Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
metrolog_ya_neff_14.doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
499.2 Кб
Скачать
  1. Пружинний клапан

Запобіжна арматура — трубопровідна арматура, що призначена для захисту обладнання і трубопроводів від аварійного перевищення тиску, що перевищив встановлене значення, шляхом автоматичного випуску надлишку середовища з систем і посудин під тиском.

Існують і інші види запобіжної арматури, але клапани є найпоширенішими через простоту своєї конструкції, легкості налаштування, розмаїття видів,

розмірів і конструктивних виконань. У них тиску середовища на золотник протидіє сила стиснення пружини. Один і той самий пружинний клапан може бути використаний для різних меж налаштування тиску спрацьовування шляхом комплектації різними пружинами.

Рисунок 1.20 Клапан запобіжний пружинний

Багато клапанів виготовляються із спеціальним механізмом (важелем, грибком і та ін.) ручного підриву для контрольної продувки клапана. Це робиться з метою перевірки працездатності клапана, так як під час експлуатації можуть виникнути різні проблеми, наприклад прикипання, примерзання, прилипання золотника до сідла. Однак у деяких виробництвах в умовах агресивних і токсичних середовищ, високих температур і тисків, контрольне

продування може бути дуже небезпечним, тому для таких клапанів можливість ручного продування не передбачається і навіть забороняється. Найчастіше пружини при спрацьовуванні піддаються впливу робочого середовища, яке скидається з трубопроводу або ємності. Для захисту від слабко агресивних середовищ для пружин застосовують спеціальні покриття. Ущільнення по штоку в таких клапанах відсутнє. У випадках роботи з агресивними середовищами в хімічних і деяких інших установках пружину ізолюють від робочого середовища за допомогою ущільнення по штоку сальниковим пристроєм, сильфоном або еластичною мембраною.

  1. Мембранний клапан

Мембранний запобіжний пристрій належить до запобіжної трубопровідної арматури і складається з розривної запобіжної мембрани (однієї або декількох) та вузла її кріплення, що забезпечує необхідне скидання маси парогазової суміші при певному тиску спрацьовування. Такі пристрої застосовуються для захисту об'єктів технологічного устаткування, посудин під тиском і трубопроводів від небезпечних перевантажень надлишковим і (або) вакуум метричним тиском, що створюється робочими середовищами та встановлюються на патрубках чи трубопроводах, безпосередньо приєднаних до обладнання. На відміну від вище згаданих засобів, що є пристроями багаторазової дії, мембрана є засобом одноразового використання.

      1. Імпульсний клапан

Імпульсний запобіжний пристрій це по суті запобіжний клапан непрямої дії. Він складаються з головного запобіжного клапана з великою пропускною спроможністю та імпульсного клапана, що керує поршневим приводом головного клапана. Імпульсні запобіжні пристрої успішно обслуговують системи та агрегати з високими енергетичними параметрами, які вимагають скидання великих обсягів робочого середовища

    1. Висновки до розділу

Поршневі і плунжерні насоси широко поширені у всіх галузях промисловості і в сільському господарстві при необхідності забезпечення щодо великих напорів подається рідини. Вони також широко застосовуються на судах

і плавзасобах всіх класів в якості трюмних, зачисних та інших насосів.

У цьому розділі розглядались поршневі(плунжерні) та відцентрові насоси. Вони використовуються для нагнітання різних розчинів (глинистих, соляних, цементних). Мають своє місто в застосуванні для бурових робіт , а також для перекачування нафтопродуктів по магістралях, та внутрішньопромисловому транспортуванні.

Отже ми можемо зробити висновок, що ці насоси мають високий попит завдяки своїм технічним показникам, і потребують модернізації як і всі технічні вироби з часом.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]