Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
СУЧАСНІ ДРОГОБИЦЬКІ ПИСЬМЕННИКИ.docx
Скачиваний:
9
Добавлен:
22.09.2019
Размер:
41.1 Кб
Скачать
    1. Знайомство з Романом Пастухом

«Роман Пастух – потужна, енергетична, об’ємна людина», - такими словами охарактеризував відомого письменника поет-пісняр, заслужений діяч мистецтв України Йосип Фиштик. Як зазначив пан Йосип, у творчому доробку автора є не тільки кількість, але й якість, що є рідкісним явищем у сучасній українській літературі. На його думку, Роман Пастух у своїй збірці лаконічно висловився про світ і події, які переживали знані люди України, тобто в невеликих віршах відобразив велику історію.

Роман Пастух народився 20 лютого 1948 року в с. Уголні Стрийського району Львівської області. У 1975р. закінчив факультет журналістики Львівського державного університету імені Івана Франка.

Працював завідувачем відділу газети «Радянське слово» у Дрогобичі на Львівщині, власним кореспондентом всеукраїнського часопису «За вільну Україну» у прикарпатському регіоні. Нині займається переважно літературною творчістю та краєзнавством.

Член Національних спілок письменників і журналістів України. Журналіст, публіцист, поет, краєзнавець, етнограф, фольклорист, літературознавець. Автор понад тридцяти краєзнавчих, публіцистичних і поетичних книг, чотирьох тисяч статей, нарисів, інтерв’ю, есеїв, наукових досліджень, рецензій з історико-краєзнавчої тематики, надрукованих в українській та діаспорній періодиці, колективних збірниках, альманахах. Співавтор об’ємної енциклопедичної ілюстрованої книги-альбому старожитностей «Дрогобиччина: свідки епох» (разом з Петром Сов’яком та Ігорем Шимком), автори такої ж книги «Стрийщина крізь віки». Ще кілька книг на сьоднішній день підготовлені до друку, зокрема, антологія курйозно-гумористичних бувальщин, збірка віршів і віршованих казок для дітей та ін.

Роман Іванович – редактор, упорядник, автор передмов і післямов до низки книг інших авторів. Член низки національно-культурних товариств і організацій, оргкомітетів. Член ради Львівської обласної організації Національної спілки письменників України. Член президії Львівської обласної організації товариства «Україна-Світ». Ініціатор і організатор повернення історичних назв рідному селу Уголні на Стрийщині, рідному селу І. Франка Нагуєвичам на Дрогобиччині, іншим селам Дрогобиччини і Стрийщини, вулицями Дрогобича,,… встановлення пам’ятників, пам’ятних знаків, пам’ятних таблиць багатьом визначним діячам української культури. Делегат П’ятого з’їзду Національної спілки письменників Украйни у 2005р. Лауреат Бойківських регіональних конкурсів ім.. Мирона Утриска, ім. о. Михайла Зубрицького, конкурсу гумористів «Апостол сміху» всеукраїнської газети «Веселі вісті»

Досі вийшли такі книги Романа Пастуха:

«Вулицями старого Дрогобича», «Історія Дрогобича і датах, подіях і фактах», «Рідна школа в Дрогобичі», «Капелан УПА о. Василь Шевчук – «Кадило»», «Дрогобицькі бувальщини», «Уголна – моє село», «Сонце і тіні», «Дрогобицькі вулиці», «Думи волі», «Дрогобич давній і сучасний», «Грім», «Дрогобич», «На прощу», «Встане день», «Предвічне слово», «Молімося своєю», «Помаранчева революція», «Корона Данила Галицького».

Дрогобицькі письменники працюють у розмаїтих творчих жанрово-стилістичних напрямках. Їхні твори є знаковими для духовного світу і молодого покоління бо формують внутрішній світ особистості. Дуже важливо, щоб молодь, як нерідко потрапляє під впливи ерзац культури, зуміла не оминути істинних духовних цінностей…

У незалежній Україні людина поставила перед собою проблему вибору. Система ринкової економіки потребує сильної і морально здорової індивідуальності. Такий тип національної еліти можна сформувати у відповідному духовному просторі, що здатна витворити література.

Прислухаємось до слова – слухаємо час… Працюємо для оновлення, що завжди розпочинається зі слова.

…Письменники не просто пишуть книги. Вони заповідають нову добу.