Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
LabRab_1_2_ukr_KONETs_var14.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
1.56 Mб
Скачать

5.2.2 Представлення алгоритмів за допомогою схем Нассі-Шнейдермана.

Схеми Нассі-Шнейдермана містять елементи, що відповідають базовим алгоритмічним структурам, що зображують схеми передач управління не за допомогою лінії потоку інформації, а на підставі проходження і вкладеності дій. Графічні символи схем Нассі-Шнейдермана представлені на мал.5.2.

Графічні символи схем Нассі-Шнейдермана

а) Обробка

б) Послідовність

в) Рішення (розгалуження)

г) Вибір множинний

е) Цикл з

передумовою

д) Цикл з

після умовою

Підготовка до циклу

Підготовка до циклу

М ал.5.2

Приклад схеми Насси-Шнейдермана тієї ж програми приведений на мал.3.

Мал.5.3

Алгоритм складається з двох блоків, що ідуть один за одним (конструкція послідовність): обробки (CH:= ‘ ‘) і циклу з передумовою. У свою чергу цикл з передумовою складається з умови ( CH <>’ * ‘ ) і тіла циклу. Тіло циклу складається з чотирьох блоків: три блоки обробки і блок розгалуження. Ці блоки виконуються послідовно (конструкція послідов-ність) і вкладені в конструкцію “ЦИКЛ”. (Порівняєте мал.5.1. і мал.5.3., на яких представлений той самий алгоритм і установите відповідність.)

5.2.3. Базові структури алгоритмів

Практично будь-який алгоритм можна представити у виді композиції (послідовного з'єднання і вкладеності) декількох базових структур: послідовність, розгалуження і циклу. Кожна така структура має один вхід і один вихід. Блок-схеми базових структур представлені на мал.5.4., а приклад їхньої композиції – на мал.5.5.

Базові структури алгоритмів

Послідовність Розгалуження

да

ні

Цикл з передумовою

ні

Мал.5.4

да

Структура «Послідовність» показує, що дія S2 повинно бути виконане строго після дії S1.

Структура «Розгалуження» пропонує виконати дію S1, якщо умова виконується (істинно) або S2 – у противному випадку. Одне з дій S1 або S2 може бути вітсутнім (порожні дії).

Базова структура «Цикл з передумовою» пропонує повторювати виконання дії S1 поки умова правдива. Якщо при вході в цикл умова помилкова, то дія S1 не виконується жодного разу.

К омпозиція базових структур ` Мал.5.5

Алгоритм, при конструюванні якого дотримується правила композиції (послідовне з'єднання або вкладеність) приведених базових структур називають структурованим.

5.2.4. Додаткові керуючі структури

Крім приведених вище базових структур при практичному програмуванні використовуються додаткові керуючі структури: множинний вибір (мал.5.6) і цикл з після умовою (мал.5.7).

Мал.5.6 Мал.5.7

При множинному вибору виконується одна з дій S1, S2 … Sn у залежності від значення зазначеного в блоці умови. Цикл з після умовою пропонує виконання дії S1 до істинності умови (виконання дії S1 припиняється, коли умова стає правдивою). Помітимо, що дія S1 у цьому випадку виконується хоча б один раз.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]