Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Хіміко-лісовий комплекс.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
26.09.2019
Размер:
92.67 Кб
Скачать

Целюлозно-паперова промисловість

Об’єднує підприємства по виробництву целюлози, деревної маси, різних видів паперу, картону та виробів з них. Дана промисловість виробляє більше 150 видів продукції, але задовольняє потреби держави і населення в папері на 50%. В Україні не виробляють взагалі, або виробляють в недостатній кількості окремі види паперу, а попит при цьому дуже великий: папір офсетний, папір газетний, пергамент тощо

Виготовлення паперу в Україні виникло на початку ХVІІ ст., а машинне виробництво – у ХІХ ст. Багато паперових і картонних підприємств існують з ХІХ ст. або початку ХХ ст. Як наслідок: застаріле обладнання і зношення основних фондів на 70-90%. В результаті – якість сировинної маси виготовленої на цьому обладнанні не відповідає стандартам і вимогам виробництва паперу.

Фактори розміщення

  • наявність деревної сировини;

  • наявність джерел води;

  • наявність електроенергії.

Головні центри: Жидачів (Львівська обл.), Рахів (Рахівська картонна фабрика, Закарпатська обл.), Херсон (целюлозно-паперовий комбінат), Ізмаїл (целюлозний завод, Одеська обл), Обухів (київська обл.), Корюківка (Чернігівська обл.), Малин та Полінка (Житомирська обл.), Перечин, Свалява (Закарпатська), Коростень тощо.

Сировиною крім деревини, ще може бути макулатура та солома хлібних злаків, конопель, льону (з волокнистих культур виготовляють спеціальні сорти паперу: для цигарок, малювання та креслення для банкнот).

Лісохімічна промисловість

Галузь ЛПК, яка об’єднує виробництва з хімічної переробки деревини.

Сировина: деревина листяних порід, соснові пні, живиця.

Виробництва:

  • виробництва на основі термічного розкладання сировини (піроліз деревини). Продукція : деревне вугілля, оцтова кислота, деревна смола, спирт.

  • Каніфольно-скипидарне і смоло-скипидарне виробництво. Продукція: каніфоль, скипидар, смоли, ефірні масла.

Умови розміщення

- тяжіння до лісопильних районів.

Регіони розміщення: Найбільші лісохімічні підприємства знаходяться у Закарпатській обл. (Свалява, Великий Бичків, Перечин), Коростень (Житомирська обл.), Київ, Славута (Хмельницька область), Вигода (Івано-Франківська обл.).

Особливості лісохімічної промисловості:

- високий рівень зносу устаткування (80%) – потрібна модернізація, або повна заміна обладнання

Найбільші підприємства з виготовлення меблів розташовані у Києві, Харкові, Львові, Ужгороді, Мукачеві, Одесі, Дніпропетровську, Луганську, Донецьку, Івано-Франківську, Чернівцях та інших містах.

Перспективи розвитку:

Розвиток лісопромислового комплексу у перспективі залежить у великій мірі від наявності деревної сировини.

Головне завдання: забезпечення лісоматеріалами і виробами з деревини в умовах обмежених лісових ресурсів.

Напрямки розвитку:

  • підвищення ефективності виробництва;

  • перехід на ресурсозберігаючі і маловідходні технології;

  • забезпечення галузі власною сировиною;

  • зменшення трудових витрат

Але все це можливе тільки на основі реконструкції і модернізації (а в умовах дефіциту коштів практично не можливо замінити морально застаріле і фізично зношене обладнання). Потрібні інвестиції.

12