Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2 пов.житл. пояснююча.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
27.09.2019
Размер:
384.34 Кб
Скачать

ВСТУП

Капітальне будівництво є однією з найважливіших галузей народного господарства, від якої залежить ефективність функціонування всієї системи господарювання в країні. Від розвитку будівництва залежить також вихід економіки дер­жави з кризового стану й виведення її на світовий рівень.

Сьогодні в Україні будівництво перебуває в занепаді: основні фонди зношені майже на 60 %, у середньому на одну родину вони втричі менші ніж в Росії і вчетверо - ніж у Литві.

На ринку будівельних робіт станом на 2012 рік працює близько семи тисяч будівельних організацій в яких зайнято 764 тис. працівників, 46 % будівель­них організацій об'єднані в корпорації та кон­церни, інші працюють на ринку самостійно, 86,4 % підрядних організацій мають недержавну форму власності.

Значне скорочення обсягу бюджетних капі­таловкладень на початку 90-х років при переході економіки держави до ринкових відносин приз­вело до кризи в будівельному комплексі. В зв'язку з скороченням обсягів робіт виникла гостра кон­куренція на підрядному ринку і це змусило буді­вельників шукати нові форми і методи господарювання. Об'єктивно назріла необхідність корін­них змін у будівельному комплексі, його реструк­туризації.

Реструктуризація будівельного комплексу - це ряд заходів, спрямованих на структурні зміни в середині будівельного комплексу в галузі інвес­тицій, форм власності, виробничих і трудових від­носин та інших, які мають суттєвий вплив на його функціонування. Реструктуризація передбачає, насамперед, трансформацію відносин власності замість однієї державної здійснюється перехід до різних форм власності: державної, колективної та приватної. Зміна структури відносин власності, в свою чергу, викликає зміну процесів економіч­ного відтворення і, зокрема, зміну співвідношень виробництва, розподілу, обміну та споживання.

Державні будівельні організації шляхом при­ватизації перетворилися на акціонерні товарис­тва, в результаті чого набули самостійності в формах і методах господарювання. Поряд з ними з'явилися нові будівельні організації, засновані на колективній та приватній власності. Ринок по­повнився новими видами будівельних матеріалів, які потребують впровадження нових технологій. Значних змін зазнали також трудові відносини в колективах. Скорочення капітальних вкладень призвело до пошуку нових форм інвестування.

Аналіз сучасного стану інвестиційного про­цесу в регіонах України свідчить про його низьку ефективність, орієнтацію на централі­зовані методи управління, ігнорування соціально-економічних потреб регіонів і його населення, крайню монополізацію його формування, особ­ливо при реалізації і функціонуванні. Тобто потрібно шукати новий підхід до

формування і здійснення інвестицій з використанням можли­востей регіонального самоуправління і регульо­ваних ринкових відношень. При цьому сам пере­хід до регульованої ринкової економіки потребує корінної зміни всієї системи управління інвести­ційною діяльністю у регіоні (області, великому місті). У зв'язку з цим виникає гостра необхідність у проведенні роботи щодо створення такої сис­теми управління інвестиційно-структурною полі­тикою і процесом реалізації інвестицій, яка спри­яла б забезпеченню нормального функціонування територіальних структур, вирішенню комплексу економічних, соціальних, екологічних, містобу­дівних та інших проблем.

1.1.Вихідні дані

Згідно завдання на курсове проектування розробляється проект „П’яти поверховий десяти квартирний житловий будинок” для будівництва в Черкаській області.

Будівля, що проектується відноситься до II класу, II степені довговічності та II степені вогнестійкості. За конструктивними ознаками будівля безкаркасна. За конструктивними ознаками будівля безкаркасна.

Об’ємно-планувальну схему прийнято згідно паспорта типового проекту т.п. 48-060с.13.88

Район будівництва розташований в 5 кліматичному районі. Температура зовнішнього повітря найбільш холодної п’ятиденки – 25 оС [1], середньодобова нормативна температура зовнішнього повітря – 29 оС [1]. Температура внутрішнього повітря 18 оС [2].

В районі будівництва глибина промерзання ґрунтів 1,0 м [1]. В межах будівельного майданчику звичайні інженерно геологічні умови, ґрунт – супісок твердий, рівень ґрунтових вод 8 м., рівень ґрунтових вод 11 м. Напрямок переважаючих вітрів північно – західний [1].

В будівлі, що проектується прийняті наступні конструктивні елементи:

- фундаменти – збірні стрічкові

стіни зовнішні – запроектовані із керамічної цегли розміром 510мм.

- внутрішні стіни – запроектовані із керамічної цегли розміром 380мм.

- перегородки – запроектовані із керамічної цегли розміром 120мм.

- перекриття і покриття – збірні залізобетонні панелі

- перемички - збірні залізобетонні

- сходи - збірні залізобетонні

- покрівля – Азбесто – цементні хвилясті листи

- підлоги – лінолеум, дощата , керамічна плитка.

- вікна – по серії 1.236-6, випуск 1;

- двері – по серії 1.136-10; 1.136.5-19; 1.236-5, випуск 1.

1.2.Генеральний план

Під будівництво „Двохквартирного житлового будинку” відведена вільна від забудови ділянка розмірами 10,8 х 34,8 м. Ділянка має спокійний рельєф місцевості з невеликим нахилом у північно – західному напрямку.

Крім будівлі, що проектується на генеральному плані розмірами 125 х 108,5 м розташовані й інші будівлі і споруди, наведені в табл. 1.

Таблиця 1

Експлікація будівель і споруд

Позиція

Назва

Площа

забудови, м2

Примітка

1

2

3

4

Будівля, що проектується

Майданчик для ігор

Альтанка

Штучне озеро

194,4

210,0

4,0

340,0

Горизонтальна прив’язка даної будівлі здійснюється до червоної лінії дороги на відстані 47,5 м в західному напрямку і до існуючої будівлі на відстані 28 м в північному напрямку.

Вертикальне планування передбачає відвід атмосферних опадів від споруди за рахунок вимощення. Для озеленення ділянки передбачаємо дерева рядового, групового та поодинокого насадження, газони, клумби, чагарники та кущі.

Вертикальна прив’язка будівлі

  1. Знаходимо чорні відмітки кутів будівлі:

де Нм – менша горизонталь;

Нгор. – крок горизонталей;

dм – відстань від кута будівлі до меншої горизонталі;

d – відстань між горизонталями.

Рис.1 Фрагмент генерального плану

Знаходимо уклон сторін:

Визначаємо середній уклон:

Приймаємо уклон і = 0,011

  1. Визначаємо середню чорну відмітку

  1. Знаходимо червоні відмітки. Для цього приймаємо

  1. Визначаємо відмітку чистої підлоги:

  1. Знаходимо висоту цоколя для кожного кута:

Техніко – економічні показники генерального плану

Таблиця 2

Назва

Одиниця

Виміру

Кількість

  1. Площа генерального плану

  2. Площа забудови

  3. Площа доріг і тротуарів

  4. Площа зеленого насадження

  5. Коефіцієнт забудови

  6. Коефіцієнт озеленення

м2

м2

м2

м2

-

-

108500

1907

3760

1250

22,12

14,53

9

Таблиця 3

Дані для побудови „Рози вітрів”

Черкаська

область

місяць

Повторення напрямку вітру

Пн

Пн-Сх

Сх

Пд-Сх

Пд

Пд-Зх

Зх

Пн-Зх

Січень

11

10

8

16

11

12

12

20

Липень

18

10

6

5

6

7

13

35

Середнє

14,5

10

7

10,5

8,5

9,5

12,5

27,5