Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
3 ЗВІТ.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
21.09.2019
Размер:
618.5 Кб
Скачать

І. Структура управління еч-3.

Дистанція електропостачання є відособленим структурним підрозділом Придніпровської залізниці, що відноситься до загальнодержавної власності. Її створено з метою забезпечення безперебійного електропостачання всіх споживачів залізничного транспорту й у першу чергу споживачів, що забезпечують процес перевезень, а також промислових підприємств і організацій.

Дистанція електропостачання входить до складу служби господарства електрифікації й електропостачання Придніпровської залізниці, що є стосовно дистанції органом керування. Дистанція електропостачання не є юридичною особою.

Рис.1 Межі функціонування ЕЧ-3 Верхівцеве

Нижньодні-провськ

Баловка

ЕЧЕ-42

ЕЧК-28

Дніпродзержинськ

Лівобережний

Пристань

Правда

Плотина

ЕЧЕ-42

Кайданська

Дніпропетровськ

ЕЧК-11

ЕЧС-9, ЕЧЦ

Баглей

Железняково

ЕЧЕ-9,

ЕЧК-6

Горяїнове

ЕЧЕ-14

Сухачівка ЕЧК-10, ЕЧЕ-13

Воскобійня

ЕЧЕ-82

Верхівцеве

ЕЧ-3, ЕЧЕ-10

ЕЧК-7, ЕЧМ

РРД-1, ЕЧС-7

Дніпропетровськ

вантажний

ЕЧЕ-16

Встречной

Сурське

Дистанцію електропостачання очолює начальник, який відповідає за виконання виробничо-фінансового плану, дотримання чинного законодавства, наказів керування й розпоряджень залізниці. Обов'язки й права його заступника, головного інженера, старших інженерів визначені положенням про дистанції електропостачання залізниці.

Іі. Діяльність основних підрозділів еч-3. Характеристика і призначення основних ел. Апаратів і обладнання.

ЕЧ-3 Верхівцеве обслуговує 7 районів контактної мережі, 9 тягових підстанцій, 3 района мереж, механічні майстерні, ремонтно-ревізійний ділянка, енергодиспетчерський пункт, ремонтну колону кабельного господарства.

2.1 ЕЧК

Райони контактної мережі відповідають за:

  • надійну роботу пристроїв контактної мережі, утримання високої бальної оцінки її стану;

  • безпеку персоналу під час робіт;

  • своєчасне виконання ремонтних робіт, впровадження нової техніки;

  • справний стан і постійну готовність транспортно-відновлювальних засобів.

На ділянках ЕЧК розміщені приміщення для персоналу, майстерні, гаражі, склади. ЕЧК розміщують таким чином, щоб було забезпечено швидкий виїзд відновлювальної бригади. Більшість робіт по обслуговуванню та ремонту контактної мережі виконуються без зняття напруги і перерви руху поїздів. При виконанні таких робіт особливу увагу приділяють дотриманню правил техніки безпеки.

2.2 ЕЧЕ

Тягові підстанції відповідають за:

  • надійне і безперебійне електропостачання тягових і не тягових споживачів;

  • своєчасне і безпечне виконання ремонтних робіт;

  • вдосконалення вузлів і деталей, впровадження нового обладнання;

  • підтримання території підстанції в чистому належному вигляді.

2.3 ЕЧЦ

Енергодиспетчерська група виконує:

  • оперативне керування і організацію ремонтних робіт ЕЧС, ЕЧК, ЕЧЕ;

  • координує дії і виконання ремонтних робіт по всіх підрозділах;

  • забезпечує безпеку персоналу при підготовці робочих місць ЕЧК, ЕЧС, ЕЧЕ.

2.4 ЕЧМ

Механічні майстерні забезпечують:

  • ТО і ремонт автомотрис, дрезин, і т.і.;

  • виготовлення окремих вузлів і деталей контактної мережі,повітряних ліній;

  • наявність справного автотранспорту усього ЕЧ.

2.5 ЕЧС

Район мереж забезпечує:

  • надійне безперебійне живлення нетягових споживачів;

  • ТО і ремонт пристроїв електропостачання залізничних вузлів, ПЛ, КЛ, ТП;

  • своєчасне виконання ремонтних робіт

  • безпеку персоналу.

2.6 РРД

Ремонтно-ревізійна дільниця здійснює:

  • капітальний ремонт обладнання;

  • високовольтні випробування тягових і трансформаторних підстанцій;

  • перевірку і наладку пристроїв РЗАіТ;

  • випробування засобів захисту;

  • ремонт і утримання ПСК, ППС, ГПП.

РРД розподіляється на шість бригад:

- бригада масляного господарства (МГ) виконує поточний і капітальний ремонт маслонаповненої апаратури; профілактичні випробування; сушка трансформаторного масла; поточний і капітальний ремонт КТП.

- бригада релейного захисту (РЗ) перевіряє, випробовує і ремонтує пристрої релейно-електронних захистів ТП, ПСК, трансформаторних підстанцій районів електропостачання.

- бригада по телеуправлінню (ТУ) – огляд, поточний ремонт і профілактичні випробування пристроїв телемеханіки диспетчерських і контрольних пунктів.

- бригада дистанційного управління (ДУ) виконує огляд, поточний ремонт і профілактичні випробування пристроїв дистанційного керування.

- бригада високовольтних випробувань – профілактичні випробування обладнання ТП, ПСК, ППС, КТП; профілактичне випробування дрезин, лейтерів, захисних засобів; роботи по заземленню сторонніх організацій.

- бригада постів секціонування обслуговує обладнання ПСК; виконує на ПСК поточний і капітальний ремонти; займається господарськими роботами.

- бригада контрольно-вимірювальних приладів стежить за своєчасною здачею приладів на повірку; перевіряє ланцюги обліку електроенергії, ремонтує електролічильники.

2.7 ВД

Виконавча дільниця теж є структурним підрозділом ЕЧ-3. Саме наявністю виконавчої дільниці ЕЧ-3 відрізняється від інших дистанцій електропостачання. За обсягом робіт виконавчу дільницю можна порівняти з РРД. Відмінність полягає лише в тому, що РРД спеціалізується на обслуговуванні пристроїв ТП, а ВД – на обслуговуванні ЕЧК.

До свого звіту я додаю:

  • схему секціонування контактної мережі ділянки ЕЧК-11 зі ст. Горяїнове (182км) до ст. Нижньодніпровськ (194км) з її поверхневим описом;

  • однолінійну схему тягової підстанції ЕЧЕ-10 ст. Верхівцеве теж з її поверхневим описом.

Опис однолінійної схеми ЕЧЕ-10

Підстанція ЕЧЕ-10 є транзитною з первинною напругою 35 кВ. Підстанція живиться по двом живлячим уводам 35 кВ через лінійні роз`єднувачі, масляний вимикач і шинні роз’єднувачі.

До першої секції шин 35 кВ підключають увід №1, а до другої секції шин – увід №2.

Перша та друга секції шин секціонуються секційним масляним вимикачем і двома роз’єднувачами.

Для підключення вимірювальних приладів та приладів релейного захисту передбачені вимірювальні трансформатори напруги, які підключаються до першої та другої секцій шин 35 кВ через роз`єднувачі.

Первинна сторона знижуючих трансформаторів підключається до першої та другої секцій шин 35 кВ через роз’єднувачі і масляні вимикачі.

Вторинна сторона знижуючих трансформаторів підключається через роз`єднувачі, масляні вимикачі до сбірних шин 6 кВ. Захищається від перенапруги обмежувачем перенапруги.

Збірні шини 6 кВ розділені на дві секції шин секційним масляним вимикачем. Вимірювальний трансформатор напруги підключається до шин 6 кВ через високовольтний запобіжник.

Фідера районних споживачів живляться від шин 6 кВ.

Виводи за територію підстанції і до споживачів виконуються силовими кабелями.

До збірних шин 35 кВ через вимикач та роз’єднувач підключається первинна обмотка тягового перетворювального трансформатора. Останній перетворює трьохфазну напругу 35 кВ в шестифазну 3020 В, і живить тяговий випрямляч, який випрямляє змінну напругу 3020 В в постійну 3300 В. Далі, через швидкодіючий вимикач та двополюсний роз’єднувач постійна напруга 3300 В подається на головну плюсову шину розподільчого пристрою 3,3 кВ. Від шин 3,3 кВ живляться шість фідерів контактної мережі.

Кожний фідер контактної мережі має однакову послідовність підключення до збірних шин 3,3 кВ. Основне живлення фідерів відбувається від головної плюсової шини через шинний роз’єднувач, швидкодіючі вимикачі, лінійний роз’єднувач та мачтовий роз’єднувач. Від перенапруг, що можуть надійти з контактної мережі, РП-3,3 кВ захищається обмежувачами перенапруги з іскровими проміжками, які встановлюються за прохідними ізоляторами на одній опорі з мачтовим роз’єднувачем кожного фідера.

До шин 3,3 кВ також приєднуються відсмоктуюча лінія та згладжуючий пристрій. Останній призначений для зменшення пульсацій випрямленого струму та напруги. Відсмоктуюча лінія приєднується до мінусової шини, і призначена для повернення струмів із рельсу на вторинну обмотку тягового трансформатора, зменшуючи тим самим втрати електроенергії.

Опис схеми секціонування контактної мережі.

ЕЧЕ-14 Горяїнове живить трьохколійний перегін Горяїнове – Дніпропетровськ трьома фідерами ФА3, ФА4, ФА6. На 185 км встановлено ППС на першій та другій головних коліях. Після ст. Горяїнове на перегоні встановлено ПСК Дніпропетровськ для усіх трьох колій.

Станція Дніпропетровськ відділяється від перегону прокольним секціонуванням у вигляді спряження анкерних ділянок (роз’єднувачі А, Б, В). На станції відбувається розподіл контактної мережі на 20 електрифікованих колій. Підвіски кожної колії ізолюються одна від одної поперечним секціонуванням у вигляді секційних ізоляторів, які шунтуються роз’єднувачами (телекерованими або з ручним приводом). Особлива увага приділяється 13-й та 4-й коліям, які є головними – з них отримують живлення усі другорядні підвіски.

Також електрифіковано електродепо; є кілька тупиків для відстою вагонів.

По закінченню пасажирських платформ знов виконується поперечне секціонування, колії 13 та 4 виводяться до моста. Контактна мережа моста відокремлюється від станції та перегону поздовжніми роз’єднувачами М1, М2, М3, М4. Після М3 та М4 починається двохпутний перегон.

Основне електротехнічне обладнання ТП

Трансформатор – це пристрій, який призначений для перетворення ел. енергії однієї напруги чи струму в енергію іншої напруги або струму.

Ізолятор – це пристрій, призначений для електричної ізоляції та механічного кріплення ел. апаратів та струмовідних частин.

Запобіжник – це пристрій, що служить для захисту кіл від струму к.з. і довготривалих перевантажень.

Високовольтний вимикач – це електричний апарат призначений для комутації електричних кіл під навантаженням, а також в аварійному режимі.

Розєднувач – це електротехнічний пристрій, призначений для комутації ел. кіл, які попередньо знеструмлено. Створюючи видимий розрив він забезпечує безпечну роботу персоналу.

Розрядник – це пристрій, який захищає електроустановки від комутаційних і внутрішніх перенапруг.

Основне електротехнічне обладнання КМ

Контактний провід – це провід відповідної форми, призначений для передачі тягового струму з контактної мережі до струмоприймача електрорухомого складу.

Фіксатор – це пристрій, призначений для фіксації контактного проводу у відповідному положенні відносно вісі струмоприймача.

Струна – це провід, призначений для механічного кріплення контактного дроту до несучого тросу.

Секційний ізолятор – це пристрій, який служить для електричного відокремлення двох секцій контактної підвіски між собою.

Консоль – це сукупність пристроїв, які несуть на собі навантаження усієї контактної підвіски на кожній опорі.

Компенсатор – це пристрій, що служить для компенсації довжини і постійного натягу контактної підвіски в різні пори року.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]