Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Модуль 3 Страхова справа.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
28.09.2019
Размер:
690.69 Кб
Скачать

102. Страхування професійної відповідальності громадян.

Страхування професійної відповідальності покликане захистити майнові інтереси страхувальника, пов'язані з його обов'язком відшкодувати шкоду, заподіяну третім особам під час здійснення професійної діяльності, й водночас захищає інтереси третіх осіб.У разі страхування професійної відповідальності має бути врахована індивідуальна специфіка діяльності кожної категорії осіб Страхування професійної відповідальності здійснюється в Украї­ні в добровільній формі.

Суб'єктами страхування професійної відповідальності є:

—   страховик, який отримав відповідну ліцензію на здійснення такого страхування;

—   страхувальник — юридична особа або дієздатний громадя­нин, які уклали договір страхування;

—   треті особи — юридичні особи та дієздатні громадяни, які є споживачами послуг страхувальника, майновим інтересам (фі­нансові збитки, збитки, завдані майну), життю, здоров'ю, упуще­ній вигоді яких страхувальником може бути завдано шкоди.

Умови страхування. Страхування здійснюється на випадок виникнення в особи, яка надає професійні послуги, зобов'язань щодо відшкодування прямих матеріальних збитків, завданих тре­тім особам унаслідок:

• неналежного виконання нею своїх професійних обов'язків;

•  порушення положень законодавчих і нормативних актів під час надання професійних послуг.

Страховик зобов'язується згідно з договором страхування ви­платити страхувальникові компенсацію за будь-яким позовом третьої сторони за шкоду, заподіяну їй страхувальником через недбалість або помилку. Договір страхування зобов'язує страхувальника негайно по­відомити про будь-який позов або намір притягти його до відпо­відальності.

Винятки з договору страхування. Зазвичай виключається від­повідальність, що виникає з таких причин:

-через дискредитацію та наклеп (хоча такий ризик може бу­ти включений за додаткову плату);

-через нечесність, шахрайство, кримінальні дії страхувальника;

-застосування за договорами страхувальника штрафних санк­цій, гарантійних чи аналогічних їм зобов'язань; -проведення страхувальником або особами, які перебувають із ним у трудових відносинах, експериментів і дослідів.

Термія страхування. Договори добровільного страхування професійної відповідальності можуть укладатися на строк від 1 до 12 місяців. Покриваються всі позови, які були подані в період дії договору.Територіальні межі страхування. Договір страхування пе­редбачає покриття робіт, які виконуються у межах країни

Страхова сума визначається за домовленістю сторін (із зазначенням загального та індивідуального ліміту від­повідальності)

Андеррайтинг: Страховик ретельно вивчає історію діяльності страхувальника, вік, досвід і кваліфікацію працівників, кількість партнерів і працівників фір­ми, якість контролю, клієнтуру. На ступінь ризику впливають ма­сштаби підприємства, наявність діючих офісів за кордоном та особливості національного законодавства в цих країнах.

Страхова премія залежить від таких факторів: страхової суми; обраних страхових ризиків.

Види:

Страхування професійної відповідальності нотаріусів.

Страхування професійної відповідальності будівельників.

Страхування професійної відповідальності лікарів.

Страхування професійної відповідальності аудиторів, бух­галтерів

Страхування професійної відповідальності учасників рин­ку цінних паперів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]