Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
економіка.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
22.09.2019
Размер:
80.69 Кб
Скачать

42.Порядок формування прибутку підприємства

Результат здійснення виробничо-збутової діяльності може бути негативним (збиток) або позитивним (прибуток).Прибуток як економічний показник являє собою різницю між ціною реалізації та собівартістю продукції, між обсягом отриманої виручки та сумою витрат на виробництво та реалізацію продукції .Залежно від видів діяльності розрізняють такі види прибутків (збитків):1. валовий прибуток (збиток)=чистий дохід – собівартість реалізованої продукції 2. прибуток (збиток) від операційної діяльності=валовий прибуток (збиток)+інші операційні доходи-адміністративн витрати-витрати на збут-інші операційні витрати 3. прибуток (збиток) від звичайної діяльності до оподаткування=прибуток(збиток) ві операційної діяльності+доходи від участі в капіталі+інші фінансові доходи+інші доходи-фінансові витрати-втрати від участі в капіталі –інші витрати 4. чистий прибуток – прибуток від звичайної діяльності до оподаткуваннят – сума податку на прибуток (21%). Чистий прибуток є джерелом власних коштів підприємства і може використовуватись на такі потреби: 1. на створення та поповнення фонду виплати дивідендів якщо підприємство є акцизним підприємством 2. на створення фонд виробничого розвитку підприємства 3. на створення фонду соціального розвитку колективу 4. на створення фонду матеріального стимулювання праці 5. на створення резервного фонду 6. на сплату штрафів, пені та неустойок які пред’явлені підприємству у звітному періоді 7. на благодійництво, спонсорську допомогу та інші цілі.

43.Рентабельність підприємства

Рентабельність – відносний показник прибутку.Розрізняють такі показники рівня рентабельності: 1. рентабельність продажу – відображає скільки прибутку одержує підприємство з однієї гривні проданої продукції RПР=(П/Д)*100% П – прибуток Д – дохід-виручка від реалізації продукції 2. рентабельність активів – показує який прибуток приносить кожна гривня вкладена в актив підприємства RА=(П/АСЕР)*100% АСЕР-середній обсяг активів підприємства 3. рентабельність капіталу – характеризує ефективність використання підприємством власного капіталу RК=(П/ВК)*100% ВК – середнй обсяг власного капіталу 4. рентабельність продукції – характеризує на скільки вигідно підприємству виготовляти продукцію R=(П/С)*100% С – собівартість реалізованої продукції R=(Ц-С)/С * 100% Ц – ціна одинці продукції С – собівартість одиниці продукції

44.Основні напрямки підвищення ефективності діяльності підприємства

Основними напрямками підвищення ефективності діяльності підприємства тобто зростання прибутку та рентабельності є: 1. зростання продуктивності праці 2. зниження загальної ресурсомісткості виробництва 3. впровадження у виробництво результатів науково-технічного та організаційного процесу 4. підвищення якості та конкурентоспроможності продукції яка виготовляється 5. удосконалення та постійне користування всіх видів діяльності для забезпечення їх вимогам сучасності 6. удосконалення організаційної та виробничої системи управління, форм і методів організації праці, її планування та мотивації 7. раціональна та ефективна політика державного регулювання підприємницької діяльності, удосконалення законодавчої бази та зменшення податкового тиску.

45. Економічна безпека підприємства.

Економічна безпека п-ства- це такий стан корпоративних ресурсів і підприємницьких можливостей за якого гарантується найбільш ефективне їх використання для стабільного функціонування та динамічного розвитку. Головна мета економічної безпеки полягає в тому щоб гарантувати стабільне та максимально ефективне функціонування підприємства. До основних цілей економічної безпеки належать:1. Досягнення високої ефективності управляння отриманої та ефективної організаційної структури. 2. Досягнення висого рівня кваліфікації персоналу. 3. Забезпечення захисту інформації і досягнення необхідного рівня інформаційного всіх підрозділів підприємства. 4. Надійне забезпечення безпеки персоналу капіталу і майна п-ства. Основні функціональні складові економічної безпеки п-ства: 1. Фін. Складова- досягнення найбільш ефективного використання корпоративних ресурсів. 2. Інтелектуальна та кадрова складова – збереження та розвиток інтелектуального потенціалу підприємства, ефективне управління персоналом. 3. Техніко-технологічна складова – застосування новітньої технології та техніки. 4. Політико-правова – правове забезпечення г-кої д-сті п-ства. 6. Економічна складова – дотримання чинних екологічних норм.

46. Реструктуризація та санація підприємства.

Реструктуризація п-ства –це здійснення організаційно економічних і правових та технічних заходів спрямованих на зміну структури п-ства форм власності, здатність привести п-ство до фін. Оздоровлення та підвищити ефективність вир-ва. Метою проведення реструктуризації є створення повноцінних суб’єктів п-цької д-сті здатних ефективно функціонувати та виробляти конкурентно спроможну продукцію. Процес реструктуризації – це комплекс заходів, спрямованих на відновлення стійкої техн., економ. І фін. Життєздатності п-ства. Існує 2 форми реструктуризації: 1. Оперативна реструктуризація – забезпечує ліквідність п-ства та суттєве поліпшення результатів д-сті п-ства (триває 3-4 місяці) 2. Стратегічна реструктуризація – забезпечує довготермінову конкурентоспроможність п-ства. Порядок реструктуризація п-ства: 1. Попередній аналіз стану п-ства. 2. Включення п-ства до реєстру неплатоспроможних п-ств та організацій. 3. Поглиблений аналіз техніко-економічного та фін. Стану п-ства. 4. Обґрунтування концепції реструктуризації. 5. Розробка плану реструктуризації. 6. Визначення економічної ефективності реструктуризації. Санація – це комплекс послідовних взаємопов’язаних заходів виробничо технічного організаційного та соціального характеру спрямованих на виведення суб’єкта г-вання з кризи та відновлення його прибутковості та конкурентоспроможності. Процес фін. Оздоровлення починається з виявлення та аналізу причин фін. Кризи. Бізнес план фін. Оздоровлення може мати розділи: 1. Заг. Характеристика п-ства та його фін. Стан. 2. Основні параметри проекту бізнес-плану (обґрунтування варіантва санації) 3. Заходи для відновлення платоспроможності та підтримки ефективної гос-кої д-сті. 4. Ринок і конкуренція (стратегія виживання на ринку) 5. Маркетингова діяльність п-ства (стратегія маркетингу) 6. План виробництва та його ресурсне забезпечення. 7. Фін. План (прогнозування фін. Результатів).