Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ВИМОГИ ДО РОБІТ.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
08.11.2019
Размер:
217.09 Кб
Скачать

КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ЛІНГВІСТИЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

КАФЕДРА МОВ І ЦИВІЛІЗАЦІЙ

БЛИЗЬКОГО ТА СЕРЕДНЬОГО СХОДУ

Методичні вказівки до написання й оформлення

студентських наукових робіт

Обговорено та затверджено

на засіданні кафедри мов і цивілізацій

Близького та Середнього Сходу

протокол № 1 від 29 серпня 2006 р.

Київ 2007

1. Загальні методичні вказівки

Студентська наукова кваліфікаційна робота (курсова, дипломна, магістерська) є заключним етапом навчального процесу підготовки фахівця на відповідному курсі навчання або за відповідним кваліфікаційним рівнем бакалавра, спеціаліста, магістра та є підсумком самостійного комплексного дослідження однієї з проблем східної філології або перекладознавства. Студентська наукова кваліфікаційна робота є важливою частиною навчального процесу, головне завдання якого – підготовка висококваліфікованих філологів-сходознавців, які здобули базову або повну вищу освіту, спеціальні вміння та знання, достатні для виконання завдань та обов’язків певного рівня професійної компетенції, що передбачені для посад у державних і комерційних, освітніх, науково-дослідних та ін. установах загально-гуманітарного профілю. Студентська наукова кваліфікаційна робота є результатом самостійної праці, підтвердженням оволодіння студентом сучасними фундаментальними та спеціальними філологічними знаннями, його вміння застосовувати методи лінгвістичного аналізу.

Курсова робота в КНЛУ по кафедрі мов і цивілізацій Близького та Середнього Сходу виконується на ІІІ, IV і V курсах з перекладознавства (ІІІ і V курси) і теоретичних мовних дисциплін (IV курс, ІХ семестр). Магістерська робота виконується на V курсі протягом ІХ-Х семестрів навчання. Для керівництва підготовкою кваліфікаційної роботи, надання консультаційної допомоги кожному студента призначається науковий керівник зі складу провідних викладачів кафедри.

Головною передумовою якісного виконання роботи є міцне засвоєння основних теоретичних знань за нормативними та спеціальними курсами, оволодіння навичками досліджень під час проходження виробничої практики, участь у науково-дослідницьких заходах кафедри, університету та інших академічних закладів.

Мета написання студентської наукової кваліфікаційної роботи полягає в закріпленні та систематизації теоретичних знань, які були набуті студентом під час навчання, поглиблення практичних навичок самостійної роботи над розв’язанням конкретної наукової проблеми шляхом використання літературних джерел, методичних та інших матеріалів.

Студентська наукова кваліфікаційна робота повинна містити елемент новизни та самостійності виконання і свідчити про вміння студента орієнтуватися в актуальній науковій проблематиці, самостійно опрацьовувати конкретне наукове завдання, правильно оформляти свою наукову працю.

Дипломна (магістерська) робота – це кваліфікаційний документ, на основі якого Державна екзаменаційна комісія (ДЕК) визначає рівень кваліфікації спеціаліста /магістра та здатність до подальшої самостійної роботи у різних наукових, практичних, виробничих галузях.

Основні етапи виконання студентської наукової кваліфікаційної роботи:

1. Вибір і затвердження теми роботи.

2. Підбір та вивчення літературних джерел, методичних матеріалів.

3. Розробка плану написання роботи.

4. Збір, обробка та аналіз матеріалу відповідно до теми дослідження.

5. Написання та оформлення роботи.

6. Підготовка до захисту і захист кваліфікаційної роботи.

2. Вибір і затвердження теми кваліфікаційної роботи.

Тему кваліфікаційної роботи студент обирає з орієнтовної рекомендованої тематики робіт, що визначаються та затверджуються кафедрою або обирає самостійно, користуючись порадами свого наукового керівника, виходячи з актуальних проблем у галузі лінгвістики, наявності власних наукових інтересів та професійних нахилів. Студент, пропонуючи тему, повинен врахувати її актуальність для сьогодення.

Узгоджені з науковим керівником теми робіт подаються на розгляд і затвердження кафедри (теми курсових робіт подає списком науковий керівник, теми дипломних/ магістерських робіт у вигляді заяви студент подає особисто завідувачу кафедри – зразок заяви в додатку 2). Кафедра розглядає пропозицію студента і приймає рішення про задоволення чи відхилення його прохання; обрана тема затверджуються рішенням кафедри.

Після закріплення за студентом теми роботи складається її план, де вказується назва теми, розділів та параграфів. Під час збирання фактичних даних, вивчення необхідної інформації план роботи може змінюватися чи уточнюватися. Контроль за своєчасним якісним виконанням плану та графіка наукового дослідження здійснює науковий керівник.

Назва роботи повинна бути, по можливості, короткою, відповідати обраній спеціальності та суті досліджуваної теоретичної або практичної проблеми; для уточнення предмета дослідження до назви можна додати підзаголовок (4-6 слів).

Термін розробки плану – три тижні. Крім того, студент разом з науковим керівником складає план-графік та завдання написання роботи, який затверджується на засіданні кафедри (Додаток 3).

Порушення термінів графіка виконання наукової кваліфікаційної роботи є підставою для зниження балу під час захисту роботи.

3. Вимоги до кваліфікаційної роботи, її структура та обсяг

Загальні вимоги:

– чіткість побудови;

– логічна послідовність викладення матеріалу;

– переконливість аргументації;

– стислість і точність формулювань, належне використання з цією метою спеціальної термінології, що входить до сфери метамови лінгвістики;

– конкретність викладу результатів роботи;

– доказовість висновків й обґрунтування рекомендацій;

– наявність інформаційно-пошукового апарату (реферат іноземною мовою, список літератури);

– простота, ясність, стислість, точність викладення змісту й результатів досліджень.

Автор зобов’язаний забезпечити оригінальність матеріалу, його новизну, наукову цінність, повноту висвітлення проблем, що розглядаються, правильне цитування використаного матеріалу й посилань на літературні джерела тощо. Цитати без посилань наводити не можна.

Структура кваліфікаційної роботи:

– титульний аркуш;

– зміст;

– перелік умовних позначень (за необхідності);

– вступ;

– основна частина, яка складається з розділів і підрозділів;

– висновки;

– реферат (анотація) іноземною мовою;

– список використаних джерел;

– додатки: таблиці, схеми, графіки, діаграми тощо (за необхідності).

Обсяг кваліфікаційної роботи:

Обсяг курсової роботи має становити 30-35 сторінок, дипломної роботи – 60-65 сторінок, магістерської роботи – 75-80 сторінок. До обсягу роботи не входять анотація іноземною мовою, додатки, список літератури. Першою сторінкою роботи вважається титульний аркуш. Приблизний обсяг структурних складових курсової роботи: вступ – до 5 сторінок, основна частина – 20-25 сторінок, висновки – 3-5 сторінок, анотація іноземною мовою – 1-2 сторінки; приблизний обсяг структурних складових дипломної роботи: вступ – до 10 сторінок, основна частина – 45-50 сторінок, висновки – 4-5 сторінок, анотація іноземною мовою – 5-6 сторінок; приблизний обсяг структурних складових магістерської роботи: вступ – до 10 сторінок, основна частина – 60-65 сторінок, висновки – до 10 сторінок, анотація іноземною мовою – 5-6 сторінок.

Зміст

Зміст подається на початку роботи, відразу за титульним аркушем. Він містить найменування та номери початкових сторінок усіх розділів, підрозділів та пунктів (якщо вони мають заголовок), вступу, висновків, додатків, списку використаної літератури тощо. Зміст має бути повним, тобто містити всі рубрики роботи.

Перелік умовних позначень, символів, скорочень

Якщо в роботі використовується специфічна термінологія, маловідомі скорочення, нові символи, позначення тощо, їх перелік має бути поданий у вигляді окремого списку, який розміщують після вступу. Перелік друкується двома колонками, в яких зліва за абеткою наводять скорочення, справа – їх детальне розшифрування. Якщо спеціальні терміни, скорочення, позначення та інше повторюються у роботі менше трьох разів, перелік не складають, а їх розшифрування наводять у тексті при першому згадуванні.

Вступ

У вступі до кваліфікаційної роботи розкривається актуальність, сутність і стан (історичний нарис) проблеми, підстави й вихідні дані для розробки теми, а також мету проведеного у роботі дослідження.

Актуальність теми обґрунтовують шляхом критичного аналізу та порівняння з відомими розв’язаннями проблеми, а також вказують на доцільність роботи для розвитку відповідної галузі науки чи виробництва.

У вступі формулюють мету роботи і завдання, які необхідно розв’язати для її досягнення. Не варто формулювати мету як “Дослідження ...”, “Вивчення...”, тому що ці слова вказують на засіб досягнення мети, а не саму мету. Завдання, розв’язання яких необхідне для досягнення інтегральної мети дослідження, подаються переліком (1..., 2..., 3... тощо). Кожне із завдань має розв’язуватися у конкретній структурній частині (розділі, підрозділі, пункті, підпункті) даної кваліфікаційної роботи.

У вступі описуються також методи, які використовуються в процесі дослідження. Слід звернути увагу, що до методологічної бази, яка описується у вступі до кваліфікаційної роботи, входять лише спеціальні (окремі) наукові методи лінгвістичного дослідження; не слід відводити місце загальнонауковим або загальним лінгвістичним методам, які використовуються в будь-якому дослідженні, як-от методи дедукції та індукції, метод спостереження, описовий метод тощо.

У кінці вступу потрібно виділити наукову новизну та практичне значення одержаних результатів у магістерській або дипломній роботі і показати їх відмінність від відомих раніше. Ступінь новизни описують за допомогою таких лексичних зворотів: уперше одержано, удосконалено, дістало подальший розвиток тощо. Необхідно зазначити, де й коли відбувалася апробація результатів дослідження (якщо відбувалася).

Необхідною умовою успішного захисту дипломної (магістерської) роботи є апробація результатів дослідженнях на наукових конференціях, семінарах, симпозіумах тощо.

Основна частина

Основна частина кваліфікаційної роботи складається з розділів, підрозділів, пунктів, підпунктів. Кожний розділ починають з нової сторінки (зразки оформлення подано в додатках). Залежно від матеріалів, які підлягають дослідженню, основна частина роботи може включати кілька розділів. Як правило, у першому розділі здійснюється критичний огляд літератури, в якому студент окреслює основні етапи дослідження обраної проблеми, називає дискусійні та нерозв’язані частини проблеми і, отже, визначає місце свого дослідження в розв’язанні проблеми. Розділ має закінчуватися коротким висновком стосовно необхідності проведення дослідження обраної проблеми. У другому розділі здійснюється розробка теоретичних засад дослідження, а в подальших розділах, яких може бути один або, за необхідності, більше, з вичерпною повнотою викладаються результати власних досліджень з висвітленням того нового, що студент вносить у розробку проблеми; дається лінгвістичне обґрунтування пропозицій і рекомендацій щодо удосконалення характеристики і стану розробки досліджуваного об’єкта. Характер та зміст пропозицій і рекомендацій повинні базуватися на аналітичних і прогнозних оцінках функціонування та розвитку об’єкту дослідження, обґрунтованих і підтверджених лінгвістичними даними.

Висновки

У висновках подаються найбільш важливі наукові та практичні результати, що були одержані при дослідженні проблеми наукової кваліфікаційної роботи; висновок має висвітлювати особистий внесок студента в розв’язання досліджуваної проблеми. Висновок подають у вигляді пронумерованого списку, у кожному пункті якого міститься конкретний, досягнений студентом під час дослідження результат. Висновок має бути позбавлений загальних формулювань, які лише констатуються факт виконання завдань і досягнення мети, поставлених у вступі до наукової кваліфікаційної роботи.

Реферат (анотація) іноземною мовою

Це короткий виклад змісту наукової кваліфікаційної роботи, що містить основні фактичні дані та висновки, яких студент досяг у процесі виконання роботи. Реферат (анотація) складається за таким планом: тема, предмет (об’єкт), характер і мета роботи, короткий зміст дослідження та основні результати роботи. Реферат доцільніше починати з короткого й точного викладу суті роботи, слід звертати особливу увагу на дотримання вимог, які висуваються до наукового стилю мовлення в даній конкретній східній мові.

Список використаних джерел

Список джерел рекомендується розміщувати в порядку згадування джерел у тексті за їх наскрізною нумерацією. Вимоги до його складання подані в додатку 1. Кількість позицій у списку літератури не регламентується й залежить від конкретного наукового завдання.

Додатки

До додатків доцільно включати допоміжний матеріал, який необхідний для повноти сприйняття результатів кваліфікаційної роботи:

– зібраний лексикографічний матеріал;

– таблиці допоміжних цифрових даних;

– інструкції і методики, розроблені в процесі виконання роботи;

– ілюстрації допоміжного характеру тощо.