Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Плани практичних занять V курс І семестр.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
168.96 Кб
Скачать

Практичне заняття №3 тема: життєвий і творчий шлях василя симоненка План

  1. ІРС.Особливості розвитку вітчизняної поезії 60- кінця 80-хроків

  2. ІРС.Життєвий і творчий шлях В.Симоненка. Автобіографічність віршів «Мій родовід», «Кривда», «Одинока мати», «Матері», «Дід умер», «Страшно! Мені минуло» та ін.

  3. Ідейно-естетичні основи становлення індивідуального стилю письменника. Громадянська позиція митця у ранніх поезіях: «Не лицемірити, не чванитись пихато», «Про поезію», «Толока», «Я» (Не знаю, ким - дияволом чи Богом), «Поет», «47 рік», «Я» (Він дивився на мене тупо), «Старість» та інші.

  4. Ідейно-тематичний зміст, проблематика та образна система збірки «Тиша і грім»:

  • Початковий цикл з 9 поезій - як ключ до розуміння змісту всієї збірки;

  • Різноплановість філософського пафосу публіцистичної лірики збірки: «Піч», „Баба Онися”, «Жорна», «Перший» , «Ровесникам»та інші.

  • Громадянська позиція митця у поезіях «Варвари», «Пильному» («Порада товаришу з КДБ»), «Запис у книзі вражень».

  • Мотиви та ліризм інтимної лірики збірки: триптих «Суперники»; поезії «Спади мені дощем на груди», «Вона прийшла», «Буду тебе ждати там, де вишня біла», «Коли б тобі бажав я сліз і муки», «Берези в снігу заніміли», «Любов», «Закохана», «Є в коханні і будні, і свята» та інші.

  • Образність пейзажної лірики: „Флегматично зима тротуаром поскрипує”, „Степ”, „Зимовий вечір”, „Вже день здається сивим і безсилим”.

  • Тематико-проблематичний діапазон сатири і гумористичних творів «Гнівні сонети» («Погода», «Без назви»), «Лист читачів поету», «Дупло», «Яке зухвальство», «Мудра Сова» та інші.

5. Мотиви та образи першої посмертної збірки «Земне тяжіння»

  • Вірш «Лебеді материнства» - як поетичний заповіт В.Симоненка майбутньому поколінню.

  • Громадянська лірика:

- філософсько-гуманістичні мотиви людської гідності, честі, моралі у поезіях «Світ який – мереживо казкове!», «Скільки б не судилось страждати», «Ти знаєш, що ти – людина», «Гей, нові Колумби і Магелани», «Дума про щастя».

- засудження репресій, тоталітаризму, мучителів рідного народу у віршах „Пророцтво 17 року”, „Монархи”, „Де зараз ви, кати мого народу?”, „Древній, обікрадений народе”, „До суєсловів”, «Злодій», триптих „Невже?” та ін;

- тема любові до України та її народу: «Україні», «Україно, п'ю твої зіниці…» («Задивляюсь у твої зіниці»), «Земле рідна! Мозок мій світліє», «Українська мелодія», «Є тисяча доріг…».

- образність та проблематика поеми «Кирпатий барометер».

  • Своєрідність інтимної лірики: «Ікс плюс ігрек», «Чадра», «Через душі, мов через вокзали», «Всі образи і кривди до одної», «Ну скажи, хіба не фантастично…», «Я тобі галантно не вклонюся», «Розвели нас дороги похмурі», «Там у степу схрестилися дороги», «Чорні від страждання мої ночі», «Дотліває холод мій у ватрі», «Повертався пізно з косовиці» та ін.

  • Проблематика та образність сатири: «Герострат», «Люди часто живуть після смерті», «Перехожий», «Пересторога славолюбцеві», «Містикові», «Торжествують», «До папуг», «Лев у клітці», «Крапля в морі», «Веселий похорон», «Благословенна мудрість», «Некролог кукурудзяному качанові, що загинув на заготпункті», та інші.

  • Особливості низки епітафій «Мандрівка по цвинтарю».

6. Історія публікації, тематика та проблематика збірки «Лебеді материнства»:

  • Проблематика поезій «Брама замку Стюартів» («Брама»), «З дитинства», «Лист до всесвітнього обивателя», «Суд».

  • Образність байок та гуморесок («Хміль на дубі», «Вовк-миротворець», «Мудра паляниця»), («Гаврилова агітація», «Два осли», «Дивний хан», «Вовкам на зло», «Два дурні», «Себе ж не видно») та ніші.

  • Філософський алегоризм та проблематика казок з недитячими проблемами:

- «Цар Плаксій і Лоскотон»;

- «Подорож у країну Навпаки».

7. Узагальнений образ «блудного сина» України в «Казці про Дурила».

8.Особливості прози В Симоненка. Злободенність тематики «Однорукий лісник», («Лісник»), «Огуда» («Огида»), «Дума про діда», «Весілля Опанаса Крокви» та інші.

9.Значення творчості В.Симоненка.