Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція керамічні матеріали та вироби.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
21.09.2019
Размер:
93.7 Кб
Скачать

3. Плитки для підлог

Керамічні плитки для підлог можуть бути глазурованими і неглазурованими, з гладенькою чи рифленою поверхнею і повинні мати правильну форму з довжиною грані 50-150 мм, завтовшки 10-13 мм, їх виготовляють з тугоплавких або вогнетривких глин, із забарвлюючими добавками чи без них. Плитки призначені для настилання підлог у санітарних вузлах, вестибюлях і на сходових площадках житлових та громадських будівель, а також у виробничих і допоміжних будівлях промислових підприємств. Плитки можуть бути одно- та багатоколірними (візерунчасті, офактурені, перфоровані, мармуроподібні й декоровані різними методами). Плитки повинні мати високу щільність, водопоглинання до 5 %, підвищений опір щодо стирання (втрати маси під час випробовування на стираність не повинні перевищувати 0,25 г/см2).

Плитки керамічні мозаїчні виготовляють квадратними зі сторо­ною 23 і 48 мм, завтовшки 6 і 8 мм. На заводі плитки лицьовим боком наклеюють на крафт-папір або картон за певним рисунком, одержую­чи килими розміром 398 х 598 мм. Товщина шва між плитками 2 мм. Укладають килими на пластичну цементно-піщану розчинову суміш. Після укладання підлоги крафт-папір чи картон змивають.

Контрольні запитання

1. Які розміри має керамічна цегла ?

2. Які розміри має стінове каміння ?

3. На які групи поділяють за середньою густиною у сухому стані цеглу і каміння ?

4. Дайте аналіз плиткам для підлог.

Література

  1. Кривенко П.В., Пушкарьова К.К., Барановський В.Б. та інші - Будівельне матеріалознавство: Підручник .- К.: ТОВ УВПК “Ексоб”, 2004. – 704 с., с.127-175с.

  2. Кривенко П.В., Барановський В.Б., Безсмертний М.П. та інші - Будівельні матеріали: Підручник .- К.: Вища школа, 1993. – 389 с., с.64-77с.