Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичні вказівки до практики(1).doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
23.09.2019
Размер:
254.98 Кб
Скачать

4.4. Виробнича практика щодо написання кваліфікаційної роботи бакалавра

Виробнича практика щодо написання кваліфікаційної роботи студентів за спеціальністю «Фінанси і кредит» проводиться для освітньо-кваліфікаційного рівня «бакалавр» протягом 3 тижнів і є важливим і заключним етапом професійної підготовки. Вона дає можливість реально застосувати одержані теоретичні знання для поглибленого аналізу фінансово-економічної діяльності підприємства (організації або установи), виявити слабкі місця й недоліки цієї діяльності, визначити шляхи та методи їх подолання, розробити й обґрунтувати пропозиції з удосконалення процесів фінансово-економічної діяльності, планування, організації, контролю та звітності суб’єктів господарювання в ринкових умовах.

Метою практики є ознайомлення студентів з практичною стороною питань, які висвітлюють обрану бакалавром тему та поставлені керівником для виконання кваліфікаційної роботи, ретельне вивчення та дослідження об’єкту роботи, визначення, яким чином вирішуються, або можуть бути вирішені питання, що необхідно розкрити в роботі. Основним результатом цієї практики є накопичення необхідної для написання кваліфікаційної роботи бакалавра статистичної та фінансової звітності, емпіричного матеріалу, що характеризує участь підприємства у інвестиційному процесі; грошово-кредитних операціях та інших видах діяльності.

Змістом практики є:

  • ознайомлення зі структурою, організацією та технологією виробництва підприємства, яке є базовим при розробці кваліфікаційної роботи бакалавра, його особливостями, сильними сторонами та вадами;

  • знайомство з переліком і змістом економічної, технічної та іншої документації, яка буде потрібна в ході виконання роботи;

  • вивчення економічної та іншої доцільності питань, які будуть розроблятися в кваліфікаційній роботі бакалавра;

  • аналіз фінансово-економічної діяльності підприємства, виявлення недоліків і слабких місць цієї діяльності, розробка і обґрунтування пропозиції щодо удосконалення діяльності підприємства, підвищення ефективності його функціонування;

  • використання пакетів прикладних програм на ПЕОМ, які необхідні при роботі з виробничими матеріалами.

Програма виробничої практики щодо написання кваліфікаційної роботи бакалавра передбачає врахування обраної студентами теми, та направлена на поглиблення практичної підготовки студентів по плануванню, організації управління і економіки виробництва, використанню основних і оборотних засобів, організації матеріально-технічного постачання і т.д. Продовження вивчення новітніх досягнень у використанні передових методів праці, їх зв’язку з заохочувальною системою оплати праці. Особлива увага приділяється вивченню питань техніки безпеки, охорони праці і протипожежній техніці. Студенти знайомляться з різними видами нових технічних засобів, методами передбачення нещасних випадків і створення небезпечної техніки та небезпечних умов праці.

Завдання виробничої практики щодо написання кваліфікаційної роботи бакалавра визначається індивідуально для кожного студента керівником дипломної роботи у відповідності з обраною ним темою. З урахуванням цього визначаються база практики, її зміст, необхідні структурні підрозділи, функціонування яких має відношення до розроблюваної теми.

Програма практики та перелік завдань уточнюються з керівником практики від виробництва та спеціалістом відповідного виробничого підрозділу. У разі необхідності, здійснюється корегування індивідуальних завдань після консультацій з керівником роботи від виробництва. Індивідуальний характер завдання передбачає, разом з тим, дотримання кожним студентом загальних вимог. Це вивчення наступних питань:

  1. Напрямки і види діяльності підприємства;

  2. Організаційна структура управління підприємством;

  3. Матеріальні, нематеріальні та трудові ресурси підприємства, аналіз ефективності їх використання;

  4. Аналіз фінансової діяльності підприємства, її економічних показників, оцінка перспектив їх подальшого розвитку;

  5. Розробка конкретних заходів та пропозицій щодо підвищення ефективності діяльності суб’єкту виробничої практики.

Матеріали індивідуального завдання обов’язково використовуються в розрахунковій частині кваліфікаційної роботи та в додатках до неї. Індивідуальне завдання повинно бути оформлено відповідно до встановлених вимог і завірено студентом та керівниками практики від організації та університету.

За час проведення практики студенти повинні узагальнити теоретичні положення, статистичні дані, виконати відповідну розрахункову роботу, зробити потрібні практичні висновки, сформувати основну текстову частину кваліфікаційної роботи бакалавра.

Додаток А

Порядок

проходження практики студентами

п/п

Види практики

Семестр

Тривалість тижнів

Час проведення

1.

Навчальна практика (з обчислювальної техніки)

2

2

червень

2.

Аналітична виробнича практика

4

2

червень

3.

Фінансово-аналітична виробнича практика

6

2

червень

4.

Виробнича практика щодо написання кваліфікаційної роботи бакалавра

8

3

травень

Додаток Б

Календарний графік

проходження практики студентом

Найменування роботи

Підрозділ, де виконується робота

Термін виконання

Підпис

керівника практики

Додаток В

Зразок оформлення титульного листка