Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Соціологія.docx
Скачиваний:
8
Добавлен:
22.09.2019
Размер:
194.48 Кб
Скачать

103. Основні ознаки соціального розшарування суспільства.

Визначальну роль у політичному процесі відіграють великі і малі групи людей. Суспільні групи формуються або природним чином, на основі соціальної диференціації (розшарування) суспільства, або свідомим об’єднанням людей у громадські організації чи створенням певних інститутів із специфічним становищем та інтересами.

У західній соціології на відміну від матеріалістичної соціальної філософії особливе місце займає теорія соціальної стратифікації, яка позначає систему ознак і критеріїв соціального розшарування, нерівності в суспільстві, соціальну структуру суспільства зі своїх особливих позицій. Основним ключовим поняттям теорії соціальної стратифікації є поняття страт , як головного і кінцевого елемента соціальної структури.

Вимірюються і виділяються страти за різними критеріями і ознаками (зайнятість, доходи, побутові умови, освіта, релігійні переконання і т. д.).

Розрізняють одновимірну, тобто здійснювану по якомусь одному ознакою і многоізмерімую структуру, засновану на ряді ознак стратифікації.

Соціальна стратифікація дозволяє досить детально вивчати, причому з різних позицій соціальну диференціацію, внутрішнє розшарування в суспільстві і складну систему зв'язків між стратах, простежувати протилежні потоки соціальної мобільності і т. д. З недоліків цього підходу слід відзначити відому довільність вибору ознак та критеріїв виділення страт, а разом з цим і відсутність належної уваги до основних розрізами соціальної структури, окресленим вище.

104. Роль професії у соціальній стратифікації.

Професія є тією соціальною роллю, яка визначається загальним розподілом праці в суспільстві. Оскільки спеціалізація індивідуумів є їхня функція в суспільстві, професія є важливим фактором, що визначає престиж особистості, його соціальний стан та стиль життя.

Існування професійної стратифікації виникає з двох основних груп факторів. По-перше, одні й ті ж професійні групи складають верхні громадські страти, в той же час як інші види професій знаходяться біля основи соціального будівлі. Престижні професійні групи не розташовуються горизонтально, не стоять на одному і тому ж соціальному рівні, а накладаються один на одного. По-друге, феномен професійної стратифікації простежується і всередині кожної професійної діяльності.

Індивіди, що представляють різні сфери, стратифікована на багато чини, ранги і рівні: від вищих і середніх структур, які здійснюють контроль, до нижніх, яких контролюють і які підпорядковані своїм "директорам", "шефам", "босам", "авторитетам". Таким чином, професійна стратифікація проявляється в цих двох формах:у формі ієрархії професійних основних груп і у формі стратифікації всередині кожного професійного шару .

Специфіка міжпрофесійної стратифікації виявлялася не однаково в минулому й не однозначно діє в сучасному суспільстві. У кастовому суспільстві вона виражалася в існуванні нижчих і вищих каст.

105. Критерії віднесення до страти.

Поняття стратифікація прийшло у соціологію з геології, де воно позначає розташування пластів різних порід по вертикалі. Якщо зрізати пласт земної кори на відоме відстань, то виявиться, що під шаром чорнозему розташовується шар глини, потім піску і т.д. Кожен шар складається з однорідних елементів. Подібно до цього в соціології страта включає людей, що мають однакові доходи, освіта, влада і престиж. Багаті входять в одну страту з багатими, а середні - із середніми.

Соціологія уподібнила будова суспільства будовою Землі і розмістила соціальні верстви (страти) також по вертикалі. Підставою служить драбина доходів: бідняки займають нижчу сходинку, заможні групи населення - середню, а багаті - верхню.

Кожна страта включає тільки тих людей, які мають приблизно однакові доходи, влада, освіта і престиж. Зверху вниз у суспільстві розташовані страти багатих, заможних (середній клас) і бідних людей. Великі громадські страти іменують ще класами, всередині яких ми можемо виявити більш дрібні підрозділи,які власне і називаються шарами,або стратами.Клас багатих розбивається на шари-верхній(мільярдерів)і нижній (мільйонерів).Середній клас складається з трьох шарів,а нижчий(бідний)клас-з двох(найнижчий шар його).Отже,соціальна стратифікація - сукупність розташованих у вертикальному порядку соціальних верств: бідних, заможних, багатих. Соціальні верстви розташовані тут за критерієм нерівного доступу до влади, багатства, освіти і престижу.