незадовільним самопочуттям. У межах одного періоду можливі короткі зміни настрою, викликані відповідними звістками чи подіями. Але, на відміну від описуваного далі лабільного типу, немає надмірної емоційної реактивності, постійної готовності настрої легко і круто мінятися від незначних причин.

Підліткові поведінкові реакції у циклоїди, як типових, так і лабільних, звичайно виражені помірно. Емансипаційні устремління і реакції групування з однолітками посилюються в період підйому. Захоплення відрізняються нестійкістю - у субдепрессівние періоди їх закидають, в період підйому знаходять нові або повертаються до колишніх покинутим. Виражені порушення поведінки (втечі з дому, знайомство з наркотиками) мало властиві циклоїдам. До алкоголізації в компаніях вони виявляють схильність в періоди підйому. Суїцидальна поведінка у вигляді афективних (але не демонстративних) спроб чи істинних замахів можливо в субдепрессивной фазі.

Самооцінка характеру у циклоїди формується поступово, в міру того, як накопичується досвід "хороших" і "поганих" періодів. У підлітків цього досвіду ще немає, і тому самооцінка може бути ще дуже точна.