Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Вовк_.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
01.12.2018
Размер:
442.88 Кб
Скачать

40

Міністерство освіти, науки, молоді та спорту України

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара

Факультет біології, екології та медицини

Кафедра фізіології та інтродукції рослин

КУРСОВА РОБОТА

«вписати назву»

Виконавець:

студентка групи ББ-09-2б

«_____»________2011 рік ______________ вписати ім’я та по-батькові

Науковий керівник:

асистент кафедри

«_____»________2011 рік ______________ Заїко Ганна Аркадіївна

Допускається до захисту:

зав. кафедри фізіології рослин

та екології, д.б.н., професор

«_____»________2011 рік ______________ Лихолат Юрій Васильович

2011

ЗМІСТ

ВСТУП 3

РОЗДІЛ 1 ОСОБЛИВОСТІ ОЗЕЛЕНЕННЯ ПРОМИСЛОВИХ МІСТ 5

1.1Сутність озеленення 5

1.2 Основи садового дизайну 7

1.3 Озеленення міст із розвиненою промисловістю 8

1.4 Роль озеленення в житті людини. 11

1.5 Озеленення і троянди 13

РОЗДІЛ 2 Промисловість 16

2.1 Антропогенні фактори забруднення 16

2.2 Сільське господарство. 19

2.3 Забруднення територій промисловими відходами в Україні 20

РОЗДІЛ 3 Рід роза у озелененні 21

3.1 Введення до розділу 3 21

3.2 Застосування троянд 22

3.3 Характеристика роду роза 23

3.4 Предки садових троянд 26

3.5 Розаріум 27

3.6 Шипшина зморшкувата 30

3.7 Шипшина травнева 32

3.8 Шипшина собача 34

3.9 Роза китайська 35

ВИСНОВОК 37

ПЕРЕЛІК ПОСИЛАНЬ 38

ВСТУП

Ми часто чуємо в наші дні про всілякі проекти з озеленення тих чи інших ділянок і територій: озеленення шкіл, озеленення офісів, і взагалі, озеленення міста.

Яка ж сьогодні роль озеленення? Для чого воно взагалі потрібно і чому сьогодні так великий ажіотаж, пов'язаний з тотальним озелененням оточення?

По-перше, не раз ми чули вислів, що рослини - це легені нашої планети, що якби не вони, людство б просто не вижило, адже саме рослини поглинають вуглекислий газ і оснащують наші міста життєво необхідним нам киснем. Але, на жаль, з високим розвитком техніки, науки та економіки, з'явилося багато негативних моментів, міста переповнені машинами, які сильно забруднюють наше повітря, заводи теж отруюють атмосферу, все більше і більше вирубується дерев і парків, оскільки потрібні території під торгові центри, офіси, магазини, готелі, хмарочоси ... На жаль, природної рослинності стає катастрофічно недостатньо, тому настільки необхідно упорядковувати місто та організовувати якомога більше проектів міського озеленення.

Ще одна негативна сторона сучасному житті це її шалений ритм, людина так утомлюється за робочі будні, що їй просто катастрофічно не вистачає усамітнення з природою. А через погіршення екології,люди починають багато хворіти, стають вразливими, озеленення міських територій просто вкрай необхідно, щоб відшкодовувати недоліки гармонії з природою. На жаль не всі люди є щасливими власниками заміських та дачних ділянок, але в такому випадку потрібно постаратися максимально оточити себе природою, і біля свого будинку хоча б упорядкувати озелененням невелику ділянку, в залежності від територіальної можливості.

Дуже важливі і корисні проекти з озеленення шкіл та інших навчальних закладів. Адже діти та підлітки проводять дуже багато часу на навчальних територіях, а якщо вони будуть впорядковані, то вразливі молоді організми будуть міцніше, у них буде більше сил і енергії, а озеленення навчального приміщення зробить кабінет не тільки красивіший, але і повітря буде в ньому свіже і у студентів буде більше енергії і сил займатися.

До цього ж ряду важливості варто віднести і озеленення робочих закладів. Офісні озеленення роблять дизайн більш елегантним, елітарним, статусним, та й атмосфера в офісах з комп'ютерами робить більш приємною і не такий стомлюючою, до того ж завдяки гарному озеленення в офісі співробітники можуть відволікатися за зелені рослини і тим самим давати зору відпочити.

Може когось зупиняє страх про те, що сьогодні озеленення це занадто трудомісткий і кропіткий процес, це так, але, послуги озеленення сьогодні можна, а точніше навіть потрібно довірити професіоналам, які за невеликий термін перетворять будь-яку ділянку в справжній казковий куточок . В озелененні задіяно багато людей, справжніх професіоналів своєї справи: це і художники, і архітектори, і дизайнери, і будівельники, всі вони, грунтуючись на бажаному замовника, сформують дизайн озеленення ділянки красиво і професійно, і природа в місті стане набагато ближче.

Розділ 1 особливості озеленення промислових міст

    1. Сутність озеленення

Озеленення у загальній системі зовнішнього благоустрою міст має велике значення. Перш за все зелені насадження значно зменшують наявність пилу й диму в повітрі міста, відіграють роль своєрідного фільтру. Вони впливають на формування мікроклімату в місті, бо діють на тепловий режим, вологість і ступінь рухомості повітря. Безліч видів декоративних рослин створюють широкі можливості для архітектурних композицій і планування міста у цілому.

Зелені насадження є місцями активного й пасивного відпочинку населення. Особливо великою є роль  парків культури і відпочинку. Окрім них у містах влаштовують сквери, бульвари, дитячі парки, міські сади, ботанічні сади, вуличні зелені насадження уздовж тротуарів, прибудинкові зелені насадження, палісадники, зелені насадження на промислових підприємствах, в  лікарнях, школах і т. ін.

Зважаючи на значущість та особливість галузі, дуже важливим є  планування комплексного озеленення міст.

Щодо квітів,то важливим елементом зеленого будівництва є декоративне квітникарство. Квітами прикрашають парки, сквери, балкони будинків, квітники при школах, лікарнях, санаторіях. Серед великого розмаїття квітів найбільшою любов'ю і увагою користуються троянди. Жодна з культур за своїм різноманіттям і вишуканістю форм, забарвленням квітів, їх ароматом та тривалим періодом цвітіння не може зрівнятися з трояндами. Тому троянди займають одне з найважливіших місць в декоративному садівництві.

Особливості планування робіт з вирощування квіткових культур

Характерною рисою квіткового виробництва є розмаїтість продукції, що випускається, різні терміни вирощування, трудомісткість та агротехніка вирощування,  випуск квіткової продукції в різні календарні терміни, що істотно впливає на її собівартість.

При плануванні робіт необхідно враховувати розмаїтість культур і сортів рослин, тривалість виробничого циклу, термінів вирощування ( від декількох тижнів до декількох років ), різне призначення вирощуваних рослин, їхній рух з оранжерей у парники і відкритий ґрунт. Як правило, квіти реалізує в короткий термін саме господарство, минаючи процес збереження, залежно від попиту

Вихідною базою для планування діяльності квіткового підприємства є науково обґрунтовані нормативи як первинні елементи планування.

Міське зелене господарство включає три тісно зв’язані між собою галузі:

a) зеленого будівництва - створення нових зелених об’єктів, реконструкція і капітальний ремонт існуючих об’єктів;

б) експлуатації

  • нагляд та утримання зелених насаджень, що є важливою частиною загальної системи благоустрою міста;

в) виробничу - вирощування посадкового матеріалу для озеленення міста.

Зелені насадження міст розподіляють на дві великі групи:

  • об’єкти озеленення загального користування (парки, лісопарки, сквери, бульвари, сади, вуличні насадження). Ці насадження знаходяться в безпосередньому віданні органів міського благоустрою;

  •   зелені насадження на територіях промислових підприємств, шкіл, лікарень, дитячих садків тощо є насадженнями обмеженого користування експлуатуються відповідними відомствами. Однак організації, що відають міським благоустроєм, контролюють зберігання зелених насаджень, що належать різним відомствам, а також проведення робіт з озеленення.

Організаційна структура управління зеленим господарством в містах залежить від обсягів робіт з озеленення, місцевих традицій, і має такі форми: управління озеленення, управління або відділи благоустрою, трести зеленого будівництва, експлуатаційні контори (дільниці) з озеленення, окремі виробничі підприємства: розсадники, оранжерейно-квітникарські господарства та ін.

Соціальна структура зеленого господарства (співвідношення комунальних, орендних, акціонерних, приватних підприємств) в містах теж різна. Слід сказати, що роботи із зеленого будівництва та експлуатації зелених насаджень в містах ведуть, як правило, комунальні підприємства. Що ж до виробничої галузі, тобто вирощування посадкового матеріалу для озеленення, квітів та вічнозелених рослин для прикраси приміщень, квітів для букетів, вирощування цибулин, рослин дикої флори та ін., то тут поряд з комунальними підприємствами все більшої ваги набувають акціонерні й приватні підприємства.