Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЕКЗАМЕНАЦІЙНИЙ БІЛЕТ А.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
29.09.2019
Размер:
9.28 Mб
Скачать

Екзаменаційний білет № 47

1. Паралельний коливальний контур: записати співвідношення для комплексного вхідного опору, амплітудно-частотної та фазочастотної характеристик, побудувати графіки.

1. АЧХ контура

Имеет один максимум при

2. ФЧХ контура

убивает от π/2 при ω-0 до –π/2 при ω-∞

проходит через 0 приω0

Комплексное сопротивление контура

Характеристики контура определяются индуктивностью

Контур ведет себя подобно емкости

2. Системи пдп із зворотнім зв’язком: алгоритм, класифікація, характеристики.

В системах з ЗЗ введення в передаючу інформацію надмірності проводиться з урахуванням стану дискретного каналу. З погіршенням стану канала, надмірність, яка вводиться, збільшується, і навпаки, по мірі покращення стану вона зменшується.

В залежності від призначення ЗЗ розрізняють системи з:

  • Вирішальним зворотнім зв’язком (ВЗЗ)

  • Інформаційним зворотнім зв’язком (ІЗЗ)

  • Комбінованим зворотнім зв’язком (КЗЗ).

В системах з ВЗЗ, приймач, прийнявши кодову комбінацію і проаналізувавши її на наявність помилок, прийняв кінцеве рішення про видачу комбінації отримувачу інформації або про її стирання ( посилку по зворотньому каналу сигналу про повторну передачу цієї кодової комбінації – перезапит). У випадку прийняття кодової комбінації без помилок, приймач формує та направляє в канал ЗЗ сигнал підтвердження, який отримує передатчик ПКпер і передає слідуючу КК. Таким чином, в системах з ВЗЗ активна роль належить приймачу, а по зворотньому коналу передаються вироблені ним сигнали рішення (звідси і назва вирішальний ЗЗ):

В системах з Ізз по зворотньому каналу передаються відомості про код.комбінації, що надходять па приймач до їх кінцевої обробітки і прийняття заключних рішень. Окремим випадком ІЗЗ являється повна ретрансляція код.комбінації або їх елементів що надходять на приймальну сторону.

В найбільш загальному випадку приймач виробляє спеціальні сигнали, які мають менший об’єм ніж корисна інформація, але характеризують якість її прийому, які по каналу ЗЗ направляються передавачу. Отже, по каналу ЗЗ передається вся корисна інформація або інформація про її відмінні ознаки, тому такий ЗЗ наз. Інформаційний.

Алгоритм роботи системи ПДП з ІЗЗ: прийнята по каналу ЗЗ інформація аналізується передавачем, приймає рішення про передачу слід код.комбінації або про повторення раніше переданої. Після цього передавач передає службові сигнали про прийняття рішення, а потім відповідні код.комбінації . У відповідності з прийнятими від передавача службовими сигпалами, приймач КПР або видає накопичену код.комбінацію отримувачу інформації, або стирає її та запам’ятовує заново передану.

В системах з КЗЗ рішення про видачу код.комб. отримувачу інформації або про повторну передачу може прийматися і в приймачі, і в передавачі системи ПДП, а канал ЗЗ використовується для передачі як квитанцій, так і рішень.

Системи з ЗЗ поділяють також на системи з обмеженим числом повторень та з необмеженим, системи без пам’яті та системи з пам’яттю.

Найбільш розповсюдженими алгоритмами роботи системз ЗЗ являються:

  • ВЗЗ з очікуванням сигналу ЗЗ,

  • З безадресним повторюванням та блокуванням приймача

  • З адресним повторенням.

Системи з очікуванням – після передачі код.комб. або очікують сигнал ЗЗ або передають ту ж код.комб, але передачу паступної код.комб починають тільки після отримання підтвердження по раніше переданій комбінації.

Системи з блокуванням здійснюють передачу безперервної послідовності код.комб при відсутності сигналів ЗЗ по переданим S комбінаціям. Після виявлення помилок в (S+1)-й комбінації вихід системи блокується на час прийому S комбінацій, в запам’ятовуючому пристрої приймача системи ПДП стираються S раніше прийнятих код.комб і посилається сигнал перезапиту. Передавач повторює передачу S останніх переданих код.комб.

Системи з адресним повторюванням відрізняє те, що код.комб з помилками відмічаються умовними номерами, у відповідності з якими передавач проводить повторну передачу тільки цих код.комб.