Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ВИМ МЕТ 12-1.doc
Скачиваний:
46
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
330.75 Кб
Скачать

33

Світлана Павлівна, я трошки доробив цей текст. Червоним – вставки, синім – мої коментарі, жовтою заливкою – неясні місця. Будь ласка, зверніть іще увагу на великі (або маленькі літери у назвах міністерства, вузу, факультету, кафедри тощо на титулі. Я б залишив все великими нежирними по центру – так я бачив в багатьох дисертаціях. В Бюлетені це неясно прописано. Далі: прізвище, ім’я по-батькові – великими жирними по центру (я б так робив!). Далі назва роботи: великими жирними по центру. Далі все, як і було. І англійською мовою так само.

Іще зверніть увагу на ЗМІСТ: чи треба друкувати РОЗДІЛ 1. та його НАЗВУ жирними великими, чи нежирними звичайними. Так само в ЗМІСТ, ВИСНОВКИ, СПИСКИ ВИКОРИСТАНИХ джерел тощо. Раніше було, так, я к я надрукував і всі отримували «5».

Чи треба нам іще щось додати до цих вимог?????? Чи треба СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ (що були використані у метод. рекомендаціях) виносити в кінець? Списки рекомендованої літератури я давати не хочу (да і не встигну) – на їх обробку згідно з останнім ДСТУ піде місяць (якого у нас немає – студенти просто «виють»: «дайте вимоги негайно, бо ми не знаємо як писати!»), потім література швидко змінюється і її краще дати в Інтернеті на нашому сайті за звичайними книжковими вимогами опису (да і є там вона станом на травень 2012 р, включаючи книгу О.П.Воробйової, да і для кожної теми вона буде неоднаковою, а я можу її для сайта іще доробити). Але ми не можемо в наших оновлених вимогах давати недостовірну або сумнівну інформацію, оскільки це – наша репутація як викладачів і авторів, а також і всієї кафедри. З іншого боку – це наш внутрішній документ і ми можемо, користуючись здоровим глуздом, дещо написати по-своєму. На номери сторінок не звертайте уваги – я потім приберу все зайве і поставлю нормальну нумерацію.

Мені на вихідні требі поїхати по невідкладних справах. Телефон буде працювати (там, правда не всюди є покриття, але у нас в будинку – є!!!).

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ЛІНГВІСТИЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ФАКУЛЬТЕТ ПЕРЕКЛАДАЧІВ КАФЕДРА ЗІСТАВНОГО МОВОЗНАВСТВА І ТЕОРІЇ ТА ПРАКТИКИ ПЕРЕКЛАДУ

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ ДО НАПИСАННЯ СТУДЕНТСЬКИХ САМОСТІЙНИХ НАУКОВИХ РОБІТ

Київ – 2012

Методичні рекомендації до написання студентських самостійних наукових робіт / Уклад.: Денисова С.П., Максімов С.Є. – К.: Вид. центр КНЛУ, 2012. – с.

Укладачі: Денисова С.П. – докт. філол. наук, професор;

Максімов С.Є. – канд. філол. наук, доцент.

Рецензенти:

Друкується за рішенням вченої ради

Київського національного лінгвістичного університету

(протокол № від 2012 року)

Вимоги1 до написання студентами самостійних наукових робіт з перекладознавчих дисциплін та зіставного мовознавства

Вимоги, що наведено нижче, стосуються правил оформлення самостійних наукових робіт студентів (курсові, дипломні, бакалаврські, магістерські роботи) відповідно до критеріїв, встановлених Вищою атестаційною комісією України (ВАК України) згідно з відповідними Бюлетенями ВАК України.

1. Види самостійних наукових робіт

Слід зазначити, що вимоги до написання та оформлення самостійних наукових робіт студентами є єдиними для курсових, бакалаврських, дипломних та магістерських робіт студентів. Різниця полягає лише у глибині дослідження наукової проблеми, новизні, практичному, теоретичному значенні, вагомості здобутого наукового результату та обсязі відповідної роботи.

Курсова робота (Term paper) – самостійна письмова робота реферативно-дослідницького характеру, яка передбачає глибше, порівняно з рефератом, вивчення конкретної наукової проблеми.

Бакалаврська робота (Bachelor’s paper) самостійна письмова робота дослідницького характеру, яка має пошуковий характер та спрямована на дослідження актуального проблемного питання, що має елементи практичної новизни. Бакалаврська робота виконується на завершальному етапі навчання студентів на четвертому курсі і є одним з важливих критеріїв відбору до магістратури.

Дипломна робота (Diploma paper) – самостійна письмова наукова робота теоретичного, теоретико-експериментального або теоретико-прикладного характеру, яка виконується студентами 5 курсу університету. У дипломній роботі розглядається певна наукова або науково-практична проблема, узагальнюються та критично осмислюються теоретичні основи дослідження, обґрунтовується його мета і конкретні теоретичні й практичні завдання, визначається методика дослідження, його новизна, теоретичне й практичне значення, акцентується увага на авторських версіях розв’язання нових наукових проблем. Написання дипломної роботи передбачає поглиблене наукове дослідження, збір, систематизацію та самостійний аналіз мовних явищ студентом та висновки науково-практичного характеру.

Магістерська робота (Master’s paper) – самостійна письмова наукова робота теоретичного, теоретико-експериментального або теоретико-прикладного характеру, спрямована на самостійне вирішення складних дослідницьких завдань, пов’язаних з певною науковою або науково-практичною проблематикою. Написання магістерської роботи передбачає науковий пошук та творчий підхід магістранта до наукового дослідження, збору, систематизації та самостійного аналізу мовних явищ та висновки науково-практичного характеру.

Матеріали, представлені у магістерській роботі, обов’язково проходять апробацію на науково-практичних конференціях, семінарах кафедр або публікуються у вигляді одноособових або спільних з науковим керівником тез та наукових статей.

До бакалаврської роботи додається відгук наукового керівника та рецензія провідних вчених КНЛУ або інших навчальних та наукових закладів, до дипломної та магістерської роботи додається відгук наукового керівника та рецензія провідних вчених КНЛУ або інших навчальних та наукових закладів. Якщо згадані роботи написані іноземною мовою, що вивчається, то відгук та рецензії пишуться теж цією іноземною мовою. В інших випадках відгуки та рецензії пишуться українською мовою.

Самостійні наукові роботи повинні відповідати встановленим вимогам щодо їх змісту та оформлення. Написання зазначених робіт передбачає опрацювання певної кількості наукових першоджерел (мінімум 20 – 30 джерел для курсової, 50 – 80 джерел для бакалаврської, 50 – 80 джерел для дипломної та 80 – 100 джерел для магістерської роботи), збір оригінального ілюстративного матеріалу з газет, журналів, художньої літератури або інших джерел (наприклад, з мережі Інтернет або з інших електронних засобів масової комунікації), систематизацію та аналіз цього матеріалу.