Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Соціологія.docx
Скачиваний:
8
Добавлен:
22.09.2019
Размер:
194.48 Кб
Скачать

91. Поняття соціального інституту та його функції.

Соціальні інститути - сукупність юридичних норм, що регулюють соціально – правові відносини (інститут наслідування, шлюбу тощо ).

В залежності від сфер соціальних відносин виділяють такі соціальні інститути:- економічні, які забезпечують відтворення і розподіл матеріальних благ, організацію праці, грошовий обіг і т. д.;- політичні - зв'язані з встановленням виконання і підтримуванням влади;- соціальні або суспільні;

- інститути стратифікації – визначають розміщення позицій та ресурсів;- виховні і культурні – створені для зміцнення і розвитку культури, для соціалізації кожного покоління (родинні інститути, сім'я, школа, наукові інститути);- релігійні, які регламентують відносини людей з представниками релігійних структур (служителів церкви);- відтворення (інститути шлюбу, сім'ї ).

В залежності від сфери дії функцій соціальні інститути ділять на :- реляційні, які визначають ролеву структуру суспільства за різними критеріями: від статі і віку до виду занять і здібностей;- релятивні, які визначають можливість індивідуальної поведінки стосовно існуючих в суспільстві норм дій,а також санкції,що карають порушників(всі види механізмів соціального контролю: культурні, зв'язані з релігією,наукою,ідеологією,мистецтвом і т д)-інтегративні–інститути пов'язані з соціальними ролями, відповідальними за забезпечення інтересів соціальної спільності як цілого.

92. Типологія соціальних інститутів.

Соціальні інститути бувають:економічні,політичні,духовно-культурні,інститути у сфері сім`ї.Ці інститути не існують ізольовано один від одного, вони тісно взаємопов’язані змістовно та функціо­нально, наприклад, соціально-політичний інститут держава діє не тільки у «своїй» політичній сфері, а й в усіх інших царинах суспільства: регулює економічну, господарсько-виробничу діяльність, забезпечує духовно-культурний розвиток, регулює сімейні стосунки тощо. А інститут сім’ї (як основна первинна соціальна спільність суспільства) існує та функціонує на перехрещенні всіх інших соціальних інститутів (власності, зарплатні, армії, освіти, виховання та ін.).

Соціальні інститути створюються та розвиваються століттями, вони безперервно удосконалюються разом з прогресивним рухом суспільства. При цьому дуже важливо, щоб органи (насамперед державні), які управляють суспільним розвитком, не запізнювалися з організаційно-нормативним оформленням тих змін, що назріли в самих соціальних інститутах за нових умов, під впливом соціально-політичного та науково-технічного прогресу.

93. Чинники прогресу та регресу суспільства.

Сучасні західні філософи-технократи пояснюють соціальний розвиток прогресом техніки і технології.Марксистська соціологічна теорія спирається на той безперечний факт, що саме виробництво матеріальних благ забезпечує безпосереднє існування людини.Тому визначальна роль в історичній еволюції суспільства відводиться тут матеріальному виробництву, економічному фактору: рівню розвитку продуктивних сил і виробничих відносин, рівню продуктивності праці.

Поняття"прогрес"співвіднесене з поняттям регрес(зворотний рух)-тип змін,що за своєю спрямованністю протилежний прогресу.Відомо,що будьякий прогрес,будучи сприятливим для одних явищ,здійснюється ціною придушення інших,що між прогресом і регресом існує складний багатобічний зв'язок,який проявляється,насамперед,у тому,що окремі регресивні зміни можуть відбуватися в рамках загального прогресивного розвитку системи,або ж окремі елементи здатні зберігати прогресивний напрям незалежно від наростання регресивних тенденцій системи загалом.

Напрямок розвитку,для якого характерний перехід від нижчого до вищого,від менш досконалого до більш досконалого,називається в науці прогресом.Поняттю прогресу протилежне поняття регресу.Для регресу характерний рух від вищого до нижчого,процеси деградації,повернення до форм і структур,що віджили себе.

Прогрес:науки і техніки,промисловості і сільського господарства,медицини і спорту,моралі і мистецтва,гуманізму і духовності,або,навпаки,-про регрес.

94. Соціальна структура суспільства.

Соціальна структура суспільства - більше соціально-психологічне явище.

Соціальна структура складається в два етапи:

1. Цілі, як особисті, так і загальнозначущі

2. Засоби досягнення цих цілей.

- законні

- Ефективні (найкоротший шлях)

В залежності від співвідношення цілей і засобів складається структура суспільства:

1) Цілі () Засоби () Соціальна поведінка (конформізм) Соціальна структура суспільства (стабільна)

2) Цілі () Засоби (-) Соціальна поведінка (інновація) Соціальна структура суспільства (стабільна)

3) Цілі (-) Засоби () Соціальна поведінка (бюрократизм) Соціальна структура суспільства (стабільна)

4) Цілі (-) Засоби (-) Соціальна поведінка (ретритизм) Соціальна структура суспільства ()

5) Цілі (-) Засоби (-) Соціальна поведінка (заколот, переворот) Соціальна структура суспільства ()

На соціальну структуру суспільства також впливає етнічне і сексуальне нерівність.