Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
педагогіка.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
20.09.2019
Размер:
734.21 Кб
Скачать

Псіхастеніческій тип

Псіхастеніческіе прояви в дитинстві незначні і обмежуються боязкістю, лякливістю, моторною незграбністю, схильністю до рассуждательству і ранніми "інтелектуальними інтересами".

Іноді вже в дитячому віці виявляються нав'язливі явища, особливо фобії - страх незнайомих людей та нових предметів, темряви, страх опинитися за замкненими дверима і т.п. Рідше можна спостерігати появу нав'язливих дій, невротичних тиків і т.п.

Критичним періодом, коли психастенический характер розгортається майже у всій своїй повноті, є перші класи школи. У ці роки безтурботне дитинство змінюється першими вимогами до відчуття відповідальності. Подібні вимоги представляють один з найбільш чутливих ударів для псіхастеніческого характеру. Виховання в умовах "підвищеної відповідальності", коли батьки покладають недитячі турботи з нагляду і догляду за молодшими або безпорадними людьми похилого віку, становище старшого серед дітей у важких матеріальних і побутових умов сприяють становленню психастенії.

Головними рисами псіхастеніческого типу в підлітковому віці є нерішучість і схильність до рассуждательству, тривожна недовірливість і любов до самоаналізу і, нарешті, легкість освіти обсессій - нав'язливих страхів, побоювань, дій, ритуалів, думок, уявлень.

Тривожна помисливість псіхастеніческого підлітка відрізняється від подібних рис астено-невротичного і сенситивного типів. Якщо астено-невротичного типу властивий страх за своє здоров'я, а для сенситивного типу властиво занепокоєння з приводу ставлення, можливих глузувань, пересудів, несприятливого думки про себе оточуючих, то побоювання психастеника цілком адресуються до можливого, навіть до маловероятному в майбутньому. Як би чого не сталося жахливого й непоправного, як би не сталося будь-якого непередбаченого нещастя з ними самими, а ще страшніше з тими близькими, до яких вони виявляють патологічну прихильність. Небезпеки реальні і негаразди, вже трапилися, лякають куди менше. У підлітків особливо характерною буває тривога за матір - як би вона не захворіла і не вмерла, хоча її здоров'я нікому не вселяє жодних побоювань, як би не потрапила в катастрофу, не загинула б під транспортом. Якщо мати спізнюється з роботи, десь без попередження затрималася, психастенический підліток не знаходить собі місця.

Захистом від постійної тривоги за майбутнє стають спеціально вигадані прикмети та ритуали. Якщо, наприклад, крокуючи в школу, обходити всі люки, не наступаючи на їхні кришки, то не провалишся на іспитах, якщо не доторкатися до ручок двері, то не заразишся і не захворієш, якщо при будь-якої спалах страху за матір вимовляти про себе самим придумане заклинання, то з нею нічого не станеться і т.п. Інший захистом стає спеціально вироблений педантизм і формалізм ...

Нерішучість і рассуждательство у псіхастеніческого підлітка йдуть рука об руку. Такі підлітки бувають сильні на словах, але не в діях. Кожен самостійний вибір, як би малозначім він не був, - наприклад, який фільм піти подивитися у неділю, - може стати предметом довгих і болісних коливань. Проте вже ухвалене рішення повинне бути негайно виконана. Чекати Психастеніки не вміють, виявляючи дивовижну нетерпіння. У психастенических підлітків нерідко доводиться бачити реакцію гіперкомпенсації щодо своєї нерішучості і схильності до сумнівів. Ця реакція проявляється у них самовпевненими і безапеляційними судженнями, перебільшеною рішучістю і скороспішністю дій в моменти, коли потрібно некваплива обачність і обережність. Осягають внаслідок цього невдачі ще більше посилюють нерішучість і сумніви.

Схильність до самоаналізу найбільше поширюється на роздуми з приводу мотивів своїх вчинків і дій, проявляється в компанії в своїх відчуттях і переживаннях.

Фізичний розвиток психастеніків зазвичай залишає бажати кращого. Спорт, як і всі ручні навички, дається їм погано. Зазвичай у психастенических підлітків особливо слабкі та неспритні руки при більш сильних ногах. Тому залучення до спорту краще починати з бігу, стрибків, лиж і т.п., що такому підлітку полегшує можливість утвердитися ... Всі описані форми прояву підліткових порушень поведінки невластиві психастеника. Ні делинквентность, ні втечі з дому, ні алкоголь, ні наркотики, ні навіть суїцидальну поведінку у важких ситуаціях нами не зустрічалися. Їх місце, мабуть, повністю витіснили нав'язливості, мудрування і самоаналіз.

Самооцінка, незважаючи на схильність до самоаналізу, далеко не завжди буває правильною. Часто виступає тенденція знаходити у себе найрізноманітніші риси характеру, включаючи абсолютно невластиві (наприклад, істероїдні) ...