Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ВМП СЗ.rtf
Скачиваний:
2
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
768.97 Кб
Скачать

Дніпропетровський гуманітарний університет

Кафедра мовної підготовки

Удосконалення мовної підготовки

Плани практичних занять та самостійної роботи

для студентів юридичного факультету

Дніпропетровськ - 2004

Внпз „дніпропетровський гуманітарний університет”

„Затверджую”

Проректор з навчальної роботи

Г.М. Богуславський

„_____”__________2007р.

Плани практичних занять та самостійної роботи

Дисципліна Удосконалення мовної підготовки__

Напрям підготовки 0601Право __________

Спеціальність “Правознавство”___

Освітньо-кваліфікаційний рівень ______молодший спеціаліст, бакалавр_

Форма навчання _____________денна________________

Плани практичних занять та самостійної роботи з дисципліни “Удосконалення мовної підготовки”/ Укладач: кандидат філологічних наук, доцент Іванський Р. Д. - Дніпропетровський гуманітарний університет,

2004 - с.

Рецензенти:

Поповський А. М., доктор філолог. наук (Юридична академія Міністерства внутрішніх справ, професор);

Мороз В. Я., канд. філолог. наук, доцент (Дніпропетровський національний університет);

Плани обговорені та схвалені на засіданні кафедри мовної підготовки. Протокол № 1 від “21” січня 2004 р.

Організаційно-методичні рекомендації

Практичне заняття у навчальному процесі проводяться для поглибленого вивчення дисциплін та опанування їх методологічних засад.

Практичні заняття мають сприяти розвиткові творчої самостійності студентів, поглибленню їх інтересу до науки і наукових досліджень, вихованню педагогічного такту, розвиткові культури мовлення, формуванню навичок та вмінь публічного виступу, участі в дискусії.

Практичні заняття є важливим чинником не тільки для перевірки знань студентів, але й для культивування високого рівня знань на основі правильних суджень та висновків.

Головна мета практичних занять – допомогти студентам опанувати курс “Удосконалення мовної підготовки”, засвоїти предмет цієї науки: основи виникнення, питання правового статусу державної мови, Конституційні засади функціонування мов в Україні, поняття мовної норми.

Основні завдання практичних занять полягають у засвоєнні загально-теоретичних положень про мову та її роль у державотворчих процесах українського суспільства, набуття навичок оцінювати їх з позиції загальнолюдських цінностей. У процесі обговорення питань, студенти навчаються формулювати і викладати свої думки і висновки, застосовувати теоретичні положення відповідно до практичних вимог державно-правового будівництва на Україні в різні часи суспільних формацій.

Основою ефективного розгляду положень курсу “Удосконалення мовної підготовки” на практичних заняттях є вивчення лекційного матеріалу та самостійна робота студентів у студіюванні, конспектуванні навчальної, наукової літератури. Така робота передбачає використання навчальної програми, де кожне питання теми має бути засвоєним.

Самостійну роботу варто починати з вивчення тексту лекції, потім прочитати й законспектувати в зошит для практичних занять відповідний матеріал підручника та інших джерел. Читати треба уважно, всебічно та критично аналізуючи прочитане. Зустрівши нове, незрозуміле слово, вираз, обов’язково необхідно з’ясувати його зміст. Не зробивши цього, студент ризикує сприйняти неправильно значення слова, виразу або й всього тексту. Тут варто скористатися словничками чи іншими допоміжними джерелами.

Перелік рекомендованої літератури не є вичерпаним. Студенти мусять використовувати інші джерела, зокрема періодичні видання.

Опанування положень курсу передбачає не тільки міцне засвоєння визначень тих чи інших категорій, характерних рис та ознак, але й розуміння її специфіки в системі суспільно-історичних явищ і, головне, усвідомлення практичного значення набутих знань, необхідних у майбутній діяльності правознавців.

Готуючись до практичних занять, необхідно привернути увагу до ключових понять, які притаманні вказаним темам, та засвоїти їх. При відповіді на практичному занятті треба будувати так свій виступ, щоб виокремити його головні чинники:

  • чітке формування теоретичного матеріалу (наприклад, основні правила граматики, стилістики української мови і т.п.) ;

  • обгрунтування цього матеріалу і розкриття характерних ознак і властивостей;

  • арґументація та ілюстрація теоретичних положень конкретними фактами мовних реалій, зібраних з наукової, навчальної та художньої літератури;

  • значення питань, які розглядаються, для практичної діяльності.

Опрацювання тем практичних занять або окремих їх питань може відбуватися в різних формах: співбесіди, загальногрупові дискусії, заслуховування й обговорення рефератів, проведення письмових контрольних робіт, виконання текстових завдань. Встановлений рівень засвоєння матеріалу на практичних заняттях враховується викладачем при вирішенні питання про допуск до заліків на основі оцінок та поточної атестації. Це стосується і тих тем, які студіювалися студентами самостійно. Основні питання тем вносяться до реєстру питань, які вводяться в білети для заліку.