Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
PZ_OSPS_Ch-2.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
08.11.2019
Размер:
518.14 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ОДЕСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ МОРСЬКИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Кафедра «Охорона та безпека на морі»

Охорона суден

і портових засобів

Частина ІІ

Кодекс оспз

Методичний посібник

для практичних занять та самостійної роботи студентів з дисципліни

«Охорона суден і портових засобів»

Напрямки підготовки:

6.050503 «Машинобудування»;

6.051201 «Суднобудування і океанотехніка»;

6.060101 «Будування»;

6.070104 «Морський і річковий транспорт»

Одеса 2009

Методичний посібник (частина ІІ) для практичних занять і самостійної роботи студентів з дисципліни «Охорона суден і портових засобів» складений викладачами кафедри «Охорона та безпека на морі» Одеського національного морського університету: кандидатами технічних наук, професором Волошиним Андрієм Олександровичем, доцентами Сем’яніновим Володимиром Миколайовичем та Шуньгіним Сергієм Аркадійовичем згідно з робочою навчальною програмою дисципліни «Охорона суден і портових засобів».

В методичному посібнику наведені тексти положень, прийняті в Україні, які регулюють важливі питання щодо виконання вимог Кодексу ОСПЗ при організації охорони суден і портових засобів в портах України.

Методичний посібник (частина ІІ) обговорений і схвалений на засіданні кафедри «Охорона та безпека на морі» і рекомендований до відкритого друку.

Протокол засідання кафедри ОБМ ОНМУ № 5 от 27.01.2009 року.

Рецензент:

кандидат технічних наук, професор ОНМУ Груздєв В.В.

cтоp. 53, таблиць – 13, бібл. – 3 назв.

Вступ

Останнім часом світове товариство дуже занепокоєно зрістом кількості актів тероризму у всіх його формах і зростанням випадків захоплення та грабежів морських суден. Незаконні дії проти судноплавства ставлять під загрозу безпеку людей та їхньої власності, негативно впливають на роботу морських служб і підривають довіру до безпеки морського судноплавства. Проблема захисту торговельних суден і їх екіпажів від шахрайських нападів терористів та сучасних піратів – одна з самих актуальних, і в той же час, одна з важко вирішуємих задач в морській індустрії в теперішній час.

По закінченню вивчення дисципліни «Охорона суден та портових засобів» студенти повинні знати:

  • види оглядів та перевірок суден і портових засобів з охорони;

  • рівні охорони;

  • нормативну і звітну документацію з охорони;

  • документи, які свідчать про відповідність суден и портових засобів вимогам Міжнародного кодексу з охорони суден та портових засобів;

  • теоретичні основи складання планів охорони суден та портових засобів.

Основними нормативними документами з питань охорони суден та портових засобів є:

  1. Поправки 2002 року до Міжнародної конвенції щодо спасіння життя людини на морі (СОЛАС-74).

  2. Міжнародний кодекс з охорони суден та портових засобів.

  3. Постанови Кабінету Міністрів України, Накази і розпорядження Міністерства транспорту і зв’язку України і Державного підприємства «Агентство морської безпеки».

В цьому методичному посібнику (частина ІІ) наведені тексти положень, прийняті в Україні, які регламентують питання: проведення оцінки охорони портових споруд, методики визначення безпеки портової споруди, складання плану охорони портового засобу схвалення оцінок і планів охорони портових засобів та видачу Актів про відповідність портових засобів.

З метою скорочення обсягу навчального матеріалу, який має вивчити студент, тексти нормативних документів наведені в методичному посібнику не повністю. Але скорочені були другорядні положення, які не входять до обов’язкових питань програми дисципліни «Охорона суден та портових засобів».

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]