Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Банківські операції Коцовська.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
2.88 Mб
Скачать

7.1.2. Основні види рахунків в іноземній валюті, їх характеристика

Розширення міжнародної торгівлі товарами і послугами перетворює кордони багатьох країн на умовні лінії на географічній карті. Але ва/ноти в більшості з них усе ж залишаються самостійною і невід'ємною складовою економіки.

У міжнародних економічних відносинах місцева валюта одного учас­ника є іноземною валютою для іншого. Наприклад, імпортерам доводить­ся сплачувати в іноземній валюті за товари, які вони купують на зовнішніх

269

ринках. Для цього їм слід звернутися в банк і купити потрібну кількість іно­земної валюти в обмін на валюту своєї країни. У свою чергу, експортерам над­ходять платежі в іноземній валюті, яку вони можуть отримати на валютний рахунок у своєму банку або продати в обмін на національну (або на іншу іно­земну валюту, наприклад долари США, евро).

Головними умовами участі банків у зовнішньоекономічних операціях є обслуговування потреб клієнтів щодо купівлі-продажу іноземних валют, здій­снення міжнародних розрахунків та фінансування експортно-імпортних угод.

Отже, відповідно до вищезазначеного, важливою послугою банків для здійснення операцій із валютою є відкриття і ведення рахунків юридич­ним та фізичним особам.

Уповноважені банки для формування кредитного потенціалу і за­доволення потреб клієнтів, відповідно до Інструкції про порядок відкриття, використання і закриття рахунків у національній та іноземній валютах, за­твердженої постановою № 492 Правління НБУ від 12.11.2003 року (із змінами і доповненнями), відкривають юридичним і фізичним особам (резидентам і нерезидентам) такі банківські рахунки в іноземній валюті (рис. 7.1):

  • поточні;

  • розподільчі;

  • депозитні (вкладні).

Рис. 7.1. Рахунки в іноземній валюті

Поточний рахунок в іноземній валюті відкривають суб'єктові госпо­дарювання для зберігання грошей і проведення розрахунків у межах законо­давства України в безготівковій і готівковій іноземних валютах для здійснення поточних торговельних і неторговельних операцій, визначених законодав­ством України, та для зарахування, використання і погашення кредитів (по­зик, фінансової допомоги) в іноземній валюті.

Депозитні валютні рахунки призначені для збереження коштів та одержання доходу.

270

Може використовуватися розподільчий рахунок, який призначений для попереднього зарахування коштів в іноземній валюті, що надійшли на адресу юридичної особи - резидента, та обов'язкового продажу частини цієї іноземної валюти на міжбанківському валютному ринку України.

Особливу увагу треба звернути на те, що в даний час на поточні ра­хунки в іноземній валюті юридичних осіб - резидентів кошти зараховуються через розподільчі рахунки і безпосередньо на поточні рахунки.

7.1.3. Відкриття юридичними особами - резидентами, постійними представництвами, інвесторами-нерезидентами та іншими особами поточного, депозитного (вкладного) валютного рахунку

Порядок відкриття поточних, вкладних (депозитних) рахунків в іноземній ва­люті не відрізняється від порядку відкриття поточних рахунків у національ­ній валюті, подається такий же пакет документів, як і для відкриття поточ­ного рахунку в національній валюті, і він регламентується Інструкцією про порядок відкриття, використання і закриття рахунків у національній та іно­земній валютах (постанова № 492 Правління НБУ від 12.11.2003 p., зі змінами і доповненнями).

У разі, якщо поточний вкладний (депозитний) рахунок в іноземній валюті відкривається в тому ж банку, де відкрито поточний рахунок у націо­нальній валюті, надання повного пакета документів не обов'язкове, а тільки подають:

  • заяву про відкриття рахунку в іноземній валюті;

  • картку із зразками підписів та відбитком печатки.

Банк із власником рахунку укладає договір банківського рахунку в іноземній валюті.

Відокремленим підрозділам підприємств поточні рахунки в інозем­ній валюті відкривають за згодою головного підприємства, що мають право використовувати іноземну валюту у своїх розрахунках. Для відкриття таких рахунків відокремлені підрозділи подають такі ж документи, що й при від­критті поточних рахунків у національній валюті.

Документи на відкриття цих рахунків особисто подають до банку особи, які мають право першого та другого підписів.

271

На поточні рахунки в іноземній валюті юридичних осіб - резидентів зарахування можуть проводитися через розподільчі рахунки і безпосередньо.

З поточного рахунку в іноземній валюті юридичних осіб - резидентів за розпорядженням власника рахунку здійснюються такі операції:

  • оплата праці працівникам-нерезидентам, які згідно з укладеними трудовими договорами (контрактами) працюють в Україні;

  • виплата готівкою або платіжними документами працівникам на службові відрядження під час виїзду за кордон, на експлуатаційні витрати за кордоном відповідно до законодавства України.

  • перерахування з рахунку резидента-посередника на поточні рахунки інших резидентів - суб'єктів господарювання, за дорученням яких на підставі договорів комісії, доручення, консигнації або агентських угод було здійснено продаж нерезидентові товарів (робіт, послуг);

  • перерахування на користь нерезидента за межі України за зовніш­ньоекономічними договорами (контрактами, угодами);

  • обмін на іншу іноземну валюту та інші цілі відповідно до законо­давства України.

На окремі поточні рахунки в іноземній валюті юридичних осіб -резидентів, які мають відповідні повноваження згідно із законодавством України, зараховують кошти, що підлягають переходу у власність держави (конфісковані, нічийні, прийняті митними органами на зберігання, у випад­ках, передбачених законодавством України, загублені або залишені в готелях, транспорті, театрах, інших громадських місцях, якщо за ними не звернувся їх власник протягом терміну, встановленого законодавством України, спадкові, подаровані державі тощо). Операції за цими рахунками здійснюються відпо­відно до вимог законодавства України.

На поточний рахунок в іноземній валюті відокремленого підрозділу зараховуються і можуть бути використані ним валютні кошти відповідно до Інструкції про порядок відкриття, використання і закриття рахунків у наці­ональній та іноземній валютах, затвердженої постановою № 492 Правління НБУ від 02.1 і.2003 р. (зі змінами і доповненнями).

Зарахування коштів на поточний рахунок в іноземній валюті фізич­ної особи - резидента, яка є підприємцем, та використання коштів із цього рахунку здійснюється за режимом поточного рахунку в іноземній валюті юридичних осіб - резидентів.

За довіреністю фізичної особи - підприємця, що засвідчена нотарі­ально, його рахунком можуть розпоряджатися інші особи.

У разі смерті фізичної особи - підприємця його права і обов'язки щодо розпорядження коштами на рахунках переходять до його спадкоємців відповідно до законодавства України.

272

Порядок відкриття іноземним представництвом поточних рахунків в іноземній валюті і використання коштів за цими рахунками має певні особли­вості. Якщо іноземне представництво не має рахунку в цьому банку, то відкрит­тя йому поточного рахунку в іноземній валюті здійснюється в такому порядку.

Особи (особа), які (яка) відкривають рахунок, мають:

  • пред'явити паспорт або документ, що його замінює, і документи, що підтверджують їх повноваження. Фізичні особи - резиденти додатково пред'являють документ, виданий відповідним органом державної податкової служби, що засвідчує присвоєння їм іденти­фікаційного номера платника податків;

  • подати документи (копії документів, засвідчені в установленому порядку), потрібні для відкриття іноземним представництвам ра­хунків типу «Н» і «П» у національній валюті.

На підставі цих документів уповноважений працівник банку здій­снює ідентифікацію іноземного представництва та осіб, уповноважених роз­поряджатися поточним рахунком в іноземній валюті.

Між банком та іноземним представництвом укладається в письмовій формі договір банківського рахунку.

Якщо іноземне представництво вже має в цьому банку поточний рахунок у національній валюті, цей клієнт ідентифікований банком і сфор­мована справа з юридичного оформлення рахунку, то відкриття поточного рахунку в іноземній валюті здійснюється за умови подання іноземним пред­ставництвом заяви про відкриття рахунку та засвідченої в установленому по­рядку картки із зразками підписів і відбитка печатки.

На поточні рахунки в іноземній валюті офіційних і постійних пред­ставництв, представництв юридичних осіб - нерезидентів, які не займаються підприємницькою діяльністю (у тому числі представництв іноземних банків), зараховують і видають кошти як у готівковій, так і в безготівковій формах від­повідно до нормативних законодавчих актів України.

Іноземні представництва можуть відкрити в банках України вклад­ні (депозитні) рахунки, які можуть бути відкриті в національній або інозем­ній валюті. Якщо іноземне представництво не має рахунків у цьому банку, то вкладний (депозитний) рахунок у національній або іноземній валюті йому відкривають у такому порядку.

Особа, яка відкриває рахунок, має:

- пред'явити паспорт або документ, що його замінює, і документи, що підтверджують її повноваження. Фізична особа - резидент до­ датково пред'являє документ, виданий відповідним органом дер­ жавної податкової служби, що засвідчує присвоєння їй ідентифі­ каційного номера платника податків;

273

- подати документи (копії документів, засвідчені в установленому порядку), що потрібні для відкриття поточного рахунку.

На підставі цих документів уповноважений працівник банку здій­снює ідентифікацію іноземного представництва та фізичної особи, яка від­криває вкладний (депозитний) рахунок.

Між банком та іноземним представництвом укладається в письмовій формі договір банківського вкладу.

Якщо в договорі банківського вкладу передбачено перерахування коштів з рахунку після закінчення строку зберігання з використанням пла­тіжного доручення клієнта, то під час відкриття вкладного (депозитного) рахунку іноземне представництво додатково має подати картку із зразками підписів і відбитком печатки, засвідчену в установленому порядку.

Іноземному представництву, яке не має рахунків у цьому банку, для відкриття вкладного (депозитного) рахунку потрібно подати банкові такі до­кументи:

  • копію документа, що підтверджує реєстрацію (акредитацію) іно­земного представництва в уповноваженому органі виконавчої влади України, засвідчену нотаріально або органом, що видав до­кумент;

  • копію легалізованої або засвідченої довіреності на здійснення представницьких функцій тією або іншою особою в Україні, за­свідчену нотаріально.

Крім цього, представництво юридичної особи - нерезидента додат­ково має подати копію легалізованого або засвідченого шляхом проставлен­ня апостилю витягу з торговельного, банківського або судового реєстру чи реєстраційного посвідчення місцевого органу влади іноземної держави про реєстрацію юридичної особи - нерезидента, засвідчену нотаріально, а пред­ставництво іноземного банку - копію легалізованого або засвідченого шля­хом проставлення апостилю положення про представництво іноземного бан­ку, засвідчену нотаріально.

Якщо іноземне представництво використовує найману працю і є платником страхових внесків, то воно додатково до вищезазначеного пере­ліку документів має подати копію документа про повідомлення ним органів Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України щодо наміру відкрити вкладний (депозит­ний) рахунок, засвідчену в установленому порядку. Інформацію про те, що іноземне представництво не використовує найману працю і не є платником страхових внесків, клієнт обов'язково має зазначити в договорі або довідці за довільною формою. Ця довідка має бути засвідчена підписом керівника і від­битком печатки іноземного представництва.

274

Якщо вкладний (депозитний) рахунок відкривають іноземному пред­ставництву, яке вже має в цьому банку рахунок, то рахунок відкривають на підставі договору банківського вкладу.

Кошти на вкладні (депозитні) рахунки іноземного представництва перераховуються з поточного рахунку, відкритого в уповноваженому банку, і повертаються на поточний рахунок. Проведення розрахункових операцій та видавання коштів із вкладного (депозитного) рахунку іноземного представ­ництва забороняється.

Нараховані проценти за депозитами іноземних представництв відпо­відно до умов договору банківського вкладу можуть перераховуватися на по­точний рахунок або зараховуватися на поповнення депозиту.

Відповідно до чинного законодавства України нерезидентом-інвестором відкриваються рахунки в банках України в національній або іноземній валюті.

Відкриття нерезиденту-інвесторові інвестиційного і вкладного (де­позитного) рахунку в іноземній валюті здійснюється в такому порядку, як і під час відкриття йому поточного і вкладного (депозитного) рахунку в націо­нальній валюті.

На інвестиційний рахунок нерезидента-інвестора - юридичної особи в іноземній валюті зараховуються і списуються кошти згідно із чинним зако­нодавством України.

Кошти на вкладні (депозитні) рахунки нерезидентів-інвесторів мо­жуть надходити з їхніх власних поточних рахунків, відкритих в уповноваже­них банках України, та з їхніх рахунків за кордоном. Кошти з вкладних (де­позитних) рахунків нерезидентів-інвесторів можуть повертатися як на їхні власні поточні рахунки, що відкриті в уповноважених банках України, так і на їхні рахунки за кордоном.