Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЕКЗАМЕНАЦІЙНИЙ БІЛЕТ А.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
29.09.2019
Размер:
9.28 Mб
Скачать

Екзаменаційний білет № 30

1. Дискретна ам, чм, фм модуляція. Часове та спектральне подання вфм.

Модуляція - зміна параметрів сигналу перенощика по закону пераваємого повідомлення. При дискретній модуляції закодоване повідомлення перетворюється в послідовність посилок шляхом впливу кодавих символів на переносчик.

Якщо в якості сигналу перенощика використати гармонійне коливання, то змінюючи його амплітуду отримаємо амплітудну модуляцію (АМ), змінюючи частоту – частотну (ЧМ). ВФМ – відносно фазова модцляція при якій «0» передається посилкою з початковою фазою попереднього елементу сигналу, а «1» - посилкою з початковою фазою що відрізняються від попередньої на П (період).

Часове подання ВФМ.

Спектральне подання. де w0 – частота сигнала переносчика (несуча частота) і дві бічні смуги частот : верхня і нижня.

2. Знайти відносну різницю показників заломлення, числову апертуру, кількість мод та нормовану частоту волоконного світловода зі ступінчастим профілем показника заломлення, якщо показники заломлення серцевини та оболонки дорівнюють відповідно n1=1,452 та n2=1,446 на довжині хвилі =1,3 мкм. Пояснити фізичну суть розрахованих параметрів.

Дано n1=1.452 n2=1.446 λ =1.3мкм. профіль ступінчастий

Знайти: ∆, ΝА, мод,V-?

Знайдемо відносну різницю показників заломлення ∆:

Розрахуємо числову апертуру ΝА для даного світловоду

Для ступінчатого профілю показника заломлення Вс кількість мод вираховується за формулою:

Кількість мод – кількість типів хвиль що мають свої швидкості і форми, що можуть розпоповсюджуються по даному Вс . Мода характеризується розподілом поля у поперечній перерізі і фазою.

Нормована частота – значення, що показує чи одномодовий режим OC V<2,405 передачі чи багатомодовий V>2,405.

Числова апертура – пов’язана з апертурним кутом Qа – що є кутом під яким ще можна ввести світло у серцевину і досягти повного внутрішнього відбивання.

Відносна різниця показника показника заломлення – відношення різниці показників заломлення серцевини і оболонки до показника заломлення серцевини.

3. Призначення та склад операційної системи. Основні обслуговуючі програми.

ОС.- головна програма ,завдяки якій проходить спілкування між компютером і людиною

ОС- це буфер-передатчик між комютерним залізом та ін програмами . ОС прийма на себе сигнали-команди, які посилають інші програми і перекладає їх на зрозумілу машині мову. ОС керує всіма підключеними до ком-ра пристроями, забезпечуючи доступ до них іншим програмам

Люба ОС складається як мінімум із трьох обовязкових частин:

1)Ядро, командний інфаретор- перекладач з програмної мови на залізну , мова машинних кодів

2) Спеціалізовані програмки для керування різними пристроями0драйверами

3)інтерфейс

ОС діляться на однозадачні(DOS) і багатозадачні (Windows)

ОС буває “однопользовательской”(windows 98 ME) “многопользовательской”(Windows NT 2000)

ОС буває 16-розрядні ОС(DOC? Windows 3.1. 3.11) 32-розрядны(Windows 98/ME)

30.3 ОС виконує управління апаратною комп’ютера, дозволяє підключити та використовувати різноманітні пристрої (клава, моніт, скан ітд) це дозволяє запускати програми користувача та різні обслуговуючі програми. Отже ОС реалізує діалог користувач - комп’ютер, керує всіма пристроями, що входять в комп. Ос складається з комплексу програм. Найбільш відомі – MS DOS, WINDOWS.

Склад MS DOS: BIOS (базова система введення - виведення); IO.SYS (доповнює Биос); MSDOS.SYS (головний модуль); COMMAND.COM (командний процесор); CONFIG.SYS (доп прог для підключення різних програм, драйверів) AUTOEXEC.BAT (доп прог для авто запуску прог по бажанню користувача). ОС WINDOWS також складається з комплексу програм, але оформлено все більш красиво на екрані і керування реалізується мишкою. Деякі команди ОС – type (виведення на екран тексту файла); copy (копіювання файлу); dir (виведення на екран списку файлів каталогу).

Операційна система (ОС) – програма, завдяки якій, проходять процеси обміну інформацією між людиною та комп’ютером.

ОС – приймає команди (сигнали), що посилаються від інших пристроїв, що підключені до комп’ютера, обробляє їх, і у зрозумілій машинній мові здійснює керування б.я. пристроїв, що підключені і підпорядковані даній машині. ОС забезпечує доступ до б.я. інтерфейсу комп’ютера іншим програмам і підпрограмам.

ОС має в своєму складі мінімум 3 частини:

  • ядро – командний інтерпретатор – представляє введені людиною команди у формі машинного коду.

  • драйвера – спеціальні програми, що призначені для керування б.я. пристроями, які обслуговує ОС. Кожен пристрій потребує окремого драйвера.

  • інтерфейс – стик, як програмний так і апаратний, між безпосередньо комп’ютером і зовнішнім пристроєм.

ОС бувають: однозадачні (DOS) і багатозадачні (Windows), призначені для одного користувача (W98 (МЕ) і багатьох користувачів (W Vб) - (серверна ОС), бувають 8-ми розрядні (DOS), 16- ти розрядні (Windows 3.11), 32-х розрядні (Windows 98).

До обслуговуючих програм слід віднести М.Office, ряд орхіваторів (WinRAR, WinZip), антівірусних програм (Dr. Web, Nod 32), поштовий клієнт та Інтернет браузери та ін.