Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Банківські операції Коцовська.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
2.88 Mб
Скачать

Тема 7.1. Відкриття і ведення банками рахунків в іноземній валюті

  • Поняття валюти, валютного курсу, котирування валют. Види ва­лютних операцій уповноважених банків.

  • Основні види рахунків в іноземній валюті, їх характеристика.

  • Відкриття юридичними особами - резидентами, постійними пред­ставництвами, інвесторами-нерезидентами та іншими особами поточного, депозитного (вкладного) валютного рахунку.

  • Порядок відкриття уповноваженими банками кореспондентсь­ких рахунків в іноземній валюті.

  • Порядок відкриття фізичними особами - резидентами і нерези­дентами поточних, депозитних (вкладних) рахунків в іноземній валюті, режим роботи з ними.

Список рекомендованих джерел і літератури

  1. Банківські операції: Підручник. - 2-ге вид., випр. і доп. / А. М. Мороз, М. І. Савлук, М. Ф. Пуховкіна та ін.; - К: КНЕУ, 2002. - 476 с

  2. Гроші та кредит: Підручник / М. І. Савлук, А. М. Мороз, М. Ф. Пуховкіна та ін.: За заг. ред. М. І. Савлука. - К.: КНЕУ, 2001. - 602 с

  3. Закон України «Про банки і банківську діяльність» від 07.12.2000 р.

  4. Інструкція про порядок відкриття, використання і закриття рахунків у національній та іноземній валютах: Постанова № 492 Правління НБУ від 02.11.2003 р. (із змінами і доповненнями).

  5. Операції комерційних банків / Р. Коцовська, В. Ричаківська, Г. Табачук, Я. Грудзевич, М. Вознюк. - 3-тє вид. - К.: Алерта; Львів: ЛБІ НБУ 2003. - 500 с

  6. Положення про відкриття та функціонування в уповноважених банках України банків-кореспондентів в іноземній валюті та в гривнях: Поста­нова № 118 НБУ від 26.03.1998 р. (зі змінами і доповненнями).

Глосарій

Іноземні представництва - іноземні дипломатичні, консульські, торговельні та інші офіційні представництва і установи міжнародних організацій, що користуються імунітетом і дипломатичними привілеями, представництва іноземних банків, іно­земних компаній, фірм, які представляють інтереси юридичних осіб - нерезидентів в Україні.

264

Нерезиденти-інвестори - суб'єкти, які проводять інвестиційну діяльність на тери­торії України, а саме: юридичні особи, створені відповідно до законодавства інших країн; фізичні особи - іноземці, які не мають постійного місця проживання на те­риторії України і не обмежені в дієздатності; державні органи, міжнародні урядові та неурядові організації; інші іноземні суб'єкти інвестиційної діяльності, що ви­знаються такими відповідно до законодавства України.

Постійні представництва - представництва юридичних осіб - нерезидентів (іно­земних компаній, фірм, міжнародних організацій, що представляють інтереси юридичних осіб - нерезидентів в Україні), через які повністю або частково здій­снюється підприємницька діяльність нерезидента на території України.

Уповноважений банк - банк, що має письмовий дозвіл Національного банку на здійснення операцій з валютними цінностями.

Фізичні особи - нерезиденти - іноземці, особи без громадянства, громадяни України, які мають постійне місце проживання за межами України, у тому числі ті, що тимчасово перебувають на території України.

Фізичні особи - резиденти - громадяни України, іноземці, особи без громадянства, які мають постійне місце проживання на території України, у тому числі ті, що тимчасово перебувають за кордоном.

Юридичні особи - нерезиденти - юридичні особи з місцезнаходженням за межами України, які створені й діють відповідно до законодавства іноземної держави.

Юридичні особи - резиденти - юридичні особи з місцезнаходженням на території України, які здійснюють свою діяльність на підставі законів України.