Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МЭП 2010(раб).doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
325.63 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ

ДОНЕЦЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ УНІВЕРСИТЕТ УПРАВЛІННЯ

Кафедра господарського права

Робоча навчальна програма

з дисципліни «Міжнародне економічне право»

спеціальність 8.03040101 «Правознавство»

освітньо-кваліфікаційний рівень – магістр

форма навчання – денна

ЗАТВЕРДЖЕНА

на засіданні вченої ради ДонДУУ

(рішення № _____ від _____)

Донецьк 2012

Робоча навчальна програма з дисципліни «Міжнародне економічне право» для студентів освітньо-кваліфікаційного рівня «магістр» напряму підготовки 8.03040101 «Правознавство» / Укладач: Саєнко Б.Є. – Донецьк: ДонДУУ, 2012

Укладач Б.Є. Саєнко, к.е.н., доц.

Завідувач кафедри

господарського права В.А. Устименко, д.ю.н., проф.

Розглянуто та ухвалено

на засіданні кафедри

господарського права

Протокол №10 від 21.05.2012 Структура робочої навчальної програми

1. Мета і завдання дисципліни, її місце у навчальному процесі.

2. Розподіл дисципліни (навчального модуля) на змістові модулі, її обсяг і форми модульного контролю.

3. Бальна шкала рейтингової оцінки дисципліни (навчального модуля).

4. Засоби контролю знань студентів з кожного залікового модуля.

5. Критерії оцінювання знань студентів з кожного залікового модуля.

6. Перелік питань до підсумкового контролю знань студентів.

7. Плани проведення практичних та семінарських занять з кожного змістового модуля з визначенням літературних джерел, індивідуальних завдань та переліку питань для самоконтролю.

8. Методичні рекомендації до самостійного вивчення студентами матеріалу та засоби його контролювання з кожного змістового модуля.

9. Список методичної літератури, нормативних матеріалів.

1. Мета і завдання дисципліни, її місце у навчальному процесі

Входження України як рівноправного партнеру у світове співтовариство держав об'єктивно підвищило інтерес до міжнародного права як універсальному інструменту організації міждержавного діалогу і єдиному міжнародному нормативно-правовому масиву, у рамках якого можливе становлення, розвиток і вдосконалювання різноманітних форм співробітництва держав і народів з метою досягнення загального миру й взаєморозуміння, що лежать в основі існування людської цивілізації. У Декларації про державний суверенітет України від 16 липня 1990 року було закріплено, що Україна як суб'єкт міжнародного права самостійно здійснює відносини з іншими державами, укладає з ними договори, обмінюється дипломатичними, консульськими, торговельними представництвами, бере участь у діяльності міжнародних організацій в обсязі, необхідному для ефективного забезпечення національних інтересів у політичній, економічній, екологічній, інформаційній, науковій, технічній, культурній і спортивній сферах.

У процесі міжнародного економічного співробітництва (як і співробітництва в інших напрямах) між державами, їх угрупованнями, міжнародними організаціями та іншими учасниками виникають, змінюються (або припиняються) певні відносини, які потребують відповідного урегулювання, упорядкування. Інструментом, засобом цього, як відомо, є правові норми, система яких і становить міжнародне економічне право (далі МЕП) – самостійну галузь міжнародного публічного права. Отже, міжнародне економічне право є основним нормативним регулятором відносин, які виникають у сфері міжнародного економічного співробітництва.

Водночас існують різні концепції міжнародного економічного права. Наявність декілька підходів до предмета МЕП яскраво характеризує складність міжнародних економічних відносин. Найбільш поширеним є підхід, відповідно до якого МЕП – це система міжнародно-правових принципів і норм, що регулюють економічні відносини основних суб'єктів міжнародного права: держав, національно-визвольних рухів, міжнародних міжурядових організацій. У цьому разі предметом регулювання виступають будь-які макроекономічні відносини (торгівля, виробництво, інвестиції, надання економічної допомоги та ін.). При цьому економічні взаємозв'язки суб’єктів господарювання залишаються поза рамками МЕП, хоча і зазнають значного впливу з його боку. Відповідно до іншого погляду МЕП охоплює будь-які економічні операції за умови, що вони виходять за межі правової системи однієї держави, — МЕП у широкому розумінні. Аналізуючи предмет МЕП у такому розумінні, слід зазначити, що воно охоплює практично необмежену сферу економічних відносин. У зв’язки з чим важко визначити зміст регульованого предмета. З урахуванням зазначених зауважень, цей навчальний курс базується на вузькому розумінні МЕП.

МЕП як складова міжнародного права розглядається як самостійна галузь права, яка має свої складові елементи – підгалузі та правові інститути. Незважаючи на те, що МЕП ще перебуває на етапі свого становлення і розвитку, вже сьогодні багатьма науковцями у підручниках з МЕП висвітлюються такі питання як – існуючі підходи до тлумачення і визначення міжнародного економічного права, його принципи і джерела, правовий статус держав, міжнародних організацій та інших суб'єктів міжнародних економічних відносин. Розглядаються особливості міжнародно-правового регулювання торговельних, валютно-фінансових та інвестиційних відносин, відносин у галузі міжнародного митного співробітництва, міжнародних перевезень, промислового, сільського господарства, науково-технічного співробітництва тощо.

Знання майбутніми економістами, юристами та іншими фахівцями міжнародного економічного права сприятиме розвитку міжнародних економічних відносин та зовнішньоекономічних зв'язків України з іншими державами світу, посиленню її авторитету у міжнародному економічному співробітництві, успішному виконанню зобов'язань у межах міжнародних угод і договорів. У зв'язку з цим вивчення сутності та системи, особливостей міжнародного економічного права є необхідною умовою підвищення активності нашої держави у співробітництві з іншими державами, з міжнародними організаціями, сприяє вирішенню багатьох не лише зовнішніх, а й внутрішніх проблем.

Робоча навчальна програма містить проблемні теми дисципліни „Міжнародне економічне право”. Відповідно до внутрішньої логіки вивчення предмету навчальної дисципліни кожна тема розділена на частині, які деталізуються, у свою чергу, конкретними питаннями.

Мета дисципліни полягає у поглибленні знань студентів щодо основних принципів, норм, інститутів сучасного міжнародного економічного права, розкритті його значення як основного нормативного регулятора відносин, які вини­кають у сфері міжнародного економічного співробітництва.

Основними завданнями дисципліни міжнародного економічного права є:

  • визначення та обґрунтування необхідності поглибленого вивчення міжнародно-правових понять і категорій, засобів правового регулювання суспільних відносин у сфері економічного співробітництва;

  • з’ясування студентами теоретичного змісту предмета та методології міжнародного економічного права, його норм, принципів, системи, особливостей правового регулювання міжнародних економічних відносин;

  • вивчення основної міжнародно-правової бази регулювання економічних відносин та питань гармонізації законодавства України з міжнародним правом, зокрема з міжнародним економічним правом;

  • опанування навичками практичного застосування міжнародних угод при здійсненні професійної діяльності за фахом;

  • набуття вмінь самостійно аналізувати стан сучасної зовнішньоекономічної політики України та прогнозувати тенденції її розвитку, спираючись на міжнародні договори, національне законодавство та наукові праці.

Одним із основних напрямів модернізації вищої освіти України є впровадження передбаченої Болонською декларацією системи залікових кредитів. Саме її розглядають як засіб підвищення мобільності студентів по переходу від однієї навчальної програми до інший, включаючи програму післядипломного освіти. Важлива перевага кредитно-модульної системи – можливість ураховувати всі досягнення студента, а не тільки успішність на аудиторних заняттях, наприклад, участь у наукових дослідженнях, конференціях, предметних олімпіадах тощо. Програма дисципліни „Міжнародне економічне право” складена з урахуванням вимог кредитно-модульної системи організації навчального процесу у вищих навчальних закладах. Вивчення цієї дисципліни складається з 5,25 навчальних кредитів (189 годин), з яких 62 години аудиторних занять. Структура програми дисципліни передбачає п'ятнадцять змістових і три залікових модулів.

Дисципліна представлена у формі лекцій, семінарських занять, самостійної роботи студентів і індивідуальних завдань. Відвідування лекційних занять і семінарів є обов'язковим. Під час лекцій студентам роздаються додаткові питання для обговорення на семінарських заняттях. Плани семінарських занять по конкретних темах дисципліни містять: перелік навчальних питань, питання для самоконтролю знань студентів, теми рефератів, завдання з підготовки структурно-логічних схем та індивідуальні завдання. До кожної теми пропонується перелік літератури та міжнародних актів, що рекомендуються.

Міжнародне економічне право є не тільки вагомим елементом правової культури особистості, але й цілком необхідною частиною загальнолюдської культури. Його вивчення допомагає студентам більш упевнено орієнтуватися в політичних та юридичних подіях, що відбуваються на міжнародній арені, аналізувати позиції окремих держав по найбільш важливих проблемах міждержавних відносин, співвідносити міжнародні події з подіями, що відбуваються в Україні, робити висновки й узагальнення.

Особливе значення має вивчення МЕП для студентів спеціальності «Правознавство». Без знання його основних інститутів, підгалузей, і термінологічного апарату досить складно пізнати особливості становлення, розвитку й функціонування правової системи своєї держави й інших країн, що перебувають у єдиному й динамічному процесі загальносвітового розвитку.

Нарешті, вивчення МЕП є своєрідним „пропуском у майбутнє”. Європейський вектор інтеграції України, тенденції до стирання державних кордонів у рамках ЄС, поява єдиного громадянства і єдиної валюти свідчить про якісно нову перспективу розвитку людської цивілізації в третьому тисячоріччі.